Itt az ideje leszámolni az átmeneti infláció illúziójával, energiaválságban van a világ
Gazdaság

Itt az ideje leszámolni az átmeneti infláció illúziójával, energiaválságban van a világ

Abba kellene végre hagyni azt a kommunikációt, hogy az infláció emelkedése átmeneti a világban – mondta a Portfolionak adott interjúban Steen Jakobsen. A Saxo Bank markáns véleményéről ismert vezető közgazdásza szerint az elszálló energiaárak lerombolják majd a monetáris politikát, mivel fiskális oldalról további élénkítésre lesz szükség. Magyarország kapcsán megjegyezte, hogy még mindig fennáll annak veszélye, hogy kilépünk az Európai Unióból, viszont a következő évek sok érdekességet tartogathatnak a kontinensen.
A globális inflációs és gazdasági kilátások lesznek az idei Budapest Economic Forum fő témái. Regisztráljon most!

Mi a három legfontosabb globális kockázat a következő egy évben?

Gyakorlatilag az év eleje óta egy inflációs kockázatról beszélhetünk, ez még ma is benne van a három legfontosabb között a világon. Ebből következik a második: a magasabb alapkamatok kockázata, hiszen előbb-utóbb a jegybankoknak is reagálniuk kell a tartósan magas inflációra. A harmadik pedig a közelmúltban mutatkozott meg igazán, bár szintén régóta benne van a közbeszédben: a kínai gazdaság lassulása. Napjainkban az Evergrande ingatlanfejlesztő lehetséges csődje borzolja elsősorban a kedélyeket, de ettől eltekintve is komoly kockázatai lehetnek annak, ha az ázsiai ország gazdasága behúzza a féket.

Ha már az inflációt említette elsőként, a jegybankok továbbra is átmenetinek tartják az áremelkedési dinamika erősödését. Ugyanakkor több területen, például a tengeri szállításoknál vagy a mikrochipeknél egyre inkább tartósnak tűnnek a folyamatok. Mit gondol most a hosszútávú inflációs kilátásokról?

Végre be kellene fejezni azt a kommunikációt, hogy az infláció emelkedése csak átmeneti.

A jelenlegi fizikai világ túl kicsi ahhoz, hogy az összes politikai projektet megvalósítsák a kormányok és a jegybankok, amit szeretnének. Egyszerre akarnak küzdeni az egyenlőtlenség ellen, biztosítani a zöld átmenetet és fejleszteni az infrastruktúrát.

Még csak szeptember van, de már energiaválságban vagyunk.

A jelenlegi világban sok nyersanyagból hiány van, miközben a munkaerőpiacon sok országban 10 százalék felett van a béremelkedések üteme. Ez strukturális infláció, ami a túl alacsony beruházásból és a túl alacsony termelékenységből fakad.

Két év után tér vissza a Budapest Economic Forum programjába Steen Jakobsen. Hallgassa meg élőben az előadását!

Mit gondol a globális jegybankok monetáris politikájáról? A Fed már késésben van a szigorítással úgy, hogy még a taperinget sem kezdte meg?

Ez jelenleg irreleváns. Az energia elpusztítja a monetáris politikát és arra kényszeríti majd a kormányokat, hogy egyre több fiskális ösztönzést hajtsanak végre azzal, hogy támogatást adnak az energiaárak elviselésére.

Két éve Magyarország is bekerült a Saxo Bank meghökkentő előrejelzései közé azzal, hogy reális veszélyként azonosították az Európai Unióból való kilépésünket. Hogy látja most ennek esélyét?

Szerintem ebben a kérdésben nagyjából ugyanott tartunk, ahol két éve. A következő időszakban fontos lesz Európa jövője szempontjából a német kormányalakítási törekvések kimenetele, illetve annak következményei, valamint a globális védelmi politika alakulása az amerikaiak afganisztáni kivonulása után.

Magyarország esetében továbbra is fennáll a kilépés veszélye az európai alapértékek megsértése miatt, ugyanakkor a következő néhány év tartogathat érdekességeket.

Jakobsen Steen
Saxo Bank, vezető közgazdász, befektetési igazgató
Steen Jakobsen 2000-ben csatlakozott a Saxo Bankhoz, 2009 óta vezető közgazdász és befektetési igazgató. Fő területe az eszközallokációs stratégiák kidolgozása, átfogó makrogazdasági és politikai hely
Tovább
Steen Jakobsen 2000-ben csatlakozott a Saxo Bankhoz, 2009 óta vezető közgazdász és befektetési igazgató. Fő területe az eszközallokációs stratégiák kidolgozása, átfogó makrogazdasági és politikai hely Tovább

Mik lehetnek a legnagyobb kockázatok Magyarország számára a következő hónapokban? A globális kockázatok közül melyik érinthet minket a leginkább?

A külső kockázatok közül az inflációt, illetve az energiahiányt emelném ki, emellett Magyarország számára fontos lehet a közös európai fellépés igényének ismételt felerősödése.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Csehorszag Jozef Sikela orosz gaz