Ebben lehet a termelékenységi felzárkózás titka
Gazdaság

Ebben lehet a termelékenységi felzárkózás titka

A magyar gazdaság középtávú növekedési lehetőségeit alapjaiban határozza meg a termelékenység javulása, amelynek meghatározó tényezője a digitális technológiák integrációja. Bizakodásra ad okot, hogy a becslések szerint a digitalizáció fejlődő szakaszában lévő országok kétszer akkora termelékenység-növekedést tudnak elérni ugyanakkora erőfeszítéssel, mint a már fejlettebb országok. Habár a hazai kkv-szektor termelékenysége továbbra is nagymértékben elmarad a nagyvállalatokétól, azonban az utóbbi években az alapvető üzleti szoftverek használata dinamikusan nőtt, ami a dualitás oldódásának irányába hat. A vállalati digitalizáció folytatódása a termelékenység növekedésén keresztül hozzájárul a magasabb potenciális GDP-növekedés eléréséhez.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A termelékenység növelésében kulcsfontosságú a digitalizáció

Hazánk tartósan 4% körüli GDP-növekedési teljesítményéhez szükséges a termelékenység fokozatos bővülése, amelyet a vállalati szektor digitalizációjának magasabb foka támogathat. Magyarország aktualizált 2024-es Konvergencia Programjában szereplő becslések szerint hazánk potenciális GDP-növekedése 2025-2028 között 3,2-3,8% lehet, amelyből 2,2-2,8%-pontot a termelékenység hozzájárulása tehet ki. Az Európai Bizottság aktuális előrejelzése ennél pesszimistább, 2023-2028 között 2-2,5%-os potenciális GDP-növekedéssel számolnak, amelyben a termelékenység részaránya 1,1-1,2%-pont. A két előrejelzési modell közötti különbséget az eltérő termelékenységi hozzájárulás okozza, amely leginkább a munkatermelékenységtől, innovációtól és digitalizációtól függ. A termelékenység területén elért jövőbeli eredmények biztosíthatják, hogy bezáruljon a Pénzügyminisztérium és az Európai Bizottság GDP-növekedési becslései közötti növekedési rés.

termelési tényezők gdp növekedés

A hazai vállalati szektort erős dualitás jellemzi a termelékenység alapján, ami visszavezethető az alapvető digitális technológiák használatára is. A magyar vállalatok termelékenysége erősen különbözik a vállalatméret szerint, a 2023-as becslések alapján a magyar kkv-k a nagyvállalatok termelékenységének 54%-át érték el, miközben az EU átlag 59% volt. Eközben az elaprózott magyar vállalatszerkezet az oka, hogy az alacsonyabb termelékenységű kkv-szektor hozzáadott értékből való részesedése magasabb az EU átlagánál. A bemutatott kettősség a vállalatok digitalizáltságában is megmutatkozik, az alapvető üzleti szoftverek használatában minél kisebb a vállalatméret, annál nagyobb a lemaradás az EU átlagához képest.

kkv munkatermelékenyság

A munkatermelékenység alakulása és a gazdaságok digitalizációs szintje között közepesen erős kapcsolat mutatható ki a nemzetközi adatok alapján. A termelékenység és a digitalizáció közötti kapcsolat szorosságát például az egyes országok relatív munkatermelékenységének és a széles körben elfogadott digitális gazdaság és társadalom indexének (DESI) elemzésével lehet megállapítani. A két mutató európai uniós értékeit egymás mellett vizsgálva megállapítható, hogy közepesen erős korreláció van közöttük. Két jól elkülöníthető országcsoport alakult ki, egyrészt a magasabb termelékenységgel és digitalizáltsági fokkal jellemezhető nyugat-európai és skandináv országok, másrészt az alacsonyabb értékkel rendelkező kelet-közép-európai és délkelet-európai országok. Magyarország mindkét területen egyelőre lemaradó pozícióban van, a munkatermelékenységben a 24., míg a digitalizáltságban a 22. helyen állt az uniós rangsorban.

digitális gazdaság

Az alacsonyabb digitalizációs szintről induló országokban az egységnyi digitalizációs fejlődés magasabb termelékenység-növekedéssel járt együtt. A munkatermelékenység és a DESI mutató historikus értékeinek felhasználásával megállapítható, hogy a digitalizációs rangsorban való teljesítményjavulás mekkora mértékben jár együtt a termelékenység növekedésével. A 2017-2022 közötti visszatekintés alapján a kelet-közép-európai és délkelet-európai régióban a DESI index 1%-pontos növekedése a munkatermelékenységet 1,4%-kal növelte. Ugyanezen időszak alatt a nyugat-európai és skandináv országokban a növekedés mértéke 0,7% volt. Mindez arra utal, hogy a digitális rangsorban elért magasabb pontszám hozzájárult a munkatermelékenység lemaradásának csökkentéséhez.

országcsoportok munkatermelékenysége

Jelentős előrehaladást tudott elérni hazánk az üzleti szoftverek integrációjában

Az üzleti szoftverek meghatározó szerepet töltenek be a vállalatok operatív működésében. Használatuk dinamikus bővülést mutatott hazánkban az utóbbi években, amely idővel a termelékenységben is megmutatkozhat. Az erőforrás-tervezést támogató ERP és az ügyfélkapcsolatok kezelését segítő CRM rendszerek használatában alapvető változás tapasztalható az utóbbi években. Az ERP szoftver használata például a 3. legnagyobb mértékben nőtt 2017-2023 között, jelenleg 35%-uk használ ilyen megoldásokat a mindennapokban. Magyarország előtt dinamikában csak Svédország és Dánia végzett. A CRM szoftvert használó vállalatok aránya Magyarországon 21 százalék, amellyel az Unió középmezőnyében helyezkedik el az ország. Az időbeli összehasonlíthatóságot a CRM rendszernél a 2023-as módszertani váltás nehezíti, azonban hazánkban úgy tudott emelkedni a mutató értéke, hogy a felmérés sokkal specifikusabb és célzottabb lett.

erp szoftvert használók

A vállalati szektorra jellemző dualitás megjelenik a digitalizáció területén is, amit az üzleti szoftverek használata is alátámaszt. Az erőforrás-tervezést hatékonyabbá tevő ERP szoftverek felhasználásában nagymértékű eltérés mutatkozik vállalatméret szerint. Miközben a magyar nagyvállalatok több mint 90%-a használ ilyen szoftvereket, addig a kisvállalatok mindössze 29%-a. Az ügyfélkapcsolatok terén elengedhetetlen CRM rendszereknél hasonló eltérés rajzolódik ki. A magyar nagyvállalatok közel 60%-a használja a CRM rendszereket, miközben a kisvállalatoknál ez az érték 17%. Ezt meghaladóan a CRM rendszereknél minden vállalati szegmensben alacsonyabb a használati hajlandóság, mint az EU-ban. Továbbá a vállalatméret csökkenésével párhuzamosan nő a lemaradás az EU-átlagtól.

vállalatméret szerint

Az alapvető üzleti szoftverek használatának felértékelődését a vállalati szektorban több tényező segítette az utóbbi években. Egyrészt külső tényezők, az általános gazdasági konjunktúra hektikussága is kihatott a vállalatok döntéseire, a koronavírus-járvány és az energiaválság kényszerhelyzetbe hozta a vállalkozásokat. Másrészt belső tényezők is hatottak a vállalatok döntéseire, ugyanis a Kormány ösztönzőket vezetett be a digitális megoldások támogatására. Gondolhatunk itt a 2016-ban indult Modern Vállalkozások Programjára, az online számlázás bevezetésére 2018-tól, vagy a 2023-tól elérhető Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központra (NTAK). Harmadrészt már előkészítés alatt állnak további vállalati digitalizációt támogató programok, ezek között található egy GINOP Plusz program keretében elérhető kkv pályázati lehetőség, valamint a vállalkozások digitális átállásának elősegítése az energiaszámlák digitalizálásával (VIDA).

Összefoglalva: a magyar gazdaság potenciális növekedési előrejelzésében eltérés van a Kormány és az Európai Bizottság között, ami a termelékenység becsült hozzájárulására vezethető vissza. A becslések közötti különbségre magyarázatul szolgálhat az eltérő digitális jövőkép. Mivel Magyarország a vállalati digitalizációban egy alacsonyabb bázisról indul és a tapasztalatok szerint innen nagyobb termelékenységi előrelépést lehet elérni, ezért az üzleti szoftverek növekvő használata bizakodásra ad okot. Amennyiben a digitális technológiák integrációja folytatódik, akkor idővel a 4% körüli gazdasági növekedés is elérhetővé válik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fed kamat inflacio federal reservve