Átalakulóban a BÁV Zálog: bővül a nagyobb értékű zálogtárgyak és a pénzügyi szolgáltatások köre
Gazdaság

Átalakulóban a BÁV Zálog: bővül a nagyobb értékű zálogtárgyak és a pénzügyi szolgáltatások köre

Portfolio
Jelentős változások zajlanak a BÁV Zálog háza táján. Augusztus 1-je óta a Budapest Bankkal kötött stratégiai együttműködés keretében 10 zálogfiókban az ügyfelek már személyi kölcsönt, babaváró hitelt, valamint hitelkártyát is igényelhetnek, és a cél, hogy a jövő év folyamán a szolgáltatások körét jelzálog alapú hitelekkel bővítsék – mondta a Portfolio-nak Dandé Imre, a BÁV zálogüzletágának igazgatója. Elmondta azt is, hogy az ügyfelek egyre tudatosabbak, sokan voltak, akik épp ezért nem is éltek a moratórium lehetőségével, magas azoknak a száma is, akik nem használják ki a maximálisan adható hitelösszeget.

A BÁV Zálog elmúlt másfél évét két nagyon meghatározó tényező befolyásolta: az egyik a pandémia, a másik pedig a fizetési moratórium.

Arra számítottunk, hogy a pandémia következtében jelentős mértékben növekedni fog az ügyfélforgalmunk, de ez nem következett be

– mondta a Portfolio-nak Dandé Imre, a BÁV zálogüzletágának igazgatója. A záloghitelezésben a rövid futamidejű hitelek miatt a moratórium a futamidő radikális kitolódását jelentette, melynek következtében a kamatfizetési kötelezettség akár hatszorosára is növekedhetett.

"Nagy hangsúlyt fektettünk az ügyfelek edukálására, sokan voltak, akik épp ezért nem is éltek a moratórium lehetőségével. A forgalmunk nem csökkent, viszont a bevételeinkre ugyanúgy negatív hatással volt a moratórium, mint bármely pénzintézetnek" – mondta Dandé Imre, aki szerint az utóbbi időben egyre tudatosabbak az ügyfelek, figyelnek a határidőkre, sok esetben nem várták meg a futamidő végét, hanem korábban teljesítették a fizetési kötelezettségüket, és az is jellemző volt, hogy az ügyfelek jelentős része nem feltétlenül használta ki a maximálisan adható hitelösszeget sem.  Az átlagos hitelösszeg 60 ezer forint, a záloghitelt jellemzően gyors és azonnali igények kielégítésére használják: egy elromlott háztartási gép cseréjére például, vagy egy viharkár orvosolására.  

Erősödött a vállalkozói kör megjelenése is, akik jellemzően 1 millió forint feletti rövid távú kölcsönöket vesznek fel a munkabérek és alapanyagok előfinanszírozására

– jegyezte meg a szakember, aki elmondta, tavaly a zálogkölcsön felhasználásának új módjaival is találkoztak, például a lakásfelújítási támogatás előfinanszírozásával. Sokan voltak, akik áthidaló megoldásként használták ezt a pénzügyi konstrukciót például előleg fizetésekor, a támogatás előfinanszírozása vagy anyagbeszerzés esetén.

dande_imre_bav
Dandé Imre, a BÁV zálog üzletágának igazgatója

A BÁV Zálog a jövőben terjeszkedni szeretne, a tervek szerint két éven belül 4-5 fiókot nyitnak majd. Mint mondta, az ügyfélkör 60-70 százaléka visszatérő, 30 százalék körüli azok aránya, akik ritkábban, időszakos jelleggel veszik igénybe szolgáltatá­saikat.

A szakembertől megtudtuk, hogy augusztus 1-je óta a Budapest Bankkal kötött stratégiai együttműködés keretében

10 zálogfiókban az ügyfelek már személyi kölcsönt, babaváró hitelt, valamint hitelkártyát is igényelhetnek,

és a cél, hogy a jövő év folyamán a szolgáltatások körét jelzálog alapú hitelekkel bővítsék.

Haladnak a korral, hamarosan jön az applikáció

Jelenleg is zajlik az ügyfelek gyorsabb és jobb minőségű kiszolgálását biztosító új zálogszoftver bevezetése. A következő lépés pedig egy olyan applikáció fejlesztése, amely lehetővé teszi majd, hogy az ügyfelek az alkalmazáson keresztül tudják rendezni a tartozásaikat, vagy ha a fedezetigény megengedi, további hitelt is igényelhetnek majd, anélkül, hogy személyesen meg kellene jelenniük bármelyik zálogfiókban. A cél a gyors és kényelmes ügyintézés és a környezettudatos, papírmentes működés elérése.

Új típusú zálogtárgyak

Jelenleg a zálogba vett tárgyak 95 százalékát az aranyfedezet adja, ezek elsősorban aranyékszerek, de szeretnék növelni a nem aranyfedezetű zálogtárgyak arányát a fiókokban, legyenek azok műtárgyak, akár nagyobb értékű festmények, karórák vagy olyan régiségek, amelyek fedezetként elfogadhatók.  

"Gyakori, hogy ha az ügyfelek hosszabb-rövidebb időre elutaznak, beadják a zálogba az értékeiket. Nem a záloghitel az elsődleges cél, hanem a megőrzés, hogy biztonságban tudhassák a számukra fontos tárgyakat, és miután hazaérnek, ki is váltják ezeket. Ezt felismerve indítottuk el a széfszolgáltatásunkat is” – mondta Dandé Imre, hozzátéve, jelenleg egy exkluzív budapesti fiókban érhető el ez a szolgáltatás.  

A zálogüzletágának igazgatója kitért arra is, hogy míg korábban jellemzően a kisebb, eldugottabb fiókokat keresték az emberek, ez változóban van: a szolgáltatások bővítése mellett a régebbi fiókokban is új, banki színvonalú ügyféltereket alakítanak ki, új, központi elhelyezkedésű, modern fiókokat nyitnak, hogy az ügyfélélménnyel együtt növelni tudják a zálogfiókok ügyfeleinek számát is.

A cikk megjelenését a BÁV Zálog támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hohullam-meleg-forrosag-klima-nyar-homerseklet-idojaras