Gazdaság

Olajsokk "fenyegeti" a világot

Portfolio
Szemmel láthatóan megtorpant, majd lassú csökkenésbe váltott át az utóbbi néhány napban az amerikai típusú olaj, a WTI, mely az utóbbi egy hónapban több mint 10%-ot emelkedett. Ennek okát az IEA által közzétett pozitív olajkínálati sokk várakozás keddi megjelenésével magyarázza a marketwatch.com. Az ár csökkenését segítette az a Platts által közzétett adatsor is, mely szerint az OPEC országok áprilisban a márciusihoz képest 250 ezer hordóval növelték kitermelésüket.
Áprilisban 30,5 millió hordó/napra emelték kitermelésüket az OPEC tagországai a Platts legfrissebb felmérése szerint. Ez 1 millió hordóval haladja meg azt az értéket, mely az IEA becslése szerint egyensúlyban tartaná a világ kőolaj keresletét és kínálatát. A Platts elemzői azonban fontosnak tartották kiemelni, hogy ez az állapot - bár nem egyensúlyi - a valóságban közelebb van a normálishoz, mint azt gondolnánk. Ennek oka, hogy világ olajkitermelői jellemzően a második negyedévben, a nyári benzincsúcs előtt töltik fel tartalékaikat. Az április adat szerint az OPEC tagországok által plafonként megállapított 30 millió hordó/napos értéket fél millió hordóval haladta meg a kitermelés.

Olajsokk
Az előző havi kitermeléshez képest regisztrált negyedmillió hordós növekedés több mint fele Szaúd-Arábia számlájára írható, az ország a márciusi 9,13 millió hordóról 9,27 millió hordóra növelte a termelést, a másik feléért nagyrészt az iraki kitermelés növekedése "tehető felelőssé". A kitermelés visszaesésével szembesültek viszont a nyugat-afrikai országok (Angola és Nigéria), melyek fő export piaca az egyre jobban önellátásra berendezkedő USA, másrészt az egyre gyakoribbá váló szabotázsakciók is gátolták a kitermelés növekedését.

Eközben az IEA közzétette a nem-OPEC országokra vonatkozó legfrissebb statisztikáját is, melyben a középtávú kilátásait vázolja a párizsi központú szervezet. A kínálati sokk a szervezet szerint 1,1 millió hordós többlet kitermelést eredményezhet idén, mely nagyrészt az észak-amerikai rekord ütemű kitermelés növekedésének köszönhető. A növekedés üteme hasonló lehet a következő 6 évben, melyre évente átlagosan 1 millió hordós növekedéssel kalkulál a szervezet, ennek 75%-a származhat Észak-Amerikából. Ebben nincsen benne a fenti OPEC országok által szezonális okok miatt megnövelt kitermelés.

A szervezet szerint az észak-amerikai olajkitermelés olyan hatással lesz az olajpiacra az elkövetkező 5 évben, mint amilyen hatással volt a kínai fogyasztási boom az utóbbi 15 évben. A trendekkel kapcsolatban mindent elmond, hogy a legközelebbi Brent lejárat hordójáért több mint 102 dollárt kérnek a világpiacon, míg a 2017-es leszállítású határidős olajkontraktusok 12 dollárral olcsóbban, 90 dolláron cserélnek gazdát, vagyis az olajkínálat jelentős bővülését árazzák a piacok.

A Platts holnap napra kiadott konszenzusa alapján egyébként a piaci szakértők az olajtartalék további növekedésével számolnak, mellyel ismét új csúcsot döntene az USA olajtartalék. Eközben az amerikai benzinárak csökkenésével párhuzamosan fennmaradhat a benzintartalékok rohamosan csökkenő trendje is.

Olajsokk
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
koolajszallitmany Lukoil Szijjarto Peter 240722