Ezen múlik az egyes munkaerőpiacok ellenállóképessége válságok idején
KRTK blog

Ezen múlik az egyes munkaerőpiacok ellenállóképessége válságok idején

Elekes Zoltán, KRTK, Umeå University
|
Tóth Gergő, KRTK, Umeå University
Egy összekapcsolt globális gazdaságában az egyes régiók, helyi munkaerőpiacok összetett kihívásokkal szembesülnek, amelyek hatással vannak a gazdasági stabilitásukra és ellenállóképességükre. Úgy tűnik, hogy egyes régiók jobban ellenállnak a gazdasági sokkoknak, mint mások, és ez nem kizárólag méretüknek vagy erőforrás-ellátottságuknak köszönhető. Nemrégiben végzett kutatásunk rávilágít a regionális ellenálló képességet befolyásoló egyik kritikus tényezőre: a helyi munkaerőpiacok szerkezetére, és arra, hogy a munkaerő hogyan áramlik az egyes iparágak között. Tanulmányunk Svédország helyi munkaerőpiacain az iparágak közötti munkaerő-áramlások hálózatát vizsgálja, és azt, hogy ezek a hálózatok hogyan járulnak hozzá a gazdasági ellenállóképességhez, különösen a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló válságok idején.
krtk blog A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont blogja.

A regionális rugalmasság megértése munkaerő-áramlási hálózatokon keresztül

A regionális gazdasági rugalmasság egy régió azon képességét jelenti, hogy rövid távon ellenálljon a gazdasági sokkhatásoknak, azokból helyreálljon, és alkalmazkodjon hozzájuk, hosszú távon pedig új növekedési pályákat alakítson ki. Válság esetén az ellenállóbb régiók hatékonyabban tudják átcsoportosítani az erőforrásokat, beleértve a munkaerőt is, és így gyorsabban tudnak talpra állni. Az erőforrás-elosztás ilyen rugalmassága segít minimalizálni a munkanélküliséget és fenntartani a helyi gazdaság működését.

Kutatásunkban a régiókon belüli iparágak közötti munkaerő-áramlásra összpontosítottunk. Ezek az áramlások a munkavállalók különböző ágazatok közötti mozgását jelentik, és azt mutatják, hogy a készségek és a tudás hogyan mozog az egyes iparágak között. Például ha egy munkavállaló elveszíti állását a feldolgozóiparban, könnyen találhat új munkát egy hasonló területen, például a logisztikában vagy mérnökként, ha a helyi gazdaságban van erre lehetőség.

Ez a munkaerő-áramlás döntő szerepet játszik annak meghatározásában, hogy egy régió mennyire ellenálló egy gazdasági visszaesés során.

A munkaerő-áramlás hálózati megközelítése

Újszerű hálózattudományi megközelítést alkalmaztunk a munkaerő-áramlási hálózatok elemzésére Svédország 72 helyi munkaerőpiacán. A hálózat lényegében egy térkép arról, hogy egy régión belüli iparágak hogyan kapcsolódnak egymáshoz a munkaerő áramlásán keresztül. Minél összekapcsoltabb szerkezetű hálózat alakul ki a helyi iparágak között, annál robusztusabb a hálózat, vagyis annál ellenállóbb a zavarokkal szemben.

Ezekben a hálózatokban az iparágak „csomópontok”, a köztük lévő munkaerő-áramlások pedig „élek”. Egyes iparágak erősen kapcsolódnak egymáshoz, és összekötőként szolgálnak, melyeken sok munkavállaló mozog keresztül. Ha ezeket a központi iparágakat súlyos zavar éri egy válság során, az az egész régióban hullámhatást okozhat, ami jelentősebb gazdasági károkat okozhat.

Vizsgálatunk során „stresszteszteltük” ezeket a hálózatokat, szimulálva, hogy mi történne, ha bizonyos iparágakat eltávolítanánk, ami egy gazdasági sokk hatását reprezentálja. Iparágak véletlenszerű és célzott eltávolítását egyaránt vizsgáltuk, hogy felmérjük a hálózat robusztusságát. Az erősebb, jobban összekapcsolt hálózatokkal rendelkező régiók jobban teljesítettek ezekben a szimulációkban, ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel tudták fenntartani a foglalkoztatási szintet a válság idején.

Módszertan

Az alábbi ábra a mérési megközelítést szemlélteti. Mindkét sorban az ábrázolás ugyanattól a csomópontkészlettől, de eltérő élek halmazától indul ki. Az azonos csomópontok egymás utáni eltávolításával a felső hálózatból az elszigetelt csomóponthalmazok száma lassabban nő az alsó hálózathoz képest. Ennélfogva az alsó hálózat szerkezete érzékenyebb a zavarokra.

Ha ezt a logikát a svédországi helyi munkaerőpiacok munkaerő-áramlási hálózataira alkalmazzuk, láthatjuk, hogy milyen gyorsan közelednek ezek a helyi hálózatok a teljes széttöredezettséghez (függőleges tengely), ahogy fokozatosan eltávolítjuk az iparágak egyre nagyobb hányadát (vízszintes tengely). Azok a régiók, amelyek kis munkaerőpiaccal rendelkeznek és általában nehezen tudnak növekedést generálni, sokkal gyorsabban "foszlanak szét", mint az ország gazdasági erőközpontjai, mint például Stockholm.

Eredmények: gyémántok is, grafitok is

Kutatásunk egyik legszembetűnőbb megállapítása, hogy e hálózatok robusztussága Svédország különböző régióiban eltérő. Még a hasonló méretű régiók között is jelentős különbségek mutatkoztak a munkaerő-áramlási hálózatok szerkezetében, ami a regionális rugalmasság különböző szintjeit eredményezheti (4. ábra). Például a legnagyobb nagyvárosi területek, mint Stockholm, Göteborg és Malmö robusztusabb hálózatokkal rendelkeztek, sok egymással összekapcsolt iparággal, ami lehetővé tette a munkahelyek közötti zökkenőmentesebb átmenetet gazdasági sokkok esetén.

Ezzel szemben a távolabbi és ritkábban lakott észak-svédországi régiók kevésbé robusztus hálózatokat mutattak. Ezeken a területeken az iparágak kevésbé voltak összekapcsolódva, ami azt jelenti, hogy a munkavállalóknak kevesebb lehetőségük volt az újbóli elhelyezkedésre, ha egy jelentős munkaadó megszűnt. Ez ezeket a régiókat érzékenyebbé tette a gazdasági visszaeséssel szemben, mivel a munkavállalók nagyobb valószínűséggel maradtak hosszabb ideig munkanélküliek a kapcsolódó iparágakban rejlő korlátozott lehetőségek miatt.

Validálás egy jelentős gazdasági válsággal kapcsolatban

Köztudott, hogy a változatos ipari bázissal rendelkező régiók általában ellenállóbbak. Ha egy régiónak sokféle iparága van, a munkavállalóknak több lehetőségük van az ágazatok közötti mozgásra, ami segít enyhíteni az egyes iparágakban bekövetkező munkahelyvesztések hatását. Például, ha egy régióban a feldolgozóipar és a növekvő technológiai szektor egyaránt jelen van, a gyárakból kiszoruló munkavállalók új lehetőségeket találhatnak a technológiai iparban.

Ugyanakkor bizonyos csúcstechnológiai vagy innovatív iparágakra való specializálódás is fokozhatja az ellenálló képességet.

Azok a régiók, amelyek a technológiai változások élvonalában lévő iparágakra összpontosítanak, gyakran gyorsabb fellendülést tapasztalnak, mivel ezek az ágazatok általában dinamikusabbak és képesek alkalmazkodni az új piaci feltételekhez.

Ezzel szemben a hagyományos ágazatokra, például a mezőgazdaságra vagy a feldolgozóiparra erősen támaszkodó régiók a tudományos szakirodalom alapján vegyes ellenálló képességet mutatnak. Bár ezek az iparágak stabil foglalkoztatást biztosíthatnak, gyakran érzékenyebbek a globális piaci ingadozásokra, és nehezebben alkalmazkodnak a technológiai változásokhoz. Ezért úgy tűnik, hogy a specializált, csúcstechnológiai iparágak és a változatos ipari bázis keveréke nyújthatja a legjobb védelmet a gazdasági sokkokkal szemben.

Ezek a megfontolások azonban elsősorban a helyi munkaerőpiaci hálózat csomópontjaira vonatkoznak, míg az élekről és a hálózat egészének szerkezetéről, annak az ellenállóképességben játszott szerepéről keveset tudunk. Kutatásunkban azt találtuk, hogy a 2008-as gazdasági válság kontextusában az iparágak közötti helyi munkaerőáramlások szerkezete fontos jelzője a foglalkoztatottság recesszió alatti változásának, többletinformációt szolgáltatva az iparági specializáció és változatosság szempontjaihoz képest.

Szakpolitikai és regionális gazdaságfejlesztési következtetések

Tanulmányunk eredményei fontos következményekkel járnak a politikai döntéshozók és a regionális fejlesztési tervezők számára. A helyi munkaerőpiacok szerkezetének megértése segíthet a sebezhető területek azonosításában és az ellenálló képességet fokozó beavatkozások célzásában. Például a gyengébb hálózatú régiókban a döntéshozók támogathatják az átképzési programokat, amelyek segítenek a dolgozóknak más iparágakba átlépni, vagy új, a meglévő ágazatokat kiegészítő iparágakat fejleszthetnek.

Ezen túlmenően az iparágak közötti szorosabb kapcsolatok előmozdítása egy régión belül növelheti a munkaerő-áramlási hálózat általános stabilitását.

Az iparágak közötti együttműködés ösztönzése - például helyi üzleti klaszterek vagy innovációs központok révén - új utakat teremthet a munkavállalók számára az ágazatok közötti átjáráshoz, ami fokozhatja a regionális rugalmasságot.

Összegzés

A regionális ellenálló képesség nem csupán a sokszínű gazdaságról vagy a nagyszámú munkaerőről szól, hanem arról is, hogy a helyi gazdaság különböző részei mennyire jól kapcsolódnak egymáshoz, és mennyire könnyen átcsoportosíthatók az erőforrások, különösen a munkaerő, egy gazdasági válság esetén. Kutatásunk rávilágít ezeknek az iparágak közötti munkaerő-áramlásoknak a fontosságára annak alakulásában, hogy a régiók mennyire képesek ellenállni a gazdasági sokkhatásoknak, illetve talpra állni belőlük.

Ha e munkaerő-áramlások hálózati szerkezetére összpontosítunk, alaposabb képet nyerünk arról, hogy egyes régiók mitől lesznek ellenállóbbak, mint mások. A politikai döntéshozók és a regionális tervezők ezt a tudást felhasználhatják arra, hogy ellenállóbb helyi gazdaságokat építsenek, amelyek képesek a jövőbeli válságokat átvészelni és erősebbé válni.

Elekes Zoltán: HUN-REN Közgazdaság és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete  ANETI Lab tudományos főmunkatársa és az Umeå University kutatója;

Tóth Gergő a HUN-REN KRTK KTI ANETI Lab kutatója és az Umeå University poszdoktori kutatója.

A cikk a szerzők véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
el nino szárazság klímaváltozás