Ponthatárok: száztíz milliót érhet, ha a jelentkezők mernek nagyot álmodni
Gazdaság

Ponthatárok: száztíz milliót érhet, ha a jelentkezők mernek nagyot álmodni

Portfolio
Vesztenivalója nincs, ellenben rengeteget nyerhet a felsőoktatásba jelentkező diák azzal, ha az általa leginkább vágyott szakot jelöli meg első helyen, és a módosítási lehetőség révén erre még július 7-ig lehetősége is van – hívta fel a figyelmet Szántó Richárd, a Budapesti Corvinus Egyetem dékánja. Ha a döntés bejön, akkor a hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer, az angol nyelvű képzések, és a brand előnyeit is élethosszig élvezhetik a diákok a munkaerőpiacon.

A felsőoktatási képzésekre felvételizők február közepéig adhatták be jelentkezésüket a felvi.hu-n. Itt meg kellett adni egy sorrendet is a megjelölt képzésekre.

Sok minden változott február óta

FONTOS lehetőség, HOGY EZT A SORRENDET JÚLIUS 7-ig EGY ALKALOMMAL MÓDOSÍTANI LEHET A felvi.hu-n.

A sorrendmódosítást több tényező indokolhatja. Például május-június során lezajlanak az érettségi vizsgák, az egyetemeken pedig a mesterszakos felvételi vizsgák. Egyeseknek esetleg ezen időszak alatt sikerül egy nyelvvizsga, amiért pluszpontot kapnak. A felvételizők tehát ekkor már nagy vonalakban látják, hogy hány felvételi pontjuk lesz, továbbá a leendő egyetemükkel kapcsolatos elvárásaik is konkretizálódnak. Éppen ezért teszi lehetővé a központi felvételi rendszer, hogy egy alkalommal minden jelentkező módosíthassa a sorrendet.

Érdemes bátornak lenni

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e a február óta eltelt időszak fejleményeinek fényében sorrendet módosítani? Esetleg olyan elitszakot tenni az első helyre, ahová tavaly nagyon magas volt a bekerülési ponthatár?  Szántó Richárd, a Budapesti Corvinus Egyetem alapképzési programokért felelős dékánja szerint nagyon is sokat nyerhetnek a sorrendmódosítással a jelentkezők, érdemes tehát élni ezzel a lehetőséggel.

"Gyakran találkozom azzal a félelemmel, hogy a magasabb ponthatárú képzéseket nem merik megcélozni a jelentkezők, pedig fontos, hogy azt az intézményt és képzést rakja első helyre a jelentkező, amelyre a leginkább szeretne bekerülni" - mondta el a Portfolio-nak.

Semmilyen hátránya sem származik abból a jelentkezőnek, ha egy erős, jó nevű intézményt tesz az első helyre, még akkor sem, ha végül nem lesz elegendő pontja a bejutáshoz.

Ez esetben automatikusan felveszik a sorrendben következő megjelölt szakra, ahová elegendő a pontja” – fogalmazott a dékán, aki szerint a tavalyi ponthatároknak sem érdemes elriasztania a diákokat.

„A Corvinus Egyetem híres arról, hogy magas ponthatárokat szoktunk húzni, ám ezek évről évre változnak. A felvételi ponthatárok úgy alakulnak ki, hogy figyelembe veszik a kapacitásokat, illetve a jelentkezők pontjait. Mivel a jelentkezők száma évről évre változik, a ponthatárok is módosulhatnak.

Ezért a legjobb stratégia az, ha mindenki első helyre teszi a vágyott álomszakot és így maximalizálja esélyét a bejutásra

–mondja Szántó Richárd.

A munkaerőpiacon is megtérül

A dékán szerint azért is érdemes megcélozni a magasabb csúcsokat, mert a Corvinus-diploma értéke kiemelkedő: „azt látjuk, hogy a vállalatok gyakran előnyben részesítik a toborzási folyamat során a Corvinuson végzetteket.”

AZ EGYETEMEN KÉSZÜLT EGY OLYAN SZÁMÍTÁS IS, AMELY forintosítva is megmutatja a corvinus-diploma értékét.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer minden második évben publikálja, hogy mennyi fizetést kapnak a különböző egyetemeken, különböző szakokon végzettek. Az üzleti területen a Gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb szak egész Magyarországon. A Corvinus ezen alapszakán végzettek hozzávetőleg 30 százalékkal többet keresnek, mint a más egyetemek ugyanezen szakjain végzettek országos átlaga. De nem csak a Gazdálkodási és menedzsment, hanem a Corvinus legtöbb alap- és mesterszakja esetében is látszik, hogy már a kezdőfizetésük is sokkal magasabb az országos átlagnál azoknak, akik Corvinus-diplomával a zsebükben vágtak neki a munkaerőpiacnak. "Az elérhető országos adatokból kiszámoltuk, hogy egy teljes szakmai életút során akár 110 millió forintnyi előnyre is szert tehetnek a nálunk végzettek” – hangsúlyozta a dékán.

Kapcsolatok itthon és külföldön

Szántó Richárd szerint a diákok későbbi szakmai karrierjében is sokat számít a Corvinuson megszerezhető kapcsolatrendszer, ahogy a nemzetközi kitekintés lehetősége is.

„A Corvinus több száz egyetemmel áll kapcsolatban Európában és a tengerentúlon is, különböző csereprogramok keretében fél vagy egy évet tanulhatnak hallgatóink külföldi egyetemeken.  Ezenkívül vannak úgynevezett kettős diploma programjaink is, ezeknek a lényege az, hogy ugyanazon képzési idő alatt két egyetem diplomáját is megszerezheti a hallgató.

Mindemellett egyre több szakunkat indítjuk el angol nyelven is.

2022 szeptemberétől például már angol nyelven is elindul a Corvinus Vezetés és szervezés mesterszakja, a Közgazdasági elemző és a Pénzügy mesterszakok pedig szeptembertől már csak angol nyelven lesznek elérhetőek.

A cikk megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem támogatta.

Fotó: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
európai-központi-bank-monetáris-politika-demográfia-federal-reserve-kamatláb-john-williams