Prémium

Private Banking az OTP-től - Mit kínál a legnagyobb magyar bank (x)

Portfolio
A legnagyobb hazai bank, amely a szaksajtóban napvilágra került adatok szerint itthon a private banking területén is a legnagyobb ügyfélkörrel és kezelt állománnyal rendelkezik, az elmúlt években gyökeresen átalakította az 1995-ben indított szolgáltatását. Takács Andrással, az üzletágért felelős ügyvezető igazgatóval az OTP Bank private banking üzletágának stratégiáját, a szolgáltatás főbb jellemzőit és a terveket tekintettük át.
Milyen szolgáltatást kínál az OTP Bank a private banking terület iránt érdeklődők számára?

Az OTP Banknál kétszintű private banking szolgáltatást nyújtunk. Ügyfeleink meghatározó része az ún. normál private banking csomagot veszi igénybe. Számukra ugyan nincs adminisztratív belépési limit, ugyanakkor a korábbihoz képest jelentősen megemelt, havi 4,800 Ft csomagdíj ellenében érhetik el a tartalmában jelentősen kibővített szolgáltatást. Mindez értelemszerűen az ügyfélportfolió - várakozásainknak megfelelő - jelentős átrendeződését vonta maga után, a kisebb megtakarítással rendelkező ügyfelek helyét jellemzően a 20 millió Ft feletti vagyonnal bírók vették át. A stratégia váltás első évében, a 2003. eleji mintegy 7300 fős ügyfélkör közel egyharmada kicserélődött, 2300-an látták jobbnak a bank retail csatornáit igénybe venni, ugyanakkor az aktív akvizíció révén már az első év végén közel 8400 privát banki ügyfele volt az újraszervezett üzletágnak. Miközben a kezelt állomány drasztikusan, bőven 40 százalék feletti mértékben nőtt már ebben az átmeneti évben is.

Emellett létrehoztuk a szolgáltatás egy kiemelt szintjét is. A Prestige Private Banking keretében szigorúan vett 50 millió forintos belépési limit van meghatározva, és a havidíj is magasabb, 7, 500 Ft.

Mi a különbség a két szolgáltatás között?

A normál csomag keretében a havidíj fejében ingyenesen járnak a kényelmi elemek és az alapvető banki tranzakciók, mint például az átutalás, a készpénzfelvétel és a saját ATM használata. Ingyenesen biztosítjuk az ügyfélkör megkülönböztetését is szolgáló arany kártyát, továbbá kedvezményes az értékpapírok adásvétele, a kapcsolódó számla vezetése és a devizában végzett tranzaktálás. A bank ezek mellett betéti kamatprémiumot ad, külföldi befektetési lehetőségeket (részvény és befektetési alap) tesz hozzáférhetővé, valamint utazásszervezéssel, családi biztosítással, adó- és ingatlan tanácsadással támogatja privát banki ügyfeleit. Már ennek a szolgáltatásnak is vannak presztízselemei, melyek közül az arany betéti- és hitelkártyák mellett a Ferihegyi repülőtér VIP-várójának használatát emelném ki.

A Prestige Private Banking esetében - igazodva az eltérő igényekhez és termékhasználati jellemzőkhöz - a kiszolgálás centralizáltan a központból történik. Még inkább előtérbe kerül a befektetési tanácsadás, a sztenderd negyedéves portfolió felülvizsgálat mellett havi, illetve akár heti szintű taktikai eszközallokációs javaslatokkal állunk az ügyfelek rendelkezésére. A tanácsadókkal szembeni szakmai követelmények különösen magas szintűek, illetve komoly figyelmet fordítunk arra, hogy egy tanácsadóhoz legfeljebb 50 ügyfél vagyonkezelése kapcsolódjon. A kiemelt private banking szolgáltatásunk személyre szabható, a fix csomagdíjért cserébe öt díjvariáns közül lehet választani aszerint, hogy az ügyfél mely piacokon érdekelt leginkább.

Mondana példát ez utóbbi lehetőség szemléltetésére?

Amennyiben például az ügyfél főként hagyományos banki termékeket használ, akkor kiemelt kamatokat ajánlunk, ha pedig alapvetően értékpapír orientált, akkor előnyösebb díjakat állapítunk meg a számára.

