Megrohamozták a patikákat a magyarok: ezzel a vakcinával megelőzhetjük a halálos bajt
Gazdaság

Megrohamozták a patikákat a magyarok: ezzel a vakcinával megelőzhetjük a halálos bajt

Portfolio
Müller Cecília országos tisztifőorvos a szamárköhögés elleni védettségük frissítését ajánlotta  a várandósoknak, illetve a kisgyermekek közelében élő időseknek. Nincs túl sok a készítményből, és az utóbbi időben megháromszorozódott a patikák igénye a szamárköhögés elleni vakcinára - számolt be a Népszava.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília, szerdán a TV2 reggeli műsorában különösen a várandósoknak és a kisgyermekek közelében élő időseknek ajánlotta a szamárköhögés elleni védettség frissítését, kiemelve annak fontosságát az újszülöttek és kisgyermekek védelme érdekében.

Müller hangsúlyozta, hogy bár felnőttkorban és oltott közösségben a szamárköhögés általában enyhén zajlik le, a betegség antibiotikummal jól kezelhető.

Azonban a várandósság utolsó harmadában ajánlott az ismétlő oltás felvétele, mely a megszületendő babát is védi.

A csecsemők kéthónapos korukban kapják meg az első védőoltást, ezért az ő védelmük érdekében a tájékoztató ajánlotta, hogy a családtagok, közeli hozzátartozók is még a gyermek születése előtt, illetve az újszülött, csecsemő tervezett meglátogatása előtt minimum 2 héttel oltassák be magukat.

A korábbi hetekben a Portfolio foglalkozott elsőként részletesen a Magyarországon újonnan és rendkívüli ütemben terjedő szamárköhögés-betegséggel. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ júniusban tájékoztatta a háziorvosokat és a házi gyermekorvosokat a betegség tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről. A dokumentum szerint a felnőtt lakosságnak tízévente ajánlott a diftéria-pertussis-tetanusz védőoltás ismételt beadása.

Ahogyan arról júniusban beszámoltunk, az oltóanyag elérhetőségével kapcsolatban korábban problémák merültek fel. Akkor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ helyettesítő vakcina beszerzését ígérte.

Bár a készlet még mindig korlátozott, a patikákban már elérhető a vakcina.

Az ára patikánként változó, 12 500 és 15 500 forint között mozog.

A kereslet jelentős növekedést mutat: június elejétől országosan körülbelül 5000 vakcinára volt igény. Kaló Tamás, a Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy

az utóbbi időben megháromszorozódott a patikák igénye a szamárköhögés elleni vakcinára.

Nincs túl sok a készítményből, és az csak az utánrendeléskor derül ki, hogy a nagykereskedő éppen tud-e szállítani. A cég raktáraiba éppen szerdán érkezett egy nagyobb, két hétre elegendő mennyiség az oltóanyagból.

Az egészségügyi szakemberek továbbra is hangsúlyozzák a védőoltás fontosságát, különösen a veszélyeztetett csoportok számára, és arra biztatják a lakosságot, hogy konzultáljanak orvosukkal a szamárköhögés elleni védelem frissítéséről.

Müller mostani megszólalása előtt az NNGYK idén eddig csak két alkalommal kommunikált szamárköhögés-ügyben. Legutóbb 3 hete tette ezt meg, egy közlemény erejéig, melyben azt hangoztatta, hogy "még mindig van olyan vármegye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk". Vagyis hivatalosan nincs járvány, a népegészségügyi központ ugyanis nem mondta ki.

Tegnapelőtt megírtuk azt is, hogy miközben a szamárköhögés-helyzet Magyarországon alig csillapodik,

a járványügyi hatóság mostanra teljesen kiszámíthatatlanná tette heti adatközlését.

Mindenesetre a friss számok azt mutatják, hogy talán mérsékelten javul a fertőzési szituáció az országban, második hete csökkent ugyanis a heti új gyanús esetek száma. Ami különösen érdekes a részletes számokból, hogy a fertőzés - legalábbis a kevés levett laborminta alapján - már nem a csecsemők körében terjed a leggyorsabban, hanem a 15-19 évesek, valamint a 40-49 évesek között.

Minden korábbi cikkünkben rámutattunk arra, hogy ez a fertőzés a csecsemőkre a legveszélyesebb, főleg 3 hónapos korig, ezt követően ugyanis már kialakulhat a kötelező védőoltás hatása, de addig

a súlyos köhögés-rohamok akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Korábbi információnk (melyet az NNGYK azóta sem cáfolt) szerint több csecsemő is életét vesztette idehaza a szamárköhögés következtében.

Arra a kérdésre, hogy a fertőzés terjedésében szerepet játszhat-e az elmúlt hónapokban felerősödő oltásellenesség, Rósa Ágnes házi gyermekorvos a Portfolio-nak kifejtette: erről nincsenek információk és általánosságban kijelenthető, hogy hazánkban még mindig kimagasló az átoltottság. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy

Magyarországon az összes forgalomban lévő vakcina legyen az kötelező oltás, vagy legyen nem kötelező védőoltás, biztonságos és hatásos.

Nem véletlen, hogy az elmúlt években bizonyítottak, ezek a fertőzések korábban nem léteztek Magyarországon - emelte ki.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship