Prémium

Még érdemes csatlakozni - az első hónap tapasztalatai a Tőzsdemáguson (x)

Portfolio
Virág Ferenccel, a Tőzsdemágus játék egyik vezető szervezőjével és Kutas Gáborral, a Budapesti Értéktőzsde üzletpolitikai és kommunikációs igazgatójával beszélgettünk az első hónap tapasztaltairól. A játékhoz eddig 8,800 magánszemély csatlakozott, hogy kipróbálja befektetői affinitásait a tőzsdén. A legjobb versenyző 26.5%-os hozamot ért el alig több mint egy hónap alatt.
Milyen fő tapasztalok szűrhetők le egy hónappal a Tőzsdemágus indulása után?

Virág Ferenc: Egyértelműen sikeresnek nevezhető a játék, mely elsősorban annak köszönhető, hogy valós kereskedési körülmények szimulálásával most először próbálhatják ki befektetői tudásukat a tőzsdén még járatlan magánszemélyek. Élethű környezetben "valós kockázat nélkül", saját pénz elvesztésének veszélye nélkül lehet tanulmányozni a tőzsde rejtelmeit.

Klikk a képre!
Eddig hány játékos regisztrálta magát? Mik a jellemző befektetési stratégiák?

V.F.: 8,800 regisztrált csatlakozott a Tőzsdemágushoz, így minden bizonnyal Magyarország legnagyobb online tőzsdejátékává válik február végére.
A játékosok meglehetősen nagy vehemenciával vetették magukat a kereskedésbe; a teljes virtuális vagyontömeg 20%-a fordul meg naponta. (Csak összehasonlítás képen; a BÉT teljes kapitalizációja 4,800 mrd Ft, melyből 60%-ra becsülhető a közkézhányad, s ennek napi szinten átlagosan 0.4-0.5%-a fordul meg a tőzsdén.) Azaz a klasszikus "vétel és tartás" stratégiával szemben a rövid, pár napos befektetéseket preferálják a játékosok. (Ehhez az is hozzájárulhat, hogy többen úgy érezhetik, hogy a SEAT Leon elnyeréséhez február végig rendelkezésre álló idő rövidsége gyakoribb tranzakciót indokol.)

Milyen eredményeket értek el eddig a játékosok virtuálisan rendelkezésre bocsátott egy millió forinttal?

V.F.: Legjobb játékosunk 26.5%-os vagyon növekedést ért el, míg a leggyengébben szereplő regisztrált 28%-os veszteséget könyvelhetett el.

A mezőny egészét tekintve, mennyire sikeres az "átlagos" játékos?

V.F.: A nyeremény lehetősége mellett a játékosok a kockázattal is szembesülnek. 8,800 játékosnak ugyanis mindössze az egy harmada tud jelenleg pozitív hozamot felmutatni. (Ennek értékelésekor meg kell azonban említeni, hogy a jelentős főnyeremény többeket túlzott kockázatvállalásra ösztönöz.)

A Tőzsdemágus játékosai is a blue-chip részvényeket favorizálják?

V.F: Nem. Jellemzően a közép- és kis kapitalizációjú részvények forognak leginkább. Jelentős spekuláció bontakozott ki korábban a Fotexben, méretes pozíciók alakultak ki FHB-ban és Egisben is. És meglepően nagy az aktivitás a klasszikusan illikvid részvényekben is.

A Budapesti Értéktőzsde számára milyen "hozadékkal" rendelkezik a játék?

Kutas Gábor: Nagyon örülünk annak, hogy több ezer ember felismerte, hogy a tőzsde és a részvények nem egy misztikum részét képezik. A 8,800 regisztrált játékos igen hamar akklimatizálódott a tőzsde világában. Különösen Magyarországon fontos új befektetési alternatívákat mutatni a lakosságnak, hiszen a pénzügyi kultúra terén sajnos jelentős hazánk lemaradása nem csak a fejlett országoktól, de akár Lengyelországtól is.

Ugyan főként rövid távú nyereségmaximalizáló szempontok alapján kereskednek a játékosok, de a részvényeket megismerő magánbefektetők a játék kapcsán biztosan tanulmányozzák a hosszabb távú árfolyam görbéket is, melyek egy három hónapos játékon túlmutató következtetésekhez is elvezethetnek; igenis helye van a részvények a hosszú távú megtakarítások között.

A nem gazdasági média figyelme jelentett-e hozzáadott értéket?

K.G.: Nagyon hasznosnak bizonyult, hogy az RTL Klub, Radio Café és a Metró hírújság a Tőzsdemágus média támogatója lett. Hétköznapi nyelven sikerül így beszélnünk a részvények világáról a tőkepiactól távol álló emberek számára is. A tőzsde számára teljesen új rétegeket értünk el, és a tömegmédia segítségével több millió ember hallott már a játékról. Az elkövetkező hetekben további játékosokra számítunk, mert egyrészt a tőzsde természetéből adódóan még messze nem lefutott a verseny, másrészt a szájpropaganda most kezd csak igazán beindulni.

Hogyan értékeled, hogy játékosok inkább a kis és közepes kapitalizációjú részvényeket részesítik előnyben?

K.G.: Úgy gondolom, hogy ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak; az intézményi befektetők portfólió méretéből adódóan a befektetési spektrumból kieső részvényekbe a világon a legtöbb helyen a helyi magánszemélyek fektetnek be. A Tőzsdeképes Cégek Klubját is ezen szellemben hozta létre a BÉT; a kisebb magyar vállalatoknak is van helye a parketten.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123