Prémium

Mennyibe kerül egy cégnek a SPAM és a vírus? (x)

Portfolio
Sokan az e-mail infrastruktúra elkerülhetetlen velejárójának tartják a SPAM- és vírus-jelenséget, ezért ki sem számolják, mekkora károkat okoz ez cégüknek. Pedig a számok megdöbbentőek: egy 100 fős cégnél évi 6-10 millió forintot jelent akkor is, ha nem kalkulálunk a vírusok vagy rosszul működő SPAM-szűrők miatt elveszett információ értékével. A jelenségről és a megoldásokról Böröcz Gergellyel, a filter:max ügyvezetőjével és Nemes Dániellel, a filter:max stratégiai igazgatójával beszélgettünk
Mi az a SPAM?
Nemes Dániel (ND): a SPAM hagyományos értelemben nagy tömegben érkező, kéretlen e-mail. A mi felfogásunk más: minden e-mailt SPAM-nek tartunk, ami egy cég működéséhez nem tesz hozzá, ami haszontalan. SPAM tehát nemcsak a "másfél centi növekedést" ígérő levelek tömege, hanem a lánclevelek, a vicceskedő vagy vicces e-mailek, politikai agitáció, erotikus powerpoint-prezentációk is.

Hol okoz ez pluszköltséget egy cégnek?
Böröcz Gergely (BG): a munkatársakat megzavarja a munkában egy ilyen e-mail, kizökkennek a ritmusból. Elolvassák, kattintanak rá, vagy egyszerűen törlik - ez mind kieső munka- vagy rekreációs idő. Ezen felül foglalják a diszket és a memóriát, plusz terhelést okoznak, ezért erősebb szervereket és PC-ket, nagyobb és gyorsabb backup-eszközöket kell vásárolni. Kalkulálható költség a plusz sávszélesség-igény illetve az informatikusok ezzel eltöltött ideje is.

Mennyi pénz megy el minderre?
BG:egy átlagos, 100 internet-felhasználós cégnél ez a mai magyar fizetések mellett legalább 6-10 millió forintot jelent, de ha a járulékos költségeket nézzük, ez az összeg felmehet akár 20 millióig is.

Ez ennyire jól számolható?
BG: a munkaidő, hardver- és sávszélesség-költségek jól kalkulálhatóak. Ugyanakkor vannak nehezebben számszerűsíthető veszteségek is: például ha valaki a sok szeméttel együtt véletlenül értékes e-mailt is töröl, vagy pedig olcsó, gyenge SPAM-szűrője hibázik. Az így elvesztett (vagy jobb esetben "csak" késve érkező) információ értéke a cégtől és a konkrét esettől függő, nehezen becsülhető érték.

Mi a helyzet a vírusokkal?
ND: ma körülbelül tíz-hússzor annyi vírus érkezik egy nap, mint egy évvel ezelőtt. Ez már a tömege miatt is problémás, de az igazi gondot a terjedés sebessége jelenti. Míg régebben egy vírusnak több hétre is szüksége volt 1 millió fertőzéshez, ma erre már órák, gyakran percek is elegendőek. Erre nincsenek felkészülve a jelenleg használatos megoldások, új megközelítésre van szükség.

Miért gond a gyors terjedés?
ND: A hagyományos antivírus-cégeknek időre van szükségük ahhoz, hogy a vírusokat felismerő kódokat elkészítsék. Ezek után a rendszergazdáknak ezeket a kódokat le kell tölteni - és hiába töltik le a magyar rendszergazdák az átlagnál jóval gyorsabban, a vírusok még gyorsabbak. Ezért van az, hogy egyébként jól védett helyekre is be-becsúszik néhány új vírus. Statisztikáink szerint a vírusok 3%-a jut át egy jól menedzselt, ám hagyományos rendszeren.

