Prémium

Erste Treasury: Folyamatosan, rugalmasan, azonnal. Mindenki számít! (x)

Portfolio
A Treasury a pénzügyi és befektetési szolgáltatók egyik kevésbé előtérben lévő mégis fontos területe, hiszen az a bank pénzügyi központja. Valójában azonban ennél sokkal szélesebb területet fog át a Treasury működése. A nagyvállalatok számára például teljesen természetes, hogy több bank treasury-szolgáltatását is igénybe vegyék, legyen szó akár különböző származtatott ügyletekről vagy a devizakereskedelemről. Az Erste Treasury vezetőjével, Geiszbühl Mihállyal éppen ez utóbbi kapcsán beszélgettünk a mikro- és kisvállalatokat is megcélzó nemrégiben bevezetésre került NetTrader szolgáltatásukról, általában a treasury-szolgáltatásokról, valamint magának az Erste Treasurynek a jövőbeli terveiről.


' title='
Ügyfeleik számára eddig is elérhető volt devizapiaci szolgáltatásuk - mi akkor mégis az újdonság?

Valóban, KKV-ügyfeleink számára eddig is elérhető volt ez a szolgáltatás, azonban ezidáig - természetesen a nagyvállalatok mellett - a középvállalkozások voltak a fő ügyfeleink. Mi azonban úgy gondoltuk, hogy eljött az idő, mikor már meglévő mikro- és kisvállalkozói ügyfeleink részére is lehetővé kell tennünk azt, hogy segítségünkkel hozzáférjenek a devizapiacokhoz. Ehhez hatékony eszköz számunkra - és új szolgáltatás az ügyfelek részére - az Erste NetTrader.

Mit tud az Erste NetTrader? Mi az előnye?

Ez egy internetes devizakereskedési rendszer, amelyen keresztül a devizapiacok könnyen elérhetővé válnak, így a szolgáltatást igénybe vevők már 10 000 EUR összegtől közvetlenül és automatikusan a devizapiacokról kapott árfolyamok alapján üzletelhetnek.
A rendszer legfőbb előnye elektronikus voltában rejlik, hisz ezzel az eszközzel gyors, egyszerű és rugalmas a hozzáférés a devizapiacokhoz. Mindemellett - és azt gondolom, az ügyfeleink számára ez jelenti igazán a kézzelfogható előnyt -, az árfolyamok konkrét ismeretében dönthetnek az ügyfelek arról, hogy kötnek-e konverziós megállapodást velünk, avagy még kivárnak; azaz rendelkeznek a döntés/reagálás szabadságával.

Akkor mondhatjuk azt, hogy az azonnaliságon van a hangsúly?
Eddig ez hogyan működött a mikro- és kisvállalatok számára?


Korábban ilyen méretű konverziós igények esetén az ügyfelek nem jutottak el a Treasuryhez, hanem csak a bank fiók- vagy KC-hálózatán keresztül kezdeményezhettek konverziókat, így ennek jelentős időigénye volt.
Ez a NetTrader szolgáltatás elérésével akár azonnali, valósidejű is lehet. Tehát igen, egyértelműen az azonnaliságon van a hangsúly.

Pontosan hogyan működik az azonnali árjegyzés?

Az ügyfél árfolyamjegyzést kér a banktól azonnali értéknapra. Amennyiben elfogadja a kapott árfolyamajánlatot, abban a pillanatban az ügylet elszámolódik az ügyfél kijelölt számlái között. Az Erste NetTrader szolgáltatás használatával tehát akár aznapi értéknappal is lehet üzletelni, ami nagyban megkönnyítheti az ügyfelek pénzügyeit.

Mennyiben változott - ha változott - a vállalatok hozzáállása a treasury- szolgáltatásokhoz? Mi az a plusz, ami egy leendő ügyfelet az Erste Treasury szolgáltatásai felé vonz?

Az elmúlt időszakban a pénzügyi szolgáltatók igyekeztek elsősorban a nagy vállalatokat ügyfeleik között tudni. Az Erste ezzel szemben a kkv-kat is kiemelten kezelte.
Jellemzően egy mikro- vagy kisvállalat pénzügyi vezetője nem feltétlen gondolkodott treasury-szolgáltatás igénybevételén. Talán azért sem, mert a jellegzetes kkv-s pénzügyi folyamatokon kívül esnek a treasury-szolgáltatások, így nem feltétlenül van a szakemberük tisztában a lehetőségekkel, amit egy treasury kínál. Az elmúlt évek árfolyam-turbulenciája azonban felnyitotta a kisebb ügyfelek szemét, hogy korábban nem használt pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe vegyenek. Mi ezt időben felismertük - nagy versenyelőny, ha belátja a pénzügyi szolgáltató: ki kell szolgálni a mikro- és kisvállalatokat is, méghozzá az ő igényeikhez szabott megoldásokkal. Az Erste Treasury ezt teszi.
Az elmúlt időszakban ennek megfelelően még fontosabbá vált, hogy a vállalkozások minden létező pénzügyi szolgáltatástípust megismerjenek, elérjenek és igénybe is vegyenek. Ügyfeleink visszajelzései alapján elmondhatom, hogy jó az út, amin haladunk. Sokat jelent nekik a személyes kapcsolat, a személyes tanácsadás és a velük való folyamatos kommunikáció. Ez az, amiben - azt gondolom - többet tudunk nyújtani, mint a piacon lévő versenytársaink.

A jövőben hogyan alakul az Erste Treasury szolgáltatásainak köre? Lesznek további újdonságok?

Ami kifejezetten a közeljövő új szolgáltatása lesz az Erste Treasuryben, az a C02
-kereskedés. Az emisszió-kereskedelem egyébként is a korábbiaknál nagyobb nyilvánosságot kap manapság. Amit tudni kell erről, hogy elsősorban az EU által meghatározott European Union Allowance (EUA) C02-kibocsátási egységekkel lehet kereskedni, természetesen szigorúan szabályozott keretek között. Az EUA egységek hazánkban vagyoni értékű jognak minősülnek és tulajdonosukat egy tonna C02
ekvivalens üvegházhatású gáz kibocsátására jogosítja fel. Ezt a jogot akár el is adhatja, és itt lépünk mi be a rendszerbe.
Az emissziós kereskedelemmel kapcsolatos származtatott piac gyors ütemben fejlődik, és a benne rejlő lehetőségeket számos tőzsde felismerte már. Itthon is egyre több érintett vállalkozás kezdi aktívan kezelni az emissziós tevékenységéből adódó kockázatokat, illetve az allokált kibocsátási kvóták nyújtotta pénzügyi lehetőségeket.
Mivel minden emissziós kereskedelemben érintett vállalkozásnak van banki kapcsolata, és sokan közülük igénybe vesznek egyéb treasury-szolgáltatásokat, így természetes, hogy az ilyen jellegű kereskedési, illetve fedezeti ügyleteikkel is a bankokhoz fordulnak. Mivel mi nemcsak a tőzsdéken tudunk kereskedni a kibocsátási egységekkel, képesek vagyunk az ügyfél igényeihez szabni a megoldásokat.
A C02-kereskedés egyébiránt csak egyik termékcsoportja az Erste Treasury által nyújtott áru származtatott ügyleteknek. Ma már minden Treasurynek arra kell törekednie, hogy teljes termék- és szolgáltatáspalettát tudjon kínálni ügyfeleinek a deviza, a kamat, az áru és a befektetési termékek körében. És az Erste ezt kínálja.

Milyen trendeket észlelnek az utóbbi időben, és mire számítanak a jövőben?

A Erste Treasury összforgalma az elmúlt években is növekedni tudott, amely elsősorban a szolgáltatások körének a bővülésével függ össze. Mivel a tradicionális treasurypiacok növekedési dinamikája lelassult, így fontos, hogy mindig új termékek és piacok kerüljenek a látókörünkbe.
Az elmúlt évek jellemző trendje volt, hogy átalakult a treasuryk ügyfélköre: míg korábban a treasuryt jellemzően a nagy- és középvállalati szektorba tartozók használták, mostanra a mikro- és kisvállalati körbe tartozók is bátran merészkednek "idegen vízekre", azaz például a devizapiacokra. Tehát a szolgáltatásainkat igénybe vevők száma e körben is növekszik. Ezt az irányt szeretnénk tovább erősíteni, és felkészültünk a korábbiaktól eltérő ügyféligények kiszolgálására is.

Az eddig kitűzött célokat sikerült tartani, vagy a válság hatására módosítani kellett ezeket?

A korábban megfogalmazott tervek lényegében nem módosultak, a fő üzleti cél az, hogy a treasury mint szolgáltatás beépüljön a vállalatok gondolkodásába és ezt egyértelműen az Erste Treasury nevével kössék össze.
Mindig is az ügyfelek célzott kiszolgálása volt a célunk, úgy, hogy az árazásunk is versenyképes legyen. Mindemellett pedig az ügyfelek igényeihez alkalmazkodva egyedi pénzügyi megoldásokat igyekszünk nyújtani.
A válság ellenére - a terveknek megfelelően - tovább bővült az ügyfélkörünk mind a kkv, mind pedig a nagyvállalati ügyfelek körében. A válság is inkább lehetőséget teremtett számunkra - olyan ügyfelek - elsősorban a már említett mikro- és kisvállalatok -, akik korábban nem érdeklődtek a treasury-szolgáltatások iránt, most ügyfeleinkké váltak.

"Részletekért kattintson ide!"

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker