Prémium

Negyedéves tájékoztató a Raiffeisen Private Banking ügyfelei számára (x)

Portfolio
Makrogazdaság
Külső gazdasági környezet

2005 első negyedéve az előző év szerves folytatásaként a nagy gazdasági övezetek átalakulási folyamatáról szólt.

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) folyamatos kamatemelésekkel igyekszik az inflációt kézben tartani. Európában a hasonló funkciót betöltő ECB-re is egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy kövesse az amerikai példát.

Közben a Távol-Keleten az előző éveket meghaladó gazdasági növekedés szintén a kamatok emelése irányába hat, mivel a nyersanyagok és energiahordozók iránt növekvő kereslet az egész világon érezteti inflációgerjesztő hatását.

Tehát alapvetően a fenntartható gazdasági növekedés és az inflációs nyomás határozza meg a világ vezető országaiban a kamatszinteket, ezen keresztül pedig ezen országok valutáinak keresztárfolyamát. A tavalyi - nagy kilengések melletti - igazodási folyamat az idén már csillapodni látszik, a dollár árfolyama valamivel kiegyensúlyozottabb az euróhoz és a japán yenhez viszonyítva. A keresztárfolyamok alakulásának azért van különlegesen nagy jelentősége, mert a nemzetközi tőkeallokációs folyamatokat a jövőben egyre nagyobb súllyal határozzák meg.
Ennek jelei, hogy a feltörekvő piacokon kialakuló mozgások jelentősen függnek az Egyesült Államokban kialakuló kötvényhozamoktól. Ma már megfigyelhető, hogy a növekvő amerikai kamatszintek haza vonzzák a külföldi befektetéseket, így akár jelentős tőkekivonásra is sor kerülhet térségünkben.

Mi határozza meg a kamatszintek alakulását? Egyrészt a már említett távol-keleti dinamikus gazdasági növekedés, másrészt - ez előbbitől nem független - befektetői kockázatvállalási hajlandóság. 2004-ben fokozatosan emelkedett a kockázatvállalási hajlandóság, ennek következtében a feltörekvő piacokon rég látott növekedést tapasztalhattunk. Miután a FED 2,75 százalékra emelte irányadó kamatát, valamint a 10 éves államkötvények hozama jelentősen emelkedett, a kockázati felár jelentősen mérséklődött. Ez okozza a befektetések átcsoportosítását a fejlett piacokra, nagy kilengéseket - jellemzően gyengülést - okozva a feltörekvő piacokon.

Ezek a tendenciák ma még csak kezdeti fázisukban vannak, jelentős tőkekivonásra, nagyobb megingásra még nem került sor, de egyre inkább nő ezen negatív tendenciáknak a valószínűsége.

Hazai gazdaság

A fent vázolt környezetben a hazai gazdaság sem függetlenítheti magát, különösen azért, mert nyitott, export orientált gazdaság lévén a hazai piacon azonnal érezhetőek a nemzetközi befektetői hangulat változásai.
Ennek megfelelően 2005 első negyedévében megtört a forint erősödése, az állampapír hozamok csökkenése, valamint a tőzsdei részvényárak szárnyalása. Ennek oka elsősorban a már említett nemzetközi tőkeallokációs folyamatban keresendő, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a hazai döntéshozók, a fiskális és monetáris politika irányítói is hatnak a piaci folyamatokra.

Ezen a téren nem lehetünk optimisták, hiszen a tavalyi - többször kiigazított - költségvetés hiányterve nem teljesült teljes egészében. A 2005-ös tervszámok teljesülése sem látszik biztosítottnak, már az első negyedév adatai is ezt mutatják. A kormány és a Pénzügyminisztérium továbbra sem elkötelezett a szigorú költségvetés mellett, mivel már most a 2006-os választások határozzák meg döntéseik jelentős részét.

Közben - bár kibővült az MNB Monetáris Tanácsa - a jegybank továbbra sem támogatja konzisztensen a kormány gazdaságpolitikáját. Az utóbbi időben a piaci elemzők egyre többször figyelmeztetnek, hogy ma már nem piackövető magatartást folytat az MNB, hanem a piaci szereplők bábként mozgathatják a jegybankot. Így döntéseinek hatása erősen csökkent, ezzel természetesen működésének hatékonysága is romlott.
Tehát a nemzetközi folyamatokban számunkra kedvezőtlen tendenciákat a hazai gazdasági helyzet is erősíti, így ma már egyre nagyobb a veszélye a forint hirtelen és nagyarányú gyengülésének, az állampapír hozamok nagy ingadozásának, a részvényárak volatilis alakulásának.

Összefoglalva, a hazai befektetések kockázata emelkedik, miközben az elérhető hozamok jelentősen csökkennek.

Állampapírpiac

Az állampapírok piacán az utóbbi időben tapasztalható megtorpanás nem okozott jelentősebb károkat a hazai befektetőknek, hiszen jelentős hozamemelkedés még nem következett be.
Jellemzően változott az előző években megszokott befektetői magatartás a külföldiek részéről. Egyre nő a súlya a forintpiaci közvetlen - spekulatív - befektetéseknek, a devizapiaci pozíciók mögött viszont állampapírokat helyeznek el. Így a korábbiaknál kisebb a korreláció a forint árfolyam és az állampapír piaci hozamok között, de továbbra is megfigyelhető egy jelentős együtt mozgás.
A befektetői magatartás ilyen változása azt eredményezi, hogy a forint pozíciók felszámolása nem jelenti automatikusan az állampapírok eladását is, hiszen a korábbi - magas hozam mellett vásárolt - kötvények még mindig jelentős nyereséget hozhatnak külföldi befektetőiknek.
A hozamgörbe természetesen nem párhuzamosan tolódott el a teljes lejárati intervallumon, hanem hosszú idő óta az 5 éves szegmensig vízszintes, csak aztán mutat csökkenő képet. A jövőben is megmaradhat ez a trend, sőt - átmenetileg - emelkedő hozamgörbe sem elképzelhetetlen. A mai helyzetben rövid lejárati idejű kötvények tartását látjuk célravezetőnek.

Részvénypiac

A részvények esetében szintén a már sokat emlegetett nemzetközi tőkeallokációs folyamatok játszották - és játsszák - a fő szerepet az árak alakulása tekintetében.
A részvénypiacon jelentős korrekció történt a negyedév második felében. Természetesen a fundamentumok nem változtak viharos gyorsasággal, de az elmúlt időszak áremelkedései (2005-ben átlagosan 25%-os növekedés) természetes nyereség realizálást indukált.

Az egyedi részvények esetében nem történt jelentős változás. Az OTP és a MOL mint regionális szinten is meghatározó társaságok 2004-ben is a várakozásokat felülmúló eredményekről számoltak be. Ennek természetesen árfelhajtó hatása volt, de az kockázatviselési hajlandóság általános növekedése szintén pozitívan hatott.

A gyógyszerrészvények esetében is örvendetes emelkedést láthattunk, hiszen az elmúlt évben a gyógyszertámogatási rendszer előnytelen átalakítása és a gyógyszer árstop ellenére is jó eredményeket produkált mind az Egis, mind a Richter.

2005 első negyedévében még a Matáv is emelkedést tudott felmutatni, annak ellenére, hogy továbbra sem javultak a növekedési kilátások, sem a szektorban, sem a hazai távközlés vezető társasága esetében.
A vegyipari szektor részvényei is kiugró emelkedést mutattak, hiszen az általános jó hangulat mellett a vételi érdeklődést tovább fokozta, hogy a vegyipari ciklus felszálló ágban van.

Ezek után a piac egészére kiterjedő - rendkívül erős - korrekciós szakasz következett. Mint említettük az egyedi részvényeket vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a piac - szokás szerint - túlreagálta az egyébként jó híreket, a jó társasági eredményeket.

Ezt a korrekciós szakaszt a továbbiakban erősítheti az, hogy a kockázatvállalási hajlandóság csökkenni kezd, a befektetők egyre inkább a fejlett piacok kötvénypiacai irányába fordulnak.

Vagyonkezelés

A vagyonkezelés területén a 2005-ös év első negyedében jelentős változások nem történtek, legalábbis ami a befektetési politikát illeti. Ez azt jelenti, hogy továbbra is hosszú távú szemléletben, biztonságra törekedve gyarapítottuk Ügyfeleink vagyonát.

Ami a gyakorlati lépéseket illeti azt mondhatjuk, hogy:

  • a kötvény portfólióban csökkentettük - gyakorlatilag nulla szintre - a vállalati és jelzálog típusú befektetéseket, miközben továbbra is rövid lejáratú állampapír pozíciókat tartottunk
  • a részvények esetében a minimális szintre vittük le a kitettséget, ami - kategóriától függően - a nulla kitettséget is jelentheti
  • ajánlásunkra, hogy csökkentsük a részvényállományt, szép számmal történtek kategóriák közti átsorolások, ami lehetővé tette az eddigi kockázatosabb osztályban kezelt vagyonok tekintetében a teljes részvény portfólió eladását és cseréjét a jól teljesítő Raiffeisen Ingatlan Alapra.


Az időzítésről azt mondhatjuk, hogy kiválóan sikerült, hiszen a részvények eladása jellemzően 18.000-18.400 pontos BUX szintnél valósult meg. Az ezek után következő részvény piaci korrekció igazolta döntésünk helyességét.

Közben az ingatlan alap továbbra is a tőle megszokott jó teljesítményt hozza, így az átcsoportosított befektetések kiemelkedő hozamokat biztosítanak befektetőinknek.

A 2005-ös év további részében várakozásaink szerint folytatódik a korrekció a forint, a kötvény és a részvény piacon is, de ez a folyamat még nem zárult le.
Számításaink szerint később, a második negyedév elején-közepén lehet a korrekció mélypontja. Ekkor lehetőségünk nyílik arra, hogy emeljük a részvénykitettséget és növeljük a kötvény portfólió lejárati idejét.

(X)
Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123