Így kerülheti el Európa, hogy panoptikummá váljon
Gazdaság

Így kerülheti el Európa, hogy panoptikummá váljon

Portfolio
Óriási változások mennek végbe a munkaerőpiacon, egyszerre szorongat a munkaerőhiány és van munkaerőpazarlás, egyre nagyobb szükség van a IT szakemberekere és mérnökökre, de kékgalléros fizikai munkást viszont már alig találni. Az AI és a robotika azonban gyökeresen meg fogja változtatni a foglalkoztatás mikéntjét, teljesen új típusú kompetenciákra lesz szüksége a munkavállaóknak. Van azonban egy jó hír: Portfolio – MAGE Járműipar 2024 konferencia 3. szekciójába összes szakembere egyetértett abban, hogy emberekere továbbra is szükség lesz, igaz teljesen más értelemben.

Reményi Zsuzsanna, a Prohuman nemzetközi ügyfélkapcsolati igazgatója szerint a rendkívül feszített mukaerőpiaci helyzet számos változást felgyorsít. A robotizációval rengeteg betanított, monoton munka kiváltható, valamelyest csökkentve a munkaerőhiányt, de nem teljesen kiváltva az emberi tényezőt.

A korábban jellemző, fizikai munkásokat érintő munkáltatói elvárások is teljesen megváltoznak, a kreativitás, problémamegoldóképesség és kritikus gondolkodás sokkal fontosabb lesz, mint a monotóniatűrés vagy terhelhetőség. Nem lehet azonban mindent a munkavállalóktól elvárni, a munkáltatóknak is jól felfogott érdeke, hogy folyamatos oktatással, képességfejlesztéssel frissen tartsa a munkavállalóik kondícióját.

Egyértelmű, hogy új munkakörök is keletkeznek, amelyek döntő része a robotikához kapcsolódik. A felügyelő, beállító programozó, karbantartó tevékenységek továbbra is emberi kezek és agyak munkáját követelik meg.

járműipar

A megváltozott munkavállalói igényekről, foglalkoztatási gyakorlatokról, és a technológia bevonásáról szóló panelbeszélgetésben Fészki-Fehér Katalin, a Waberer's Csoport HR igazgatója szerint a legfiatalabb munkavállaók megtartása a legnehezebb, alapkövetelménynek számít a legmodernebb technika, lejobb kamionok, és az európai utazás ígérete a legfontosabb.

Stokker Veronika, személyügyi vezető, ZF Hungária Kft. szerint a fluktuációt úgy lehet a legalacsonyabban tartani, ha a home office továbbra is fennmarad, és nem terelik vissza a munkavállalókat feltétlenül az irodába. Teljesen új trend, hogy a kisgyermekes apák a gyermek 1-2 éves koráig részmunkaidőbe kérik magukat, mert a

nagyon felértékelődött a családdal töltött minőségi idő.

Varga-Papp Szilvia, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. KECT/L-HR HR Managere szerint nagyon komoly gondot okoz, hogy a magyar munkavállalók nem akarnak 3. műszakot vállalni. Ez a munka-magánélet szempontjából bizonyos szinten érthető, azonban a gyár versenyképesség érdekében elengedhetetlen lenne. Ez a folyamat Nyugat-Európában már évtizedekkel ezelőtt bekövetkezett, Németországban ezt török vendégmunkások alkalmazásával oldották meg.

A mesterséges intelligencia használat a nagyvállaltoknál még nem elterjedt, amelynek főként jogi, adatkezelési okai vannakp, de a legtöbb helyen már dolgoznak ezek áthidalásán mondta. - Dienes Kata Le Bélier Groupe Hungary HR vezetője. Rögtönzött bemutatóján rávilágított arra, hogy a Chat GPT egészen elképesztő dolgokra képes, és nem lehet majd kizárni a céges felhasználásból.

Drága fejlesztés a robotizáció, de közvetlen EU forrás is szerezhető a finanszírozáshoz

Dászkál János, Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető szakértője
Dászkál János, Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető szakértője

A különböző robotizációs, automatizációs beruházások rendkívül forrásigényesek, azonban ezek finanszírozására nem csak a klasszikus operatív Eu források állnak rendelkezésre, hanem közvetlenül is lehet forrásokat szerezni bizonyos projektekre – mondta el Dászkál János, Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető szakértője. 377 milliárd euró áll rendelkezésre a jelenlegi 7 éves uniós költségvetési ciklusban az európai vállaltiok számára, hogy innovációs tevékenységet finanszírozzák.

Ezen források lehívásában azonban nagyon rosszul teljesít a régió, az egy főre jutó elnyert pályázati forrás csupán ötöde az uniós átlagnak.

Fontos lenne, hogy országokon átívelő, nemzetközi konzorciumokban induljanak a magyar vállalkozások, mert az EU a nemzetközi kooperációkat különösen díjazza, a célja az nem tagállami, hanem EU szintű fejlesztés. Több pozitívuma is van, ha egy vállalat elindul egy-egy pályázaton:

  • Forráshoz juthat
  • Szükséges auditot tartania, átnézni a folyamatait színvonalas bemutatkozó anyagokat gyártania stb.
  • Üzleti gondolkodásra nevel, vagyis nem engedi, hogy egy cégvezetőt elvakítson a saját ötlete iránt érzett szeretet
  • Ösztönzi a nemzetközi kapcsolatokat
  • Remek tanulási lehetőség, ahol nincs vesztenivaló

Maradt még lehetősége Európának, hogy ne veszítse el véglegesen a versenyképességét?

A termeléshatékonyság és robotizáció valamint AI kapcsolatát részletező panelbeszélgetésben a résztvevők komoly versenyképességi problémákra hívták fel a figyelmet, hiszen – véleményük szerint – az EU az AI nyújtotta lehetőségeket is rendkívüli módon túlszabályozza, pont azt a potenciált veszi el, amely igazán fontos lenne a termelés szempontjából.

Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke szerint végtére a robotizáció is elsősorban üzleti kérdés, azonban a dinamikusan emelkedő bérköltségek egyre inkább indokolttá teszik már Magyarországon is. Ugyanakkor, minél több folyamatot automatizál egy vállalat, annál inkább elveszíti a rugalmasságát, nehezebben reagál a gyors változásokra, ezért mindenképp meg kell találni az egyensúlyt.

A beszélgetés moderátora, Rigó Zoltán, Sheldon Industries Zrt. SUA Managere megjegyezte: jó lenne, ha Európa nem válna egy panoptikummá, vagyis egy bizonyos szinten túl nem hátráltatná a technológia kibontakozását.

Dr. Pata Ildikó, a Pata József Gépipari Kft. tulajdonos ügyvezetője kiemelte, hogy egy kis magyar KKV számára is eljött már a robotizáció kora, azonban a folyamatok egészét automatizálni még nem tudják.

Göntér Csaba, a Feintool System Parts Tokod Kft. Plant Managere a rendezvény többi szereplőjéhez hasonlóan a kínai autóm európai megjelenését tartotta igazi veszélynek, a technológia túlzott korlátozása mellet.

Címlapkép forrása: Portfolio - Stiller Ákos

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óriási béremelések jönnek Magyarországon? Látótávolságban a 400 ezer forintos minimálbér!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nemzetkozi-urallomas-iss-nemzetkozi-urugynokseg-nasa-fold-orbitalis-palya-ur