Akármit is gondolunk a húsfogyasztásról, tény, hogy klímavédelmi, egészségügyi, állatjóléti szempontok miatt egyre inkább terjed a húsmentes, vagy legalábbis több növényi alapanyagot felhasználó étrend, különösen a fiatalabbak körében. A világ még sokáig, talán soha nem lesz vegetáriánus, de a változatos, a növényekre nagyobb hangsúlyt fektető étkezés az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne a szakértők szerint.
Sem a magyar lakosság ízlése, sem az anyagiak nem tették eddig lehetővé, hogy tömegesen kövessék idehaza is a nyugaton már erőteljesen terjedő étkezési szokásrendszereket. Ez azonban hamarosan megváltozhat: amire a klímaváltozás elleni harc nem volt képes, azt hamarosan elérheti a gazdasági válság és az élelmiszer-drágulás. Erről, és a megváltozóban lévő élelmiszer-fogyasztási szokásokról beszéltünk a Portfolio heti podcastjében Sziráki Zsófi dietetikussal, valamint Braunmüller Lajossal és Orosz Mártonnal, a Portfolio elemzőivel. Adásunk előzménye néhány héttel ezelőtti műsorunk, melyben egyebek mellett a háború élelmiszerárakra gyakorolt hatásáról volt szó, és ide kattintva hallgatható meg.
A húsmentes nap bevezetését ígérik a szeptemberi parlamenti választásra készülő német ellenzéki Zöldek. A baloldali ökopárt kormányra kerülve azt ösztönözné, hogy az állami, önkormányzati fenntartású étkezdékben minden csütörtökön csak húsmentes fogásokat készítsenek - számol be az MTI.
Cikkünk folyamatosan frissül.
Ezt a párbajt nem a Malva nyerte.
Mit jelent az áfa-visszatérítés?
Kurucz Péter, az EY biztosítási szakértője volt a Portfolio Business podcast vendége.
"Ez lehet egy nagyon jó év, és lehet egy borzalmasan rossz év" - mondta az Alapvetés podcastban Szabó István, az OTP Agrár agrárgazdasági értékesítési igazgatója.