Újjáépítené az ukrán hadiflottát egy mikolajivi vállalat: alapos indok áll a háttérben
Globál

Újjáépítené az ukrán hadiflottát egy mikolajivi vállalat: alapos indok áll a háttérben

Portfolio
Ukrajna egyik legnagyobb mezőgazdasági és hajóépítő vállalata, a Nibulon új irányvonalat vett fel Andrij Vadaturszkij vezetésével. A cégvezető szerint az ország tengeri kikötőinek védelme érdekében saját hadihajókat kellene gyártaniuk, hogy megvédjék az ukrán gazdasági érdekeltségeket a Fekete-tengeren - írta meg a Kyiv Post.

Ki lehet számolni, hogy Ukrajna mennyit veszített a tengeri kikötők blokádja miatt. És nem lenne-e jobb, ha ennek egy tizedét egy olyan flotta építésére fordítanák, amely megvédi a kikötőket az ilyesmitől

- vetette fel kezdetnek Vadaturszkij. Az 1991-ben alapított mikolajivi székhelyű Nibulon Hajóépítő és Hajójavító Hajógyár évente akár tíz hajót is képes legyártani. Ezeket eddig elsősorban saját szállítási igényeik kielégítésére építették: 2022 februárjáig rakományaik 60 százalékát folyami úton exportálták.

A vállalatot súlyosan érintette az orosz invázió: közvetlen kárait 416 millió dollárra becsülik, és 20 ezer hektár mezőgazdasági területüket foglalták el az orosz erők.

Az alapító, Olekszij Vadaturszkij halála után fia, Andrij vette át az irányítást, és számos változtatást eszközölt: lecserélte a vezérigazgató-helyettesek 70 százalékát és a vállalat részlegeinek 50 százalékát. Emellett nagy hangsúlyt fektetett az informatikai fejlesztésekre és a mesterséges intelligencia alkalmazására. A vállalat leépíti nem hatékony erőforrásait is: bezárták sertésfarmjukat és húsfeldolgozó üzemüket, melyeket készek eladni „jó kezekbe”. A Nibulon újratárgyalta adósságának nagy részét több nemzetközi fejlesztési bankkal egyeztetve.

A cégvezető támogatja, hogy Kijev kezdjen el erős hadiflottát építeni, amely képes lehet felvenni a versenyt az oroszokkal. Szerinte erre azért van szükség, mivel Ukrajna kereskedelmének jelentős részét a tengeren keresztül bonyolítják le, ám ez most nem tud zavartalanul működni. Az ország a 2022-es orosz invázió óta néhány kisebb hajót leszámítva nem nagyon rendelkezik hadiflottával, ennek ellenére is jelentős károkat okoztak az orosz Fekete-tengeri Flottának.

Címlapkép forrása: Roman Chop/Global Images Ukraine via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vlagyimir Putyin orosz elnök Vietnamban tesz látogatást