Gazdaság

Irán elleni csapásra készül Izrael?

Portfolio
Az izraeli kormány példátlan hatalmi jogkört szavazott meg vasárnap Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, ő pedig kabinetje ülésén kijelentette, hogy az Irán általi fenyegetés Izrael legsúlyosabb gondja. Ez utóbbi egy újabb jele lehet annak, hogy a kormány katonai csapást tervez a közeljövőben az iráni atomlétesítményekre - írja az MTI.
A miniszterelnök hatalmi jogköreit érintő tervezett változtatások egészen az állam 1948-as születéséig nyúlnak vissza, amikor is meghatározták a döntéshozás menetét. Netanjahu részt vehetne bármely miniszteri bizottsági ülésen, és újra meg újra felvethetné javaslatait e bizottságokban, hogy végül elfogadtassa azokat. Megsemmisíthetne miniszteri döntéseket, érvényteleníthetne szavazási eredményeket, illetve korlátozhatná a miniszteri bizottságok bármely tagjának szavazati jogát.

Ha egy döntést jóváhagytak, neki lehetősége volna megtiltani vagy elhalasztani annak végrehajtását.
A javaslatot a kormány nagy többséggel fogadta el, viszont a teljes politikai elitből heves bírálatokat váltott ki. Selli Jahimovics, az ellenzéki Munkapárt vezetője például úgy reagált, hogy Netanjahu gyakorlatilag érdemi vita nélkül viheti majd keresztül bármilyen akaratát. Erre válaszul a miniszterelnöki hivatal azt közölte az Ynet hírportállal, hogy a javaslat célja "a kormányzás minőségének javítása". Az Ynet azonban hozzátette: a miniszterelnöki hivatal jogtanácsosának, Slomit Barnea Fargónak fenntartásai vannak a tervvel kapcsolatban.

Izrael már régóta katonai csapás lehetőségével fenyegeti Iránt, hangsúlyozva, hogy létét fenyegeti az iráni atomprogram. Az Egyesült Államok azonban ellenzi a katonai megoldást, és az elmúlt hónapokban igyekezett rávenni Netanjahu miniszterelnököt arra, hogy adjon még esélyt a diplomáciának. Egyes elemzők szerint a katonai csapással való fenyegetőzés diplomáciai eszköz, Izrael valójában sokkal kevésbé volna hajlandó megtámadni Iránt, mert tudja, hogy megvan a veszélye egy totális háború kialakulásának, amelyben Izraelt minden irányból érné támadás.

A Jediót Ahronót című konzervatív lap pénteken azt írta: Netanjahu és védelmi minisztere, Ehud Barak amellett van, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt mérjen katonai csapást az iráni atomlétesítményekre, de a lap szerint a két vezető politikus ehhez nem rendelkezik a szükséges támogatással sem a hadsereg, sem a biztonsági kabinet részéről.

Összefügghet az Iráni elleni esetleges csapásra való felkészüléssel, hogy a hadsereg vasárnap sajátos országos kísérletbe kezdett. Hamis sms-üzeneteket küldözget több százezer ember mobiltelefonjára, és ebben közelgő rakétatámadásra figyelmezteti őket. A kísérlet csütörtökig tart.
Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Amióta világ a világ, ilyen még nem volt az USA-ban
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orban viktor pinter sandor operativ torzs