Fontos bejelentést tett Orbán Viktor
Globál

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor

MTI
|
Portfolio
Miután részleteiben már napvilágot látott, az érthetőség és tisztánlátás érdekében Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön nyilvánosságra hozza az ukrán, orosz, kínai és török vezetőkkel, és Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott megbeszélései összefoglaló értékelését, valamint javaslatait, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének küldött el a napokban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő reméli, hogy jelentései és javaslatai hasznos hozzájárulásnak bizonyulnak az esetleges kezdeményezésekhez, amelyeket az Európai Tanács elnöke egy megfelelő alkalommal és megfelelő formában az EU vezetői elé terjeszt - olvasható Havasi Bertalan közleményében.  

Orbán Viktor írását a miniszterelnok.hu honlapon teszik elérhetővé.

Migrációról kérdezték a miniszterelnököt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök négy szavas, rövid választ adott, amikor megkérdezték tőle, mit tehetne még Európa a migráció kezelése érdekében - számol be a Reuters hírügynökség.

A magyar kormányfőt újságírók kérdezték Oxfordban, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján többek között arról, hogy mit tehet még Európa a migráció kezelése érdekében?

Orbán Viktor erre úgy felelt: "Ne engedjük be őket."

Arra a kérdésre, hogy Donald Trump győzelme az Egyesült Államokban "a legjobb hír lenne mindenki számára", Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a volt elnök "a béke embere".

Oxfordban beszél a miniszterelnök

A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében - és ezt éltetjük itt egyfolytában - egy saját, európai megközelítés kellene - közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.

Arra a kérdésre, hogyan áll a magyar békemisszió, Orbán Viktor elmondta: "jól állunk, haladunk vele, nem egyszerű, ha van szembeszél, de egyelőre minden lépést megtettünk a tervek szerint".     

Hozzátette az európai megközelítés érdekében tett néhány javaslatot. "Haladok lassan, de emésztik. Remélem, hogy a következő lépésekkel előrébb juthatok" - értékelt.     

Az elmúlt napokban az ukrajnai béke érdekében folytatott tárgyalásairól szólva közölte, azokon a saját álláspontját képviselte, Donald Trumpról pedig elmondta, hogy "ő a béke embere, és amire szükségünk van, az a béke".     

A georgiai politikai helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Georgia csodálatos ország, amely nagyon jól teljesít, az ottani kormány pedig igen nehéz körülmények között próbálja fenntartani az ország függetlenségét és a szuverenitását.     

Sajnálatos módon sok európai vezető nem érti meg, milyen nehéz egy olyan országnak, mint Georgia, megőriznie a szuverenitását minden irányba - jegyezte meg, hozzátéve: ő maga azonban nagyra értékeli ezt.     

Arra a kérdésre, hogy mi az üzenete Ukrajna számára, a magyar miniszterelnök azt mondta: "önökkel vagyok".

Úgy vélte, a béke érdekében még hosszú utat kell megtenni, mert sok a háborúpárti ország, amelyek hisznek abban, hogy katonai erővel megsemmisíthetik az oroszokat.     

Orbán Viktor azonban kiemelte: ő nem ezt gondolja, mert ismeri az oroszokat, az ukránokat és az egész kontextust, így véleménye szerint ennek a konfliktusnak nincs megoldása a csatatéren.    

Minden nap ártatlan emberek ezreit veszítjük el, pedig az emberi élet a legdrágább, ezért meg kell ezt állítanunk - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a megoldást nem a csatamezőn, hanem a tárgyalóasztalnál lehet megtalálni.     

Az EPC csütörtöki csúcstalálkozójára 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást. A vezetők az előzetes napirend szerint megvitatják az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az olyan közös kihívásokat, mint az energia és az összeköttetés, a biztonság és a demokrácia, valamint a migráció.    

Az Európai Politikai Közösség az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi fóruma, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Edi Rama albán kormányfő az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban 2024. július 18-án. Forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
orbán viktor