Prémium

Új pénzforgalmi szabályozás az Európai Gazdasági Térségben (x)

Portfolio
Az Európai Unió tagállamaiban, így Magyarországon is új pénzforgalmi szabályok alapján teljesítik a nemzetközi fizetéseket november elejétől. A változásokról Karvaly Tibort, az OTP Bank főosztályvezetőjét kérdeztük.

Hogyan tudná összefoglalni az új szabályok legfontosabb elemeit, és azok ügyfelek számára is érzékelhető következményeit, előnyeit?

A most hatályba lépett, európai uniós direktíván alapuló szabályokban kiemelt szerepet kapnak az Európai Gazdasági Térségen belüli fizetésekre vonatkozó külön rendelkezések, a teljesítési időkre, értéknapokra és a tranzakciós összeg védelmére vonatkozó előírások.
November 1-jétől az Európai Gazdasági Térség 30 országának viszonylatában, azok bármely pénznemében kötelesek a pénzforgalmi szolgáltatók biztosítani, hogy az átutalt összeg legkésőbb a megbízás befogadását követő harmadik - papíralapú megbízás esetén negyedik - munkanapon jóváírásra kerüljön a kedvezményezett számláján.
Emellett a térségen belüli fizetési műveletek összege védelmet élvez, ami azt jelenti, hogy a megbízó pénzforgalmi szolgáltatójának gondoskodnia kell arról, hogy az átutalt összeg teljes egészében megérkezzék a kedvezményezett szolgáltatójához, a teljesítési, illetve elszámolási módtól függetlenül. Így mind a megbízó, mind a kedvezményezett kizárólag a saját szolgáltatója előre meghatározott, hirdetményekben vagy megállapodásokban rögzített díját fizeti. Az utólagos költségelszámolások és a köztes bankok díjlevonásai megszűnnek.
Fontos kiemelni, hogy a kedvezményezett szolgáltatójának - időkorlát nélkül - azzal az értéknappal kell ügyfele rendelkezésére bocsátania a hozzá befolyt összegeket, amellyel azokat eredetileg megkapta.
Ezek az elemek együttesen a korábbinál jóval nagyobb átláthatóságot, egyben biztonságot nyújtanak az ügyfeleknek.
Az új előírások gyakorlati vonatkozásainak egy része nem ismeretlen ügyfeleink számára. Az OTP Bank 2008 januárjában az elsők között csatlakozott a SEPA-hoz, az Egységes Euró Pénzforgalmi Övezethez, így az euróátutalások jelentős részét régóta hasonló feltételek mellett teljesítjük.
Az új jogszabályok alapján a teljes nemzetközi fizetési forgalmunk döntő hányada egységes, jól meghatározott keretek között valósul meg. Ez lehetővé teszi, hogy a legfontosabbra, a megbízható, minőségi szolgáltatásra és a versenyképességre irányíthassuk a figyelmünket, ami minden érintett számára egyértelműen előnyös.

Kattintson a részletekért
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123