Prémium

Befektetők a településfejlesztésben Social responsibility vagy jól jövedelmező üzlet? (x)

Portfolio
Az önkormányzat, illetve polgármestere csak akkor képes biztosítani települése hosszú távú jövőjét, ha magas színvonalon szolgálja ki lakosságát, és perspektívát tud nyújtani a betelepülők, valamint az ideiglenes látogatók számára. A fejlesztés igénye vagy maga az ötletek sokasága ma sem hiányzik, azonban a település szűkebb és tágabb vonzáskörzete, természeti adottságai, a már meglévő facilitások szempontjaiból is meg kell vizsgálni azokat. A piac szakmai szegmentálódása már e régióban is megvalósul, így érdemes a megfelelő szereplőket is bevonni azokba a folyamatokba, melyre specializálódtak.
Forrásportfólió és együttműködés

Az ingatlan alapú fejlesztések kivitelezése komplexitásuk mellett komoly finanszírozási igénnyel és ahhoz tartozó több évre szóló megtérüléssel és cash flow tervezéssel rendelkeznek. A saját forrás mellett megjelennek az állami és uniós támogatások, valamint a privát tőke is. Ezek megtalálása és optimális megoszlásának kialakítása hasonlóan felelősségteljes feladat, mint a teljes projekt kivitelezése.

Az állami és EU-s források bizonyos tekintetben korlátozottan és időszakosan állnak rendelkezésre, illetve meghatározott célok mentén vehetők igénybe és csak részben biztosítanak fedezetet. A fejlesztések teljes megvalósítása és valódi előnyeinek kihasználása azonban további tőketulajdonosok, befektetők, fejlesztők megszólítását, részvételét is igényli.

A tervezés és a projektmenedzsment

Ugyanakkor elmondható, hogy a közszféra számára gyors a piaci környezet változása, az alkalmazkodáshoz nincs elegendő információja és megfelelő infrastruktúrája. A magánszféra ezzel szemben perspektívát vár: projektlehetőségeket és partnerséget keres, kiszámíthatóságot az üzleti helytálláshoz. Úgy gondoljuk, hogy a befektetések multiplikátor hatása csekély, ha a gazdaság vagy piac szereplői és a közszféra aktorai nem kapcsolódnak össze. A REevolutio Budapest 2007 fókuszában a tervezés és folyamatának fontossága, valamint a menedzselés szükségessége áll.

A téma nem csak a projektgazdáknak jelent izgalmas kihívást, hanem a fejlesztőknek, tanácsadóknak, befektetőknek, üzemeltetőknek egyaránt lehetőséget nyújt a tapasztalat- és információcserére. A tervezés módszertana kitér a projektek gazdasági hátterére, illetve a hosszú távú és gazdaságos üzemeltetés, fenntartás, valamint a folyamatos kommunikáció és menedzselés fontosságára.

A REevolutio Budapest

A REevolutio Budapest (2007. szeptember 13-15.) az egyik legjelentősebb közép- és délkelet-európai fókuszú ingatlanfejlesztési és befektetési projektkiállítás és szakkonferencia. A kiállító térben közel 70-80 milliárd euró értékű projektet kínál fel befektetőknek portfóliójuk bővítéséhez, illetve a régió gazdasági és társadalmi fejlődését elősegítendő.

A REevolutio Budapest a 3000 négyzetméteres kiállítói felület mellet három párhuzamosan futó konferenciablokk - amely elsősorban a közép- és délkelet-európai fejlesztési projektpiacot dolgozza fel - ad még teljesebb képet és nyújt mélyebb információkat a helyi piacokról, azok sajátosságairól, a forrásszervezésről és egy-egy mintaprojekt, avagy sikertörténet útjáról, az ezen a területen érdekelt nyugat-európai befektetőknek. Ez az egyetlen olyan rendezvény a régióban, amely a kárpát-medencei és nagy-balkáni régió projektgazdáinak fejlesztési elképzeléseit, kínálati tárházát helyezi a fókuszba. Előadásokat tart többek között: ITDH a CityInvest sorozatban, a TOÖSZ a kistelepülések lehetőségeiről, a TriGranit az új típusú városközpontokról, valamint a francia gazdaság évéről, a holland befektetők érdeklődéséről.

Ingatlanmogulok az ingatlanbefektetésről

A REevolutio Budapesten a CBRE szervezésében megvalósuló pódiumbeszélgetés az ingatlanpiac igazi nagyágyúit vonultatja fel. A CB Richard Ellis európai vezető elemzőjének gondolatébresztő előadása kapcsán a meghívott szakértők (nemzetközi ingatlanfejlesztő, tanácsadó, nemzetközi jogi iroda, bank és befektetési alap képviselője) kötetlen eszmecserét folytatnak a témáról.

2007-ben a REevolutio Budapest történelmi premier házigazdája lesz, hiszen a rendezvényen első alkalommal ülnek asztalhoz a BIEF tagjai, hogy pódiumbeszélgetés keretében elemezzék és értékeljék a magyar ingatlanpiac eseményeit, valamint együttműködésük eddigi eredményeit és jövőjét. A legnevesebb, nemzetközi háttérrel és kiemelkedő kutatói potenciállal rendelkező ingatlan-tanácsadók hazai képviselőinek együttműködési szándéka, hogy a résztvevő ügynökségek azonos piaci mutatókat publikáljanak, ezzel elősegítve a magyarországi piac átláthatóságát.

A REevolutio Budapest financiális befektetési lehetőséget kínál a résztvevőknek a jövő építésében, mely ötvözi a piacképes ötletek és befektetési lehetőségek találkozását az átfogó üzleti információk hatékony megszerzését a teljes közép- és délkelet-európai régió ingatlanpiacáról, valamint új és releváns személyes kapcsolatok építését. A rendezvény három részből tevődik össze (projekt-vásár, konferencia-fórum, kísérő társadalmi események és rendezvények).

Jáki Monika
(X)
MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2