Ingatlan

Nagy kísérlet előtt állunk!

Portfolio
Akadnak még jócskán kérdőjelek a vasárnapi zárva tartás kapcsán mind az üzletek, mind pedig a bevásárlóközpontok részéről. Az biztos, hogy egyik oldal sem készül diadalmenetre, akár kétszámjegyű forgalom visszaeséssel is számolnak egyes láncok. A bérlők a bevételkieséstől tartanak, míg a plázák egyelőre csak igyekeznek felmérni az üzletek igényeit, azt térképezik fel, hogy milyen módon lehet spórolni a vasárnapi csökkentett üzem mellett a fenntartási költségeken. A következő 2-3 hónap egy nagy kísérlet lesz a Portfolio és az RICS által közösen, ötödik alkalommal megrendezett Valuation konferencia utolsó panelbeszélgetésének résztvevői szerint.

Tudósításunk további részeit itt olvashatja:
Soóki-Tóth Gábor MRICS, az RICS Tervezési és fejlesztési csoportjának vezetőjének, és Dr. Hermán Róbert MRICS a Portico Investment regionális befektetési igazgatójának moderálásával a panel részt vevői a hazai retail piacról beszélgettek a bérlői és a bérbe adói oldal szemszögéből.

Egyedi Anikó, az Estee Lauder Companies Dél-Kelet Európai regionális igazgatója elmondta, hogy fontos különbséget tenni a különböző termékcsoportok között. Az impulzus vásárlások elmaradhatnak, mivel ezekhez időre van szükség, amire főként a vasárnap nyitott teret. Ugyanakkor a feltétlenül szükséges dolgokat továbbra is meg fogják vásárolni az emberek a hét más napjain. Kiemelte még, hogy fontos lenne, hogy a bevásárlóközpontok valamilyen egységes álláspontot képviseljenek, illetve az 5. vasárnap kommunikálása.

Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy az új szabályozásnak köszönhetően középtávon valószínűleg átrendeződik a forgalom a hét napjai között, de majd az élet dönti el, ez pontosan hogyan alakul majd. A szombat eddig is nagyon zsúfolt napnak számított a Decathlon esetében, amit már több esetben nehéz növelni, néhány létesítmény ennél több embert már nehezen tud fogadni, mivel az már a vásárlási élmény rovására mehet. A helyzet megoldásán dolgoznak, több dolgozóval készülnek, nagyobb árukészlettel, illetve a kasszák számát is növelik. Beszámolt továbbá arról, hogy tapasztalataik szerint, a munkavállalók eddig inkább külön kérték a vasárnapi munkavégzést, a bérpótlék miatt.

Dr. Györkő Krisztina, a Tesco Globál Zrt. országos ingatlangazdálkodási és hálózatfejlesztési vezetője elmondta, hogy a láncolat esetében az éjszakai nyitva tartás is szerves része az üzletmenetnek. De szintén nagy szerep jut az adott üzlet helyszínének, a nyitva tartást ennek fényében alakítják ki. Az új szabályozás érzékenyen érinti a láncolatot is, 15-20 százalékos forgalom kieséssel számolnak az éjszakai és a vasárnapi zárva tartás miatt, ennek egy része tevődhet át talán más napokra.Szintén megerősítette a mások által is elmondottakat, hogy a vasárnapi pótlék vonzó volt az alkalmazottak számára, többen kifejezetten kérték, hogy ezen a napon dolgozhassanak.

Nagy kísérlet előtt állunk!
Herczku György, MRICS, az AmRest Kft. ingatlan kezelési vezetője elmondta, hogy ugyan a vendéglátási tevékenység nem lesz tiltva vasárnap, mégis érzékenyen érinti őket is a vasárnapi boltbezárás. Egységeik 2/3 része bevásárlóközpontban található, így az üzlet menet szorosan összekapcsolódik a plázák nyitva tartásával, és teljesítményével. Tapasztalataik szerint ünnepnapokon csak az átlag vasárnapnak 40-60 százaléka volt a forgalom, de ahol lehet, kinyitnak a hét utolsó napján.

