275 fát “helyettesít” a levegőtisztító pad
Gazdaság

275 fát “helyettesít” a levegőtisztító pad

Portfolio
Az elmúlt évek egyik legfontosabb üzleti témája, hogy az egyes vállalaltok mennyire felelnek meg a fenntarthatósági előírásoknak. Magyarországon is egyre több cég készíti el úgynevezett ESG-szempontból is az éves beszámolóját. Ez a betűszó a környezet (Environment), társadalom (Social), irányítás (Governance) szavak rövidítése. Az ESG egy olyan keretrendszer, melyben egy befektetés környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási hatásait vizsgálják.

A vállalatok többségének első sorban marketingszempontból fontos, hogy kommunikálja, mennyit is tesz környezetéért, de a befektetők is egyre jobban figyelnek az ESG minősítésekre, egyre népszerűbbek az ESG alapok és részvények. A fogyasztók vásárlásukkal fejezik ki a véleményüket, jellemzően a fiatalok keresik tudatosan a fenntartható termékeket és szolgáltatásokat.

Ugyanakkor egyre több olyan céget is láthatunk, amelynek a fenntarthatóság, a klímaváltozás elleni harc nem csak kiegészítő marketing eleme, hanem alaptevékenysége, az üzleti modell vagy a termék alapja. Köztük néha futurisztikus innovációkra is találhatunk: például olyan vállalatra, ami szennyezett levegőből állít elő fekete tintát, vagy levegő-tisztító padot készít. Ezekért a technológiákért pedig nem kell távoli kutatóköpontokba mennünk, Magyarország és a környező országok számos vállalata fejleszt olyan innovatív megoldásokat, melyek pozitívan formálhatják a ránk és a környezetünkre váró jövőt. Ezekről a technológiai újításokról is szól a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvénye, a november 29-én kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó.

Levegőtisztító pad, légszennyezést semlegesítő tinta

A jelenlegi becslések szerint 2050-re a világ népességének több mint kétharmada élhet majd városi környezetben, így még évtizedekig több milliárd embert érintő probléma lesz a rossz levegőminőség, a néhol a napot is eltakaró szmog. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a légszennyezettség a legnagyobb környezeti egészségügyi kockázat: évente hétmillió korai halálesetet okoz globális szinten, az Európai Unióban pedig négyszázezer ember idő előtti halálához vezet.

Erre a problémára reagálva az elmúlt években jó néhány olyan fejlesztés látott napvilágot, melynek célja, hogy javítsa a nagyvárosi levegőminőséget.

Ilyen például a CityTree levegőszűrő pad. A légszennyezés csökkentésének egyik természetes módja lenne a fák ültetése, de ez nem mindig és nem mindenhol járható út. A német Green City Solutions által megálmodott, mohafallal kombinált utcai pad „bioszűrője” a fákhoz hasonlóan csökkenti a légszennyezettséget, kis helyigénye ellenére 275 városi fának megfelelő tisztító hatást ér el, és akár 2,5 fokkal is képes hűteni a környező levegő hőmérsékletét.

Szintén a városi életet tenné élhetőbbé egy szlovák startup, a Sensoneo. Az intelligens hulladékkezelési megoldásokat fejlesztő cég célja, hogy a városok a jelenleginél hatékonyabban szervezhessék meg hulladékgazgálkodásukat, és csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, például a gyűjtési útvonalak optimalizálásával.

A fentieknél is jóval inkább sci-fibe illő a Massachusetts Institute of Technology (MIT) laborjából induló Air-Ink innováció, ami a dízelautók által kibocsátott szennyezést ipari nyomtatáshoz, szitanyomáshoz vagy rajzoláshoz alkalmas fekete tintává alakítja. A tinta hagyományosan fosszilis tüzelőanyagok elégetésével készül, ezért az előállításának károsanyag-kibocsátása óriási. Az jó minőségű, vízálló és újrahasznosított Air-Ink 30 milliliterének elhasználásával viszont 45 percnyi koromszennyezés hatása semlegesíthető.

A zöldacélt az autóipar is használja

Más vállalatok azt a kérdést teszik fel, hogy hogyan lehetne zöldebbé tenni a termelést? Egy lehetséges válasz erre a szennyvíz helyszíni, természetes tisztítása. Egyes helyeken ugyanis a szennyvíz tisztítatlanul kerül az élővizekbe, akár lokális ökológiai katasztrófát okozva. Ezen a problémán segíthetnek azok a bio-szennyvíztisztítók, melyek algákat és más növényeket felhasználva tisztítják meg a vizet.

A technológia nem csak távoli utópia, két magyar cég, a Biopolus és az Organica is jeleskedik a területen:

az általuk kifejlesztett megoldás ipari és kommunális szennyvíz tisztítására is bevethető, és hatékonyabb, gyorsabb, mint a hagyományos eljárás. Egyik vállalat sem állt meg az országhatáron belül, rendszereiket az Egyesült Államoktól Hollandián át Kínáig alkalmazzák.

Nem csak a hulladék- és szennyvízkezelés, hanem a termelési folyamat másik vége, az alapanyaggyártás is fenntarthatóbbá tehető. Ezen a szemléleten alapul a zöldacél alkalmazása is. A klasszikus acélgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékáért felel. Két svéd vállalat munkájának köszönhetően azonban elképzelhető, hogy ez az érték jelentősen csökken a jövőben. Fejlesztésük ugyanis az acél előállítása során, a kokszból keletkező káros szén-monoxidot semleges hidrogénre cseréli.

Az autóipar tisztításán is számtalan vállalat dolgozik, a holland Bambooder például zöld kompozitokat gyárt a szektor számára. Az autó-, a repülőgép- és hajóipar központi kérdése a hatékonyság növelése, és ezzel összefüggően a károsanyag-kibocsátás csökkentése, ezért egyre nagyobb szerepet kapnak a gyártásban az ellenálló, tartós, könnyű kompozit tartalmú alkatrészek. A holland startup a hagyományos - műanyagból, acélból, alumíniumból készült –, nagy környezeti lábnyommal előállítható kompozitokat váltaná fel egy gyorsan növő, erős és sok helyen előforduló növény, a bambusz segítségével.

Ezekről a fejlesztésekől is szó lesz a Hungexpón, a november 29-től december 5-ig tartó Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón, a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényén. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ és látogatói regisztráció: https://regisztracio.planetbudapest.hu/ A rendezvény médiatámogatója a Portfolio.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repülő-légitársaság-wizz-air-fapados-hungarocontrol-repülőjárat-légitársaságok-fapados-légitársaság