Prémium

Tulajdonosváltás - névváltozás Magyarország piacvezető üzemeltető cégénél. (x)

Portfolio
Tulajdonos- és névváltozásról, a gazdasági válság hatásairól és az FM / PM szektor jövőjéről beszélt a STRABAG PFS Zrt. vezérigazgatója, Vágó László.
A Strabag PFS egyszerre új és régi szereplője a hazai ingatlankezelési piacnak. A vállalatot tavaly év végéig DeTeImmobilien-Hungary Zrt. néven ismerte a szakma. Mi áll a változások hátterében?
A STRABAG SE építőipari óriáscég megvásárolta a Deutsche Telekomtól annak ingatlankezeléssel foglalkozó szolgáltató cégét, a DeTeImmobilien GmbH-t. Ezzel a tranzakcióval Magyarországon megszerezte a DeTeImmobilien-Hungary Zrt. 51 %-os tulajdonrészét is. A másik tulajdonos 49 %-ban változatlanul az egyik legnagyobb magántulajdonban lévő magyar ingatlanvállalkozás, a WING Zrt. maradt. A tulajdonosi változás miatt a cég neve 2009. május 22-től STRABAG Property and Facility Services Zrt.-re (röviden: STRABAG PFS Zrt.-re) változott.


A többségi tulajdonos váltás milyen következményekkel jár?


' title='
Rendkívül pozitívan fogadjuk a változást, hiszen az új tulajdonos, a STRABAG SE szakmai befektető. Fő profilja az építőipari kivitelezés, amelyek jellemzően 2-3 éves projektek. A STRABAG portfólióját pedig kiválóan kiegészíti, teljes körűvé teszi a Strabag PFS Zrt. által nyújtott facility és property management szolgáltatás. A teljes portfólió ily módon összekapcsolva lefedi egy ingatlan teljes élettartamát, a kezdetektől akár az évtizedeken át tartó üzemeltetésig, hasznosításig. A STRABAG jelentős ingatlanpiaci network-kel rendelkezik, így komoly támogatásra számítunk nem csak a WING Zrt.-től, hanem az új tulajdonostól is, kölcsönösen segítve ezzel egymás tevékenységét. A szinergia pedig értelemszerűen kétoldalú: a szakmai befektetőnk kivitelezési projektjei által megteremtett piaci lehetőségekre a Strabag PFS Zrt. tapasztalata és know-howja teljes körű megoldásokat kínál.
A tulajdonosváltás cégünk mindennapi működésében semmiféle változást nem jelentett. Ügyfeleinkkel ugyanazon szakképzett munkatársaink állnak kapcsolatban, szolgáltatásainkat ugyanazon a magas színvonalon valósítjuk meg, mint eddig.

Megkerülhetetlen aktualitás: miként hat a válság erre a szektorra?
Nincs olyan iparág, akire nem hat a gazdasági krízis, így az FM / PM szektorban is érezni hatásait. Mi a Strabag PFS-nél a pillanatnyi szituációban is elsősorban a lehetőségeket keressük. Véleményünk szerint csak a legrátermettebb marad életben, számos cég pedig nem fog. Ez pedig számunkra újabb piacok megnyílását hozhatja. A válság tisztítja a piacot, vissza fognak szorulni a ’kalandorok’, és csak a komoly, stabil cégek maradnak talpon. A Strabag PFS egyik nagy előnye a jelenlegi készpénz ínséges időkben, hogy mind a tulajdonosi háttér, mind a gazdasági mutatók alapján komoly, tőkeerős cégként stabil szolgáltatási hátteret nyújt ügyfeleinek. A megrendelőnek is fontos, hogy olyan tőkeerős szolgáltatóval álljon kapcsolatban, akire nem csak ajánlatadáskor, hanem akár kritikus helyzetben is számíthat. A másik oldalról nézve sem könnyű most a helyzet. A megrendelő is próbál túlélni, és egyre kedvezőbb áron szeretne vásárolni, folyamatosan keresve a költségoptimalizálási lehetőségeket. Ez háromféleképpen történhet: A jelenlegi szolgáltató helyett keres egy olcsóbb szolgáltatót. Közösen gondolkodva a meglévő szolgáltatóval optimalizálja költségeit, vagy amennyiben eddig még nem tette meg, kiszervezi a meglévő ingatlankezeléssel-, fenntartással foglalkozó területét. Ezzel az utóbbi lépéssel mindenképpen jól cselekszik, hiszen költséget takarít meg és szakemberek kezébe adja a tevékenységek ellátását. Gondoljunk csak bele: egy olajipari társaságnak, egy banknak vagy egy akár élelmiszeripari vállalatnak sem az ingatlanüzemeltetés a fő tevékenysége - a Strabag PFS Zrt.-nek pedig nagyon is az.

A Strabag PFS miként reagál a változásokra?
Ma már a komoly, nagy portfolióval rendelkező megrendelők komplex szolgáltatást várnak el. A legegyszerűbb takarítástól a komplex műszaki megoldásokon át az összetett felkészültséget igénylő property managementig, mindent egy cégtől szeretnének megvenni. Mi is nyitottunk ebbe az irányba, hiszen már nem csak facility-, hanem property managementtel is foglalkozunk, és ennek megfelelően megrendelőinknek integrált, egykapus ajánlatokat teszünk.

Mi a STRABAG PFS stratégiája az elkövetkező évekre?
Cégünk a jövőben is dinamikusan fog fejlódni. Meg fogjuk őrizni piacvezető pozíciónkat, és ehhez hozzájárul majd az új tulajdonosunk támogatása is. A gazdasági válság hatására tisztuló piacon mi a meglévő ügyfeleink maximális kiszolgálása mellett tovább szeretnénk növekedni. Stratégiánk lényeges eleme az akvizíció. Számítunk arra, hogy azok a multinacionális- és nagyvállalatok, akik az ingatlan részlegük outsourcing-jának gondolatával foglalkoznak, minket keresnek meg, hiszen sok éves tapasztalattal, megkérdőjelezhetetlen kompetenciával, kiváló referenciákkal és egyedülállóan komplex szolgáltatás-portfólióval rendelkezünk. Várható, hogy a válsággal összefüggésben a piac egyre inkább az ’egykapus’ - integrált szolgáltatók felé nyit, egyetlen cégtől vár majd komplex ingatlanszolgáltatást. Ez akár költségoptimalizáló megoldás is lehet a válságos időkben, hiszen több szolgáltatás együttes megrendelése esetén komoly kedvezményeket kaphat, és kézzelfogható szinergiákat használhat ki. Ilyen szempontok figyelembe vételével döntött mellettünk legutóbb pl. az IVG Development Hungary Kft. német ingatlanfejlesztő 3 új "A" kategóriás irodaháza vonatkozásában, vagy a Magyar Nemzeti Bank új Logisztikai Központja esetében, sikeres közbeszerzési pályázat eredményeként. Hisszük, hogy akik már kiszervezték az ingatlankezelési részlegüket, de egy-egy kérdésesebb szituáció folytán megtapasztalták, hogy az alacsony vállalási ár mögött legtöbbször igen alacsony szolgáltatás áll, velük várhatóan újra kapcsolatba fogunk kerülni. Röviden összefoglalva : cégünk legfontosabb célkitűzése most, és a jövőben is ügyfeleink igényeinek teljes körű kiszolgálása, ezáltal a piacvezető pozíció megtartása és a további erőteljes növekedés. Szeretnénk, ha a piaci szereplők a STRABAG Property and Facility Services Zrt. nevet a megbízhatóság és a minőség szinonimájaként azonosítanák.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123