Prémium

Fektess be Távol-Keleten, megéri! - beszélgetés Dzsubák Attilával, az MKB Alapkezelő Zrt. kereskedési igazgatójával (x)

Portfolio
Ismét az ígéretes távol-keleti piacokat helyezi a középpontba az MKB Alapkezelő Zrt.legújabb termékével. Az MKB Pagoda II Tőkegarantált Származtatott Alap az előd, az augusztusban indult MKB Pagoda Alap nyomdokain a kínai, hong kong-i és japán részvényindexek hozamaihoz nyújt hozzáférést. Az MKB Pagoda II tőkegarantált alap még jegyezhető, ezért az alap előnyeiről és sajátosságairól Dzsubák Attilát, az MKB Alapkezelő Zrt. kereskedési igazgatóját faggattuk.
Portfolio.hu: Milyen szempontok indokolták az új MKB Pagoda II. Alap elindítását?



' title='
Dzsubák Attila: Augusztusban indítottuk útjára az MKB Pagoda Alapot, aminek jegyzése kiemelkedő befektetői érdeklődést mutatott. A népszerűség részben a kamatadó miatti befektetésekből adódott, de a befektetési célpontok, a legvonzóbb távol-keleti piacok egyedisége is meghatározó volt. Az elmúlt év végén volt jegyezhető a Tricollis nevű garantált alapunk is, melynek kosarában szintén szerepeltek távol-keleti piacok.

Az MKB Pagoda és a Tricollis sikerét látva vettük fontolóra, hogy hasonló célkitűzésekkel új garantált alapot hozzunk létre. Számos befektetőtől érkezett pozitív visszajelzés, és sokan érdeklődtek a Pagoda I-hez hasonló, új befektetési lehetőség iránt. Mindez megerősítette azon elhatározásunkat, hogy elindítjuk az MKB Pagoda II Alapot

Portfolio.hu: Melyik piacokat célozza az MKB Pagoda II Alap befektetési politikája?

Dzsubák Attila: Az MKB Pagoda II Alap, az elődhöz hasonlóan, a kínai, hong kong-i és japán piacokra fókuszál. Ezek a piacok - különösen Kína - a hazai magánbefektetők számára viszonylag magas költségek és nehézségek árán érhetők csak el, így az MKB Pagoda II Alap egyedülálló lehetőséget nyújt az ígéretes távol-keleti befektetések iránt érdeklődők számára.

Az Alap másik nagy előnye, hogy a tőkegarancia révén biztonságot nyújt a lefelé mutató kockázatokkal szemben, így az Alap kitűnő választás lehet mindazok számára, akik vonzónak találják az egzotikus piacokat, de nem szeretnének túlzott mértékű kockázatot vállalni befektetéseik során.

Portfolio.hu: Miért éppen erre a régióra esett a választás, és mik a kilátások ezeken a piacokon?

Dzsubák Attila: Már az első MKB Pagoda Alap elindításakor úgy láttuk, hogy a világgazdaság növekedésének súlypontja erőteljesen eltolódott az ázsiai régió felé, és a kedvező növekedési trend középtávon fennmaradhat. A világgazdaság motorja Kína, és a régió növekedésének segítségével úgy tűnik Japán is kilábalt a több évig recesszióból, Hong Kong fejlődése pedig a Kínával való szoros kereskedelmi viszony révén látszik megalapozottnak.

A kínai gazdaság növekedési üteme az elmúlt években 8-10 % között változott, és ez a kiemelkedő fejlődés még évekig fennmaradhat, magával húzva Hong Kong-ot is. A kínai gazdaságpolitika ugyanakkor elég elszántnak tűnik a túlhevülés megakadályozásában.

Portfolio.hu: Hogyan áll össze az MKB Pagoda II Alap befektetési kosara, és mi határozza meg a futamidő lejártakor a befektetők hozamát?

Dzsubák Attila: Az Alap indexkosarában 50 %-os súlyt kap az FTSE/Xinhua 25 China index, ami a 25 legnagyobb kínai társaság részvényeinek teljesítményét tükröző, new york-i tőzsdén jegyzett index. 2006-ban az FTSE/Xinhua 25 China 73 % körül teljesített, és a trend továbbra is kedvezőnek tűnik. Az alap kosarában emellett 25-25 %-os súllyal a világ nyolcadik legnagyobb tőzsdéjének számító hong kong-i tőzsde vezető indexe, a Hang Seng, illetve a tokiói tőzsde legismertebb benchmarkja, a Nikkei 225 index kapott helyet.

Az Alap indexkosarának hozamát negyedéves megfigyelési időpontokban számítjuk ki, az indexek hozamainak súlyozott átlagaként. Fontos, hogy a futamidő utolsó négy negyedévében számított hozamokból a legmagasabb kerül kifizetésre, így a befektetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy az utolsó egy évben egy nem várt korrekció jelentősen mérsékli a futamidő alatt felhalmozott hozamot. Az indexek szárnyalása esetén sincs ok bosszúságra, hiszen sok garantált alappal szemben az MKB Pagoda II Alap nyújtotta hozam mértéke nincs maximálva.

A garantált alapok fontos jellemzője a részesedési ráta, ami megmutatja, mekkora részben részesedhetnek a befektetők a mögöttes index hozamaiból. Ez az arány csak a jegyzési időszakot követően határozható meg pontosan, hiszen nagy mértékben függ az alap által megvásárolni kívánt opciós struktúra árától és a kockázatmentes eszközök pillanatnyi hozamaitól is. Az MKB Pagoda II Alapnál a részesedési arány 60% és 200 % között változhat, az MKB Pagoda Alap esetében például a kedvező piaci környezetnek köszönhetően ez az arány egyedülállóan magas, 180 % volt.

Portfolio.hu: Mekkora keresletre számítanak az MKB Pagoda II Alap jegyzésekor, mekkora lehet az Alap induláskori tőkéje? Milyen körből érkezhetnek az MKB Pagoda II Alap befektetői, az MKB Bank ügyfélköre vagy külső befektetők lesznek a meghatározók?

Dzsubák Attila: Mint említettem, az első Pagoda alapunk jegyzését rendkívüli kereslet jellemezte, az alap 8 milliárd forintos tőkével kezdte meg a működését. Ebben természetesen nagy szerepet játszott, hogy sok befektető hosszabb távú befektetési célpontot keresett a kamatadó elől "menekítve" tőkéjét, de a visszajelzések alapján maga az alap kialakítása, befektetési politikája is komoly vonzerővel bírt.

Az MKB Pagoda II Alap esetében pontosan e vonzerő miatt a Pagodához hasonló nagyságrendű jegyzésre számítunk, az Alap várhatóan legalább 5 milliárd forintos tőkével indul, maximális nagyságát pedig 10 milliárd forintban határoztuk meg.

Ami a lehetséges befektetőket illeti, természetesen számítunk az MKB Bank ügyfélkörére, valamint mivel az MKB Pagoda II Alap a befektetési célpontjai miatt olyan egyedi terméknek számít a piacon, ami erősíti az MKB Bank nevét a piacon, a "külső" ügyfelek figyelmét is felkelti majd. A befektetők között nagyságrendileg 30 % lehet az intézményi befektetők, és 70 % a lakossági befektetők aránya, ez egyébként megfelel a korábban tapasztalt arányoknak.

Portfolio.hu: Mikor és hogyan jegyezhető az MKB Pagoda II Alap?

Dzsubák Attila: Az Alap jegyzési időszaka március 21-ig tart az MKB Bank országos fiókhálózatában, ezen időszak alatt az Alap jegyei diszkontárfolyamon jegyezhetők. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges a jegyzési időszak utolsó pillanatáig várnia a befektetőnek, attól tartva, hogy ha korábban befektet, egy ideig nem dolgozik a pénze, hiszen a jegyzési időszak alatt a befektetett összegre az éves 6 %-os hozam időarányos részét megkapják. A befektetési jegyek névértéke 10,000 forint, a minimálisan jegyezhető mennyiség pedig 100,000 Ft összértékű befektetési jegy.
Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Fastest Growing Digital Bank Hungary 2024_trophybw