Mit okoz az akkumulátorgyár-forradalom a hazai ingatlanpiacon?
Ingatlan

Mit okoz az akkumulátorgyár-forradalom a hazai ingatlanpiacon?

Portfolio
A logisztika jelenleg az ingatlanpiac sikerágazatának tekinthető, és a befektetők figyelme egyre inkább Kelet-Közép-Európára összpontosul, amiben nagy szerepe van annak, hogy a működőtőke-beáramlás következtében egyre több akkumulátorgyár létesül a régióban. Hogy ez a trend várhatóan tovább erősíti-e az ágazat növekedését a közeljövőben, arról Dr. Kovács Benedek, partner, ügyvéd, Head of Real Estate, Baker McKenzie kérdezte a XX. Property Investment Forum szakértőit.
A hazai ingatlanpiac ünnepe! - Az elmúlt egy év legkülöngesebb piaci teljesítményei és az elmaradhatatlan üzleti networking! Részletekért kattints!

A szakértők emellett kitértek a logisztikai központok elhelyezkedésének kérdésére is. Míg a zöldmezős beruházások elsősorban vidéken valósulnak meg, az ipari és logisztikai piac továbbra is Budapest környékén összpontosul. Ez felveti a kérdést, hogy mennyire lehet hatékonyan kiépíteni ilyen bázisokat a fővárostól távolabb eső területeken.

Továbbra is erős a kereslet az ipari és logisztikai épületekre, de ez inkább ipari igény, a klasszikus logisztikai kereslet kevésbé jelentkezik - mondta el Dr. Gondi Ferenc MBA, a CTP Hungary ügyvezető igazgatója. A szakember szerint

a kelet-közép-európai régió jelentős versenyelőnyt élvez, részben az autóiparnak és azok beszállítóihoz kapcsolódó igények miatt.

Az előadó kitért az akkumulátorgyártás növekvő szerepére is az iparágban. Hangsúlyozta, hogy egy akkumulátor életciklusának legbiztonságosabb helye egy raktár, ahol speciális oltókészülékekkel és egyéb biztonsági megoldásokkal lehet minimalizálni a kockázatokat.

Hozzátette, hogy a CTP portfóliójában jelenleg 15 park található, amelyek közül 5 vidéken helyezkedik el. "Jó lehetőségek vannak a vidéki piacon is" - fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Kerekes István, a GLP Europe országmenedzsere kiemelte, hogy a cégük jelenleg nincs jelen azokban a vidéki gócpontokban, ahova az akkumulátor- és autógyárak települnek. Ennek következtében a cég főként e gyárak beszállítóit tudja kiszolgálni. Hozzátette, hogy bár 8 évvel ezelőtt még volt a cégnek egy kecskeméti ingatlana, a többségi döntés az eladás mellett szólt, és azóta sem terveznek vidéki irányba tulajdonosként elindulni. A vállalat fejlesztőként, szabad kapacitásával tud segíteni a vidéki projektekben, de tulajdonosi szerepvállalást továbbra sem terveznek ezeken a területeken. Hangsúlyozta, hogy

a jelenlegi piaci helyzetben minél általánosabb egy épület kialakítása, annál jobban alkalmazkodik a piaci változásokhoz, különösen az e-kereskedelem lassulását és az egyéb piaci folyamatokat látva.

Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója elmondta:

Már a négy évvel ezelőtti indulásunkkor is látszott, hogy az akkumulátorgyár-tendencia be fog gyűrűzni Magyarországra. Úgy gondoltuk, hogy erre az igényre tudunk válaszolni.

A szakember kiemelte, hogy a vállalat szakértői csapatot hozott létre a kihívás kezelésére. Jelenleg bérlőik 20 százaléka akkumulátorgyárakhoz kapcsolódik. Nemes Rudolf rámutatott, hogy Magyarországon 20 milliárd forint értékű akkumulátorgyár-beruházás van bejelentve, emellett további 8 milliárd forintnyi autóipari fejlesztés is várható.

A Hello Parks elsősorban spekulatív alapon építi raktárait. A cég előre felméri a potenciális bérlőket, és folyamatosan ellenőrzi működési tevékenységüket. Figyelemmel kísérik az engedélyeztetési folyamatokat, és csak olyan tevékenységeket engedélyeznek, amelyek illeszkednek az adott raktár profiljához.

A vállalat stratégiájával kapcsolatban megjegyezte, hogy vidéken egyelőre nem mernek spekulatív fejlesztésekbe kezdeni.

Címlapkép forrása: MARTON MONUS

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kemény üzenetek Csányi Sándortól: furcsa a kormány logikája, de ólommal a cipőnkben is jól futunk
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali