Ingatlan

Van, amiből még a lakásoknál is kevesebb épül Magyarországon

Portfolio
Az idei év első három hónapjában, hasonlóan a tavalyi év azonos időszakához, nem került a piacra egyetlen négyzetméter új fejlesztésű ipari épület sem. A stagnálás tovább folytatódik, és még közel sem látszik az alagút vége.
A teljes budapesti modern ipari ingatlan állomány 2012 első negyedévének végén 1 806 350 nm-t ért el (az adat minimális korrekciót tartalmaz 2011 negyedik negyedévéhez képest). 2012 első negyedévében az ipari ingatlanok iránti teljes kereslet 47 697 nm volt, mely 47,2%-os visszaesést jelent az előző negyedévhez képest, és a tavaly ugyanezen időszakban rögzített kereslet mértékének kevesebb mint a fele.

Van, amiből még a lakásoknál is kevesebb épül Magyarországon
A Fiege 19 135 mn-es szerződéshosszabbítása volt az idei év eddigi legnagyobb tranzakciója, mely a teljes bérlői kereslet 40%-át adta. Az újonnan megkötött szerződések a kereslet 28,2%-át, míg a bővülések annak 10,9%-át jelentették.

Az egyetlen 6300 nm-es előbérleti szerződés, mely még ebben az évben egy BTS (built-to siut) fejlesztés keretein belül kerül megvalósításra, a teljes bérlői aktivitás 13,2%-áért volt felelős. Összesen a negyedév során 22 ipari tranzakció történt a piacon, melyből csupán kettő volt 5000 nm-nél nagyobb, az átlagos tranzakció méret pedig 2167 nm volt. A logisztikai parkok iránti kereslet 44 208 nm-re rúgott, mely a teljes bérbeadás 92,6%-a. Ezen épületek esetében az átlagos tranzakció méret 2600 nm volt, míg a városi logisztika esetében 3486 nm bérbeadás történt, 697 nm átlagos mérettel, mely így a
teljes bérbeadás fennmaradó 7,4%-át adta.

Van, amiből még a lakásoknál is kevesebb épül Magyarországon
A jelenlegi kihasználatlanság, legfőképpen az új fejlesztések hiánya miatt, 21%-on áll, mely 1 bázispont emelkedést jelent 2011. negyedik negyedévéhez képest. Ezzel egy időben a logisztikai parkok kihasználtsága 79,6%-ra csökkent, míg a városi logisztikáé 73%-ra növekedett.

Végezetül, a nettó abszorpció 2012 első negyedévében a negatív tartományba került -3362 nm-rel, melyért elsősorban a sok megüresedett terület felelős.

Van, amiből még a lakásoknál is kevesebb épül Magyarországon

A BRF által vizsgált ipari ingatlanok Budapesten és Pest megyében találhatók, 1995 után, bérbeadás céljából épültek. Hasznos területük minimum 2000 nm a városi logisztika és 5000 nm logisztikai parkok esetében. A tulajdonos által használt területek nem tartoznak a vizsgált ipari ingatlanállományba. A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Eston International, GVA Robertson és a Jones Lang LaSalle

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
varsó, felhőkarcoló