Kopcsányi Zoltán, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ingatlanfejlesztési vezetője arról beszélt, hogy jelenleg kompromisszumos megoldással biztosítják a megfelelő számú dolgozót a vasárnapi üzletmenethez, és esetükben is sokan külön kérték az ezen napon történő munkavégzést a pótlék miatt. Véleménye szerint, ha valóban a dolgozók érdekeinek védelme lett volna a cél az új szabályozással, inkább a pótlékot kellett volna felemelni.

Gyalay-Korpos Gyula, az ECE ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 90-es évek közepén egy fajta ugrás következett be a kiskereskedelmi forgalomban az első bevásárlóközpontok megjelenésével, mikor megteremtődött a vasárnapi vásárlás lehetősége is. Az új szabályozással kapcsolatos első felháborodási hullám az üzemeltetők részéről keletkezett, míg a másodikra kicsit később a bérlők részéről került sor. A vásárlók részéről érkező harmadik hullám március 22-én fog vélhetően eljönni, mikor majd ott állnak a zárt házak előtt, vagy azokban csak egy-két üzlet lesz nyitva.

Nagyon sok a bizonytalanság azonban a törvény körül jelenleg is, még mindig hiányzik a kiegészítő rendelet, illetve a végrehajtási rendelet, pedig már csak alig 3 hét van hátra a szabályozás életbe lépéséig. Véleménye szerint az online kereskedelem meg fog erősödni a jövőben, ami kissé szürkíti is a gazdaságot az átláthatatlansága miatt.

Beszámolt továbbá arról, hogy már 6 hete fontolgatják, hogy beálljanak a VOSZ és a Liga népszavazási kezdeményezése mögé, amit végül elfogadtak. De véleménye szerint kevés az esély a sikerre, mivel a szavazás érvényességéhez 4 millió embernek kellene elmennie szavazni, ezt pedig nagyon nehéz összegyűjteni. De a sok aláírás figyelemfelkeltő lehet talán a kormányzat számára.

Nagy kísérlet előtt állunk!
Kákosy Zsolt MBA, a CBRE eszköz szolgáltatások részleg vezetője elmondta, hogy nincsen nagyon példa európai szinten, amire alapozni lehetne a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, így egy nagy kísérlet lesz a következő időszak. Az általuk üzemeltetett házak bérlői esetében is még kérdéses, hogy melyik üzlet tarthat nyitva, illetve hogy nyitva akarnak-e egyáltalán tartani. Az üzemeltetési költségen a vasárnapi korlátozott nyitva tartás mellett sem lehet sokat spórolni, évente 4-5 millió forintot,ami elenyésző összeg az éves üzemeltetési költségek tekintetében. Március közepétől nehézséget jelenthet, hogy eltérő nyitva tartások lesznek érvényben a vendéglátóegységeknél, a nagyobb üzleteknél, és a kisebb üzletek esetében, melyek kommunikációjára nagy hangsúlyt kell majd fektetni.

Szabolcs Anselmo, a Cushman & Wakefield kiskereskedelmi és vagyongazdálkodási részlegének vezetője arról beszélt, hogy igyekeztek felkészülni március közepére, elemezték a törvényt, illetve bérlői fórumokat is tartottak. Tapasztalataik szerint például a retail parkokat üzemeltető nagy nagy nemzetközi hálózatok tudomásul vették az új szabályt, zárva tartanak majd az év 5 vasárnapjának kivételével a hét utolsó napján.
A bevásárlóközpontjaikban a bérlők közül többen is nyitva lehetnek majd március 15. után is, sőt van ahol ezen bérlők aránya meghaladja a 60 százalékot. Azt azonban hozzátette, hogy ez egy speciális bevásárlóközpont, ahol a vásárlások főként vasárnapra esnek.

Jancso Zaprjanov MRICS, a Spar European Shopping Centers Bevásárlóközpont bérbeadási vezetője, kitért arra, hogy valójában senkinek nincsen tapasztalata az új szabályozás várható hatásairól, a pozitívum ebben a helyzetben, hogy így senkinek nincsen verseny előnye sem. Hozzá tette, hogy bevásárlóközpontonként igyekeznek menedzselni a kialakult helyzetet, például az Europark Véleménye szerint a bevásárlóközpontok az élet nagyon fontos színterei, kiállításokkal, marketing aktivitásokkal igyekeztek magukhoz vonzani a látogatókat, de ezeket nagyon át kell majd gondolni a jövőben.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bét