Többször használta a "hagyományos" szót. Miért?
BG: Meggyőződésünk, hogy a fenti problémákra újszerű választ kell adni. Az angolszász területeken igen gyorsan terjedő, már nálunk sem ismeretlen MessageLabs ilyen megoldást kínál. Vírus- és SPAM-szűrő szolgáltatása egyedülálló a világon, már csak azért is, mert vírus tekintetében 100%-os garanciát kínál. Világszerte több mint 9000 cég használja a megoldást, a rendszeren naponta 70-100 millió e-mail halad át.

Mit jelent a 100%-os vírusvédelmi garancia?
BG: Ha egy céghez egy hónapban egyetlen vírus is átjut e-mailen, visszafizetjük az adott havi előfizetési díjat. Ez a garancia egyedülálló az iparágban, azonban a szolgáltatás fennállásának 3 éve alatt még nem volt rá szükség. Egyrészről 4 hagyományos antivírus-motort is tartalmaz a rendszer, de a lényeg a MessageLabs Skeptic nevű prediktív heurisztikus technológiája, ami az ismeretlen vírusok viselkedését analizálva tartóztatja fel azokat.

Kik használják a szolgáltatást?
ND: Háromféle ügyféltípus a jellemző. Az egyik a nagy biztonságot igénylő, különösen kényes ügyfél, ilyen például a Bank of New York, a Bank of England, számos egyéb európai, amerikai és közel-keleti pénzintézet, illetve hazánkban például honvédelmi intézmények. A második csoportba azok az ügyfelek tartoznak, akik gyorsan szeretnének egy megbízhatónak tűnő megoldást, majd a használat során ismerik fel igazán a rendszer előnyeit. Ők általában egy kellemetlen vírus-incidens után fordulnak hozzánk, hiszen mi akár 1-2 napon belül tudunk védelmet nyújtani úgy, hogy az ügyfél rendszergazdájának mindössze 10-15 perc munkája van vele, hiszen nem kell hardvert vagy szoftvert vásárolni. A harmadik csoport egyszerűen kiszámolja a költségeket és a megtakarítást, összehasonlítja a piacon elérhető olcsóbb és drágább megoldások megtérülésével, majd mellettünk dönt.

Hazánkban ez a szolgáltatás még nem nevezhető elterjedtnek. Mivel győzik meg az ügyfeleket?
ND: A legjobb referencia nyilván meglévő ügyfeleink tapasztalata. A 100%-os vírusvédelmi garanciát természetesen szerződésben vállaljuk, ezen felül független mérések szerint az egyik legjobb, ha nem a legjobb SPAM-szűrés tartozik a szolgáltatáshoz. A rendszer számos nemzetközi díjat nyert, de mégis a piac ítélete a lényeg: a MessageLabs a piackutatók szerint messze a leggyorsabban fejlődő antivírus-cég, hiszen 3 év alatt bekerült az első tízbe, az idén várhatóan újabb 4-5 helyet lép előre. Természetesen a puding próbája az evés: a rendszert most ingyen ki lehet próbáni.

Mit jelent az ingyenes próba?
ND: A rendszert 30 napig ingyenesen üzemeltetjük, ehhez mindössze a mindkét fél biztonságát garantáló szerződést kell megkötni, majd a rendszergazdák maximum 10-15 perces munkával beállítják a szolgáltatást. A 30 napon belül ráadásul 2 hétig e-mail auditot is végzünk, így a próbának legalább annyi haszna van, hogy pontos képet kap az ügyfél az e-mail forgalma fertőzöttségéről. Aki ennél részletesebben érdeklődik, látogasson el a http://www.filtermax.hu honlapra!

Mibe kerül a megoldás?
BG: A filter:mail MessageLabs szolgáltatást 990Ft+ÁFA/felhasználó/hó áron kínáljuk, 25 felhasználós, 1 éves csomagokban. Ez a hagyományos vírus- és SPAM-szűrőkkel versenyképes ár. Ráadásul december 15-ig tartó akciónk keretében az első hónapot ingyen adjuk. Szolgáltatásról beszélünk, tehát az éves díj még az idén költségként elszámolható.

(X)
KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123