Továbbá a 30 millió forintnál nagyobb vagyonnal rendelkező ügyfeleink választhatják a diszkrecionális alapon szolgáltatott egyéni portfoliókezelést is a nagyobb kényelem érdekében. Ezeknek a szerződéseknek a keretében a bank évi 0,6-1,25 százalék közötti vagyonarányos díjat szed a portfolió összetételtől függően.

Hogyan történik a befektetési tanácsadás?

A tanácsadási szolgáltatást modell portfolió ajánlásra építve alakították ki a szakembereink. Ennek keretében természetesen fel kell térképeznünk az ügyfél kockázatvállalási hajlandóságát, ún. befektetői profilját. Az első lépés tehát egy kockázatfeltáró kérdőív kitöltése, mely alapján felmérhető, hogy melyik modell portfolió illeszkedik leginkább az ügyfél igényeihez és lehetőségeihez.

Milyen modell portfoliókból lehet választani?

A kockázatvállalási hajlandóság függvényében négy modell portfoliót alakítottunk ki. A legbiztonságosabb a nagyon konzervatív, ún. "stabil" portfolió, amely alapvetően éven belüli lejáratú állampapírokra és pénzpiaci eszközökre fókuszál, ezt követi az elsősorban kötvényekre orientált "konzervatív", a kötvény és részvénytípusú instrumentumokba egyenlő arányban fektető "kiegyensúlyozott" és az erősebb részvénykitettséget vállaló "dinamikus" portfolió.

Szakembereink negyedévente felülvizsgálják a modell portfoliókat, amikor az ügyfelekkel konzultálva módosítanak a stratégián és a választott eszközallokáción. Annak érdekében, hogy ügyfeleink befektetési portfólióját folyamatosan, az aktuális tőkepiaci eseményekre reagálva, tovább "finomítsuk", a negyedéves felülvizsgálaton túl, havonta, taktikai eszközallokációra vonatkozó ajánlásokat is készítünk. Ezt a folyamatot támogatja az immár több, mint két éve, negyedévente megjelenő, exkluzív Privát Portfolió kiadványunk, amelyet kizárólag privát banki ügyfeleink számára készítünk, és amelyben az OTP Bank Elemzési Központja, alapkezelő társaságai, ingatlan és műkincspiaci partnerei segítségével biztosítunk aktuális befektetési tanácsokat a vagyonelemek teljes körére vonatkozóan.

Hány private banking ügyfele van az OTP-nek és mekkora vagyont kezelnek az üzletág keretében?

2004 végére, az új értékajánlat bevezetésének két éve alatt az ügyfélszám közel egyharmadával, az állomány pedig duplájára nőtt. 2005 első negyedévében, a bizonytalanabbá vált tőkepiaci környezet ellenére a számok továbbra is bíztatóan alakultak. Az OTP Private Bankingben kezelt ügyfelek száma elérte a 9.900 főt, az állomány pedig immár meghaladja a 262 Mrd Ft-ot. Az ügyfélportfolió minőségi átalakulását pedig mi sem jelzi jobban, hogy a bő két évvel ezelőtti egy főre eső átlagos vagyon 15 millió Ft-ról folyamatosan emelkedve immár eléri a 26,5 millió Ft-ot.

Mivel számolnak, mekkora növekedést tartogathat a jövő az üzletág számára?

Arra számítunk, hogy a következő két-három évben az üzletág egésze évi 15-25%-os állománynövekedési ütemet mutathat fel. A bővülés persze attól is függ, hogy milyen lesz a hozamkörnyezet. Úgy gondolom, hogy ha vége is lesz az extrahozamot termelő éveknek, akkor is tartható lesz a 20% körüli növekedés. A megváltozott piaci környezetben fontosnak tartottuk olyan lehetőségekkel bővíteni a privát banki ügyfelek által elérhető szolgáltatási kört, amelyek biztosítják a nemzetközi diverzifikáció még szélesebb tárházát. A nemzetközi kitettséget biztosító meglévő befektetési alapok és a külföldi részvények forgalmazásának beindítása mellett, bővítjük a nemzetközi befektetési alapok körét, öt UBS Nemzetközi Alap bevezetésével is.

(X)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123