A hatósági szabályozás eltűnik, az akciók maradnak
Gazdaság

A hatósági szabályozás eltűnik, az akciók maradnak

Portfolio
Tavaly nyáron, a rögzített árak eltörlésével párhuzamosan bevezették a hatóságilag elrendelt árakat, azonban a kormány az infláció mérséklődésére hivatkozva július elején visszavonta az intézkedést. A Lidl Magyarország adatai alapján viszont még mindig intenzíven keresik a vásárlók a kedvezményes termékeket, ezért az áruházlánc továbbra is fenntartja az akciókat.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

A kormány július 1-jével megszüntette a hatóságilag előírt akciókat. A tavaly nyáron bevezetett intézkedés során 20 akcióköteles termékkategóriát határoztak meg (például baromfihús, sajt, péksütemények, száraztészta). Valamennyi kategóriából egy-egy terméket a megelőző egy hónapban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kellett értékesítenie az egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező kiskereskedelmi láncoknak. Ezt a számot augusztusban, az ársapkák kivezetésével párhuzamosan 15 százalékra emelte a kormány, illetve 8 termék árát beszerzési áron, vagy az alatt rögzítették.

Szakértők véleménye szerint

a kiskereskedelmi láncokban növekedésnek indult a forgalom az elmúlt hónapokban, arra számítanak, hogy a trend a hatósági akciók eltörlésével nem fordul meg,

mivel az árstopos termékek köre nem képviselt nagy súlyt a fogyasztói kosárban. A verseny pedig továbbra is várhatóan élénk marad, ezt többek között az is szavatolja, hogy az online árfigyelő rendszer továbbra is működni fog. A hatósági akciók eltörlésének pozitív hozadéka lehet mind a kereskedők, mind a termelők számára, hogy az árak torzulása megszűnik.

Nem tűnnek el az akciók

Az élelmiszerárak a Covid kitörése után kezdtek el jelentősen emelkedni: a KSH adatai alapján az olyan alapvető élelmiszerek, mint a kenyér, a cukor, a burgonya, a vöröshagyma vagy a tejtermékek, legalább 80 százalékkal drágultak 2020-hoz képest. A munkáltatók többsége nem tudta lekövetni ezt az áremelkedést a fizetésekkel, így az emberek reálértéken kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint néhány évvel ezelőtt. Ennek hatására az akciók iránti érdeklődés is megugrott,

a kiskereskedelmi láncok mindegyikében érezhető, hogy az akciós termékeket előnyben részesítik a vásárlók.

A Lidl Magyarország a Portfolio kérdésére arról tájékoztatott, hogy a vásárlók igényeire reagálva a korábbi kötelező akciókat továbbra is fenntartja, illetve tartós árcsökkentési programjának termékkínálatát is bővíti: a jelenleg 700 cikkből álló listára újabb 100 termék kerül fel, amelyben húsok, pékáruk, tejtermékek is megtalálhatók. Az áruházlánc nagyobb kiszerelésű termékekkel, hetente frissülő akciókkal, tartósan alacsony árú termékekkel és a Lidl Plus applikációban megtalálható kuponokkal is törekszik az árak alacsonyan tartására.

A közel 3 éves digitális hűségprogramot már több mint a vásárlók 40 százaléka használja: az alkalmazásban olyan kuponokhoz férnek hozzá a vevők, amelyeket a különböző akciókon felül tudnak érvényesíteni a kasszáknál. Az applikációt a kiskereskedelmi lánc játékokkal, promóciós időszakokkal népszerűsíti.

Egészségeset vagy olcsót?

2020-at megelőzően egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az emberek az egészséges életmódra, így a változatos, egészséges étrendet is előnyben részesítették, például több zöldséget és sovány húst, viszont kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztottak. Ez a trend azonban az élelmiszerboltok tapasztalatai alapján bezuhant, amikor hirtelen megugrott az élelmiszerek ára: a tápérték és a kalóriatartalom helyett az ár vált az elsődleges szemponttá. Pedig dietetikusok véleménye szerint itthon kiemelten fontos lenne odafigyelni az egészséges táplálkozásra:

a legfrissebb felmérések szerint az uniós tagállamok közül csak Málta és az Egyesült Királyság előzik meg hazánkat elhízás szempontjából.

A kutatások arra is rámutatnak, hogy az átlag alatti keresettel rendelkezők között kétszer annyian túlsúlyosak, mint az átlagos vagy átlag feletti keresetűek között.

Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal: könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakban gazdag, Magyarországon mégis az ajánlottnál jelentősen kevesebbszer fogyasztjuk. A Lidl a „Minden péntek, halpéntek!” állandó promóció keretén belül igyekszik ösztönözni a halfogyasztást: péntekenként a friss halak 15 százalék kedvezménnyel vásárolhatók meg valamennyi üzletükben.

A kiegyensúlyozott táplálkozás másik hangsúlyos eleme a gyümölcsök és zöldségek napi szintű fogyasztása, azonban

a friss gyümölcsök és zöldségek ára is jelentősen megemelkedett az utóbbi években:

már az olyan alapvető zöldségek, mint a paradicsom, az uborka vagy a salátafélék is másfélszer-kétszer annyiba kerülnek, mint néhány éve.

A nyári időszakban azonban megnő a kereslet erre az élelmiszercsoportra, így az áruházláncnál hetente legalább 150 féle friss zöldség és gyümölcs érhető el, amelynek jelentős része hazai beszállítóktól származik. A megnövekedett vásárlói igényt ráadásul nemcsak bővített kínálattal, hanem akciókkal is igyekeznek lekövetni – derül ki a diszkontlánc közléséből.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

Címlapkép forrása: Lidl Magyarország

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1347668204