Prémium

A nemes gyümölcsök palackozott lelke (x)

Portfolio
Élvezhetjük frissen, mondjuk saját kezűleg a fáról szedve, vagy csak a lényegre koncentrálva. Beleharaphatunk ropogós húsába vagy megragadhatjuk illatát és aromáját egyetlen kortyba sűrítve. Ekkor - talán csak egy pillanatra ugyan - de megérthetjük magát az érlelő napot, a lágy esőt, a gondos kezek évszázados tapasztalatát megtestesítő gyümölcsöt. Melynek mindegyik fajtája illatos, zamatos, és csábítóan egyedi.

Az emberiség már évezredek óta számos módon kísérletezik azzal, hogy a gyümölcsöket koncentrált formában is élvezhesse.

Az egyik legsikeresebb módszernek a lepárlás bizonyult. Így őrizhetők meg igazán a gyümölcs, ízei, sűrített illata, zamata.


A párlatkultúra, a szóda és a trónörökös




A gyümölcspárlatok készítésének kultúrája európai sajátosság: Franciaországtól Németországon, Svájcon, Ausztrián, és persze Magyarországon keresztül egészen a Balkánig ismerik és alkalmazzák a módszert - természetesen mindenütt a helyi viszonyoknak megfelelően.

A jól bevált pálinkafőzési hagyományokra építő Zwack már a XIX. század végétől a legjelentősebb magyarországi gyártó, kiemelkedően széles ízválasztékkal. A két világháború között Kecskemétre látogató Edward walesi herceg, miután megízlelte a híres barackpálinkát, így szólt: "Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum." Szinte szállóigévé vált mondása minden másnál jobb reklámnak bizonyult...

Párlat vagy pálinka?

A pálinka, a párlat szavak, annak ellenére, egymást helyettesítve ismertek, ma még szakmai szempontból a pálinka sokszor alacsonyabb minőséget képvisel, mint a szakmai körökben és Európában már jól ismert párlatok.
Törvényileg a 100% gyümölcsből, min. 37,5 alkoholfokos, mindenféle adalékanyagtól, aromától mentes párlatot, amely Magyarországon készül lehet pálinkának nevezni.
Azaz a pálinka is párlat.
Hogy mégis mi a különbség?
"Nem minden pálinka párlat, de bármely párlat lehet pálinka!" - fogalmazza meg a szakmai lényeget Somogyi József párlatmester, a Zwack Unicum Rt. Kecskeméti Gyárának igazgatója.

A párlat titka: az érett, hazai gyümölcs



A Zwack párlatok alapanyagául szolgáló gyümölcsöket Kecskemét környékén termesztik. Csak a legérettebb, legzamatosabb és sértetlen gyümölcsök használhatóak fel. Mindez jól jelzi, hogy e párlat mennyire más, mint a pl. "kerítésszaggató" vagy "papramorgó" néven ismert házipálinkák, vagyis azok az erős szeszes italok, melyekhez azokat a gyümölcsöket használják fel, amelyek nem alkalmasak már friss fogyasztásra.

A legbüszkébbek talán mégis tradicionális barackpárlatunkra lehetünk: hiszen a lepárlás előtt külön válogatják a legnemesebb magyar kajszit (a franciaországi Metz-ben rendezett párlatversenyen aranyérmet nyert a Zwack Magyar Kajszi Párlat) és a különlegesen illatos rózsabarackot, mely a Zwack Rózsabarack Párlat alapanyaga.

De gondos szelektálás előzi meg a nem kevésbé jellegzetes Zwack Birs Párlat, a Zwack Szőlő Párlat, a Zwack Jonatán alma, a Zwack Besztercei Szilva és a Zwack Vilmoskörte Párlat lepárlási folyamatát is.

Kecskemét: ahol a párlatok születnek



A nyolc tagból álló fenti Zwack párlatsor csúcsminőséget képviselő - évjáratos és sorszámozott palackban forgalomba kerülő - tagjai fajtaazonos gyümölcsökből, nagy gonddal készülnek a 2001-ben létesített európai szintű kecskeméti kisüzemi lepárlóban.
A technológia és a tapasztalt főzőmesterek biztosítják, hogy a párlat megőrzi a gyümölcsfajtára jellemző egyéni karaktert, ízt és illatot. Ezt segíti az is, hogy a kézzel szedett és magtalanított - összezúzás helyett csak finoman aprított - gyümölcsök erjesztése egyenletes hőmérsékleten történik. A nemes matéria értékei így készen állnak arra, hogy párlatként éljenek tovább...

A párlatmester: a képzelőerő és a tudás vegyítője



A párlatkészítés folyamata valódi alkotómunka, ahol az ember, az egyéniség kerül középpontba. Az aprított gyümölcs tartályba kerül, speciális fajélesztőket kap, majd beindul az erjedés, az úgynevezett alkoholos erjesztés. Maga a lepárlás három szakaszból áll, az alakuló párlat gondozása a Zwack párlatmesterének érzékszerveire van bízva: bármely pillanatban beavatkozhat a lepárlás folyamatába a legmagasabb minőség és ízharmónia érdekében. Olyan ez, akár a parfümkészítés...

Fedezze fel a párlatok ízvilágát!



Az illat- és ízanyagokban gazdag, tiszta, elegáns, harmonikus ital, a párlat titkainak megfejtése valódi szertartás. A legjobb, ha a palackot szobahőmérsékleten, 19-22°C-on tároljuk, majd tartalmát kissé előmelegített, speciális, tulipán alakú pohárba töltjük. Mielőtt megkóstolnánk, hagyjunk időt arra, hogy illata is megérintsen! Ezután ízleljük csak meg a palackban rejtőző csodát - azaz a gyümölcs lelkét.



Gulyás Csaba
A Zwack Unicum Rt. italszakértője


Még több érdekességet, koktélreceptet és információt találhat oldalunkon: www.zwackunicum.hu

(X)
Holdblog

Ahol minden jó, mégis mindenki boldogtalan

Választást tartanak három német tartományban, amelyek az egykori NDK-hoz tartoztak. Ennek apropóján osztja meg Zentai Péter, Zentuccio személyes tapasztalatait az országrészről, ami hiába tart

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
recruitech