Prémium

Építkezés és az időtényező (x)

Portfolio
Minőség, gyorsaság, egyszerű és szakszerű kivitelezhetőség - ezekre a szempontokra gondolunk akkor, amikor a házépítés során a gazdaságos megépíthetőségről beszélünk.
Költséghatékonyság

A falazaton spórolni már rövidtávon sem kifizetődő és számos veszélyt rejt magában. Ma Magyarországon a teljes építési költségnek mindössze 8-10 %-át teszi ki a teljes falazási költség. Ugyanakkor minden, ezzel kapcsolatos takarékosság egy életre, sőt több generáció életére lesz kihatással. Egy vékonyabb, rosszabb hőszigetelő fal vásárlásánál megtakarított összeget könnyen elviszi néhány év múlva csak a ház újraállványozásának költsége, amikor - a fűtési költségeket látva - utólagos hőszigeteléssel szeretnénk ellátni házunkat. És akkor még nem beszéltünk a kifizetett fűtési többletköltségről, a felújítás költségeiről, vagy az egyéb hibák, pld. penészesedés, javításának díjáról. Egy házat hosszútávra építünk, egy téglaház élettartama kb. 100 év, a falazat gyakorlatilag az épület egyik olyan eleme, amit utólag nem lehet kicserélni, javítani is nehézkes. Ezért fontos, hogy itt ne spóroljunk a minőségen!


Az építkezés során adódnak költségek az építőanyagok árából, amit már az építkezés előtt ki kell fizetnünk, és adódnak költségek - mint az adott munkafolyamathoz tartozó munkadíjak, szállítási költségek- melyeket az építés közben fizetünk. A legjobb, ha az előzetes árkalkulációnkban a falazáshoz kapcsolódó összes költséget összegezzük, amelynek az eredménye egy kész falra vetített négyzetméter ár. Így nem érhet minket meglepetés. Egyszerűsíti a számítást például, ha olyan falazási technológiát választanunk, mint például a POROTHERM PROFI, amely esetében a falazóhabarcs és a szállítás költsége a tégla árában foglaltatik.

Gyorsaság

A gyorsaság fontosságának megítélése egyedi. Amennyiben a jelenlegi lakásunk eladásából származó pénzre is szükségünk van az építkezéshez, nem mindegy, hogy az építkezés miatt mennyi időt kell például albérletben töltenünk.

Gyorsabb a falazás, ha kevesebb munkafázisból áll. Egy ilyen tipikus munkafázis a habarcsozás.

A hagyományos mészből, homokból, vízből helyszínen előállított habarcs keverése, mozgatása, terítése a falazást nagyon időigényes munkafolyamattá teszi. Ezen kívül a habarcsban lévő tetemes vízmennyiség elpárolgásához hosszú idő kell, meg kell várnunk, amíg a falazat kiszárad, ez hátráltatja a soron következő munkafolyamatokat.

A síkracsiszolt POROTHERM PROFI téglatechnológia alkalmazásánál a téglák összeragasztásához egy speciális vékony habarcsot használnak, amelynek mennyisége egy tizede csak a hagyományos habarcsénak. Sőt, ha speciális POROTHERM PROFI DRYFIX ragasztóhabbal történik a falazás, a falazat építése még egyszerűbbé válik, és így sebessége robbanásszerűen, akár 50%-kal is megnövelhető. A DRYFIX ragasztóhab alkalmazásakor a falazatba minimális nedvesség kerül.

Ráadásul a POROTHERM PROFI DRYFIX téglatechnológiával télen is, akár -5 °C fokig is lehet építkezni, vagyis az eddig kényszerű pihenővel töltött téli időszakban sincs már akadálya a falazásnak, ami szintén hozzájárul az építkezésünk gyorsaságához.

Egyszerű és szakszerű kivitelezhetőség

Minél bonyolultabb egy falazat megépítése, annál több hibaforrást rejt.
Minél kevésbé kidolgozott a konstrukció, annál nagyobb szerep jut a helyszínen dolgozó szakemberek "fantáziájának", ez pedig nem vezet mindig jóra.
No és persze az az igazán gyors, ami egyszerű, amit már kitaláltak. A hibák keresése, az utólagos javítás, az áthidaló szükségmegoldások keresésével töltött idő pedig mind-mind pénz. Itt jut szerephez az egyszerűség, a szakszerűség. A legkorszerűbb falazatok megépítéséhez érdemes a gyártó rendszerben forgalmazott elemeit használni.

A POROTHERM Építési Rendszer alkalmazásának előnye, hogy az egyes építési elemek pontosan illeszkednek egymáshoz és hogy a rendszeren belül a speciális műszaki, felhasználási igényekhez előre kidolgozott ajánlások vagy kiegészítő elemek ( pl.: kávatégla, sarok vagy feles elem ) állnak a szakemberek rendelkezésére. Az eredmény: garantált műszaki paraméterek, egyszerű és gyors beépíthetőség.

A POROTHERM PROFI falazási technológiáról bővebb információk a www.wienerberger.hu weboldalon találhatók.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker