Elfogyott a pénz az építőiparból - Mit lépjünk most?
Ingatlan

Elfogyott a pénz az építőiparból - Mit lépjünk most?

Portfolio
A magyar építőipar jelentős változások előtt áll, amelyek a hatékonyságot és a fenntarthatóságot helyezik előtérbe. Az Építési és Közlekedési Minisztérium, a DVM Group és az ARKANCE Hungary szakértői osztották meg gondolataikat a szektor jövőjéről a XX. Property Investment Forum panelbeszélgetésén, amit megelőzően Koncz Vera Zsuzsa, a bitmist CEO-ja előadásában mondta el tapasztalatait.
Építőipar 2.0 - Így tegyük hatékonyabbá és gyorsítsuk fel az egyik legfontosabb iparágat! Részletekért kattints!

Koncz Vera Zsuzsa, a bitmist CEO-ja előadásában elmondta: tapasztalatai szerint sok szigetszerűen működő szakszoftver van az építőiparban. Nincsenek az információk egy platformon, sokszor kimondottan nehéz gyorsan megtalálni egy-egy adatot, pedig már a kisebb lépések is gyorsan látványos eredményeket hozhatnak.

Bár egyesek tartanak attól, hogy az automatizálás munkahelyek elvesztésével jár, a tapasztalatok azt mutatják, hogy valójában hatékonyabbá teszi a munkavégzést

– hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a vállalkozások nem engedhetik meg maguknak, hogy halogassák az automatizálással kapcsolatos döntéseket - azok a cégek lesznek sikeresek, amelyek végül megteszik a szükséges lépéseket ezen a téren. Hozzátette: az értékesítés, a marketing és az ügyfélkezelési folyamatok automatizálásával érdemi piaci előnyt lehet elérni. Hasznos, ha minden információ egy platformon, egy helyen található, a kollégák pedig gyorsan és hatékonyan tudják elérni – erre kínálnak megoldást a bitmist szolgáltatásai.

MM_Portfolio_PIF_2024_3Aszekció-027

Jön a szuperhatékony építőipar?

A hatékonyság és fenntarthatóság már az építőiparban is megkerülhetetlen kérdés. Hogy ez mennyiben változtatja meg az ágazatot és milyen hatásokkal jár az ingatlanpiacon, arról Takács Ernő, az IFK elnöke kérdezte a szakértőket.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta, hogy módosították az állami beruházások lebonyolításáról szóló törvényt. "Kivitelezési tervek nélkül nem lehet szerződni" - hangsúlyozta. Az államtitkár kiemelte, hogy tavaly decemberre elkészítették a teljes ingatlanpiac működési szabályozását.

Az 1 milliárd forint feletti beruházásoknál kötelezővé tették a BIM-szoftver használatát, ezzel is elősegítve a szektor digitalizációját.

Emellett ösztönzik a helyi munkaerő alkalmazását a projekteknél. Magyarországon több mint 700 ezer üresen álló lakóingatlan van. Lánszki Regő szerint ezek közül sok hasznosítható, de vannak olyanok is, amelyeknél már nem érdemes felújításra költeni. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a piac eddig inkább a zöldmezős beruházásokban gondolkodott, de érdemes a felújításokat is ösztönözni, különösen a műemlékek esetében.

Massányi Tibor, a DVM Group ügyvezető partnere kiemelte az állami szerepvállalás fontosságát a kisvállalkozások fejlődésében, különösen a digitalizáció területén.

Fontos, hogy a dolgozóknak, festőknek, kőműveseknek meglegyen az anyagi lehetősége, felkészültsége és ösztönzője a fejlődéshez

- mondta, hangsúlyozva az értékes, megújítható épületállomány bekapcsolásának fontosságát a városok szövetébe, elsősorban a nagyvárosokban és Budapesten. Véleménye szerint, ha az építőipar valóban rákényszerül a fenntartható, zöld működésre, nem kerülheti el a meglévő épületek újrahasznosítását.

Sabathiel Balázs, az ARKANCE Hungary cégvezetője az elmúlt 30 év örökségéről beszélt, amely az olcsó élőmunka-igény miatt kialakított egy nehezen meghaladható stílust. Ugyanakkor a szakember potenciált lát a fiatal generáció fejlődésre való fogékonyságában.

Kiemelte a megfelelő képzés fontosságát az iparág digitalizációjában.

Szerinte jó üzleti célokat kell definiálni, és ehhez képest kell lépéseket tenni a digitalizáció felé. "Európa közepén nem maradhatunk ki ebből" - zárta gondolatait a szakértő.

Címlapkép forrása: MARTON MONUS

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kemény üzenetek Csányi Sándortól: furcsa a kormány logikája, de ólommal a cipőnkben is jól futunk
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali