Hol főzik a kézműves söröket Magyarországon?

Hol főzik a kézműves söröket Magyarországon?

Az elmúlt három évtizedben a sörpiac gyors globalizációs folyamaton ment keresztül. A sörgyártás mára erősen oligopolisztikus piacként jellemezhető, amelyet a nagy multinacionális vállalatok uralnak. Megfigyelhető azonban egy új piaci szegmens megjelenése ebben a technológiailag érett iparágon belül. Az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt a kisüzemi sörfőzdék száma. A kézműves sörágazat terjeszkedése azonban időben és térben is egyenlőtlenül oszlott meg az Egyesült Államokban és azon kívül. Bárhol is történt a terjeszkedés, a kézműves sörök forradalma néhány közös vonással jár, bár eltérő időzítéssel és formában. A kézműves sörfőzdék elindítása viszonylag alacsony bérű és alacsony belépési költségű tevékenységnek tekinthető, amely jó lehetőség a mikro- és kisvállalkozások számára. A sör előállítási költségei általában meglehetősen stabilak, kivéve a komló és az energia inputok árait, amelyek ingadozóbbak. Az egyéb költségek olyan tényezőkhőz kapcsolódnak, mint például a helyi munkaerőköltségek és a vízárak. A helyi hagyományok és mozgalmak kihasználják a globális sörpiac mélyreható változásait, és új üzleti tapasztalatokat halmoznak fel. A kérdés az, hogy ezek a közös vonások azonosíthatók-e és milyen mértékben Magyarországon.

Sörszövetség: drágább lesz a sör, de van jó hír is

Sörszövetség: drágább lesz a sör, de van jó hír is

Az energiaválság és az ukrán háború után július elsejétől jövedéki adóemelés is sújtja a söripart, ami további áremelkedést fog okozni, de jó eséllyel nem haladja meg élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a Portfolio heti Podcastjében, ahol szó volt még a licenc sörök minőségéről, a magyar fogyasztók ízesített sörök utáni lelkesedéséről és a sörtörvény kisüzemi sörfőzdékre gyakorolt hatásáról is.

Kevesebbet, de jobb söröket ittunk a koronavírus-járványban

Kevesebbet, de jobb söröket ittunk a koronavírus-járványban

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől. A termékek között tovább emelkedett a prémiumkategóriájú és az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Megviselte a járvány a söripart

Megviselte a járvány a söripart

2020-ban a söripar kibocsátásának (100,3 milliárd forint) volumene a 2010-es években nem tapasztalt mértékben, 13%-kal visszaesett - jelentette a KSH. A nagymértékű csökkenést jelentős részben a Covid19-járvány miatti fogyasztáskiesés okozta. A korlátozások nyomán a tavaszi és a késő őszi hónapokban a vendéglátóegységek bezártak, vagy csak korlátozottan fogadhattak vendégeket, a sörgyárak és a sörfőzdék által támogatott kulturális és sportrendezvények, fesztiválok, város- és falunapok pedig többnyire elmaradtak.

Sörszövetség: lejárt az olcsó sörök ideje, a prémium felé fordultak a sörivók

A tavalyi évben bár csak minimálisan nőtt az eladott sörök mennyisége, de ennél sokkal nagyobb mértékben nőtt a sörszövetség tagjainak bevétele, ami arra vezethető vissza, hogy a sörivók a drágább, minőségibb sörök felé fordultak, ez pedig a Sörszövetség vezetője szerint bizakodásra ad okot: a gyártók a többletbevételt láthatóan innovációra és termékfejlesztésre költik, ami végső soron további minőségi javulást és növekvő exportképességet eredményez majd a Magyarországon gyártott söröknél.

Így vedel a magyar!

Évente 65 liter az átlagos magyar sörfogyasztás, a hazai gyárak által tavaly előállított 6,1 millió hektoliteres mennyiség 2-3 százalékkal növekedhet idén, ha marad a nyári meleg - mondta a Világgazdaságnak a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. Schillinger Attila szerint messze vagyunk még Angliától vagy Svédországtól, ahol a piac 5-7 százalékát is lefedik a kisüzemi főzdék, de itthon is egyre jelentősebb a szerepük.

Átalakítja martfűi gyárát a Heineken, Sopronban pedig bővítenek

Megszűnik a sörgyártás a martfűi Heineken-gyárban. A martfűi üzemet a következő 12 hónapban fokozatosan disztribúciós és logisztikai központtá alakítják át, miközben Sopronban bővítik a gyártókapacitásokat, így ott létszámbővítést is terveznek - tudta meg az Index.

Matolcsy unokatestvérei sörgyárat vettek

Matolcsy unokatestvérei sörgyárat vettek

Az osztrák sör- és ásványvízgyártó Ottakringer megvált veszteséges leányvállalatától, a Pécsi Sörfőzde Zrt.-től, az erről szóló adásvételi szerződést pénteken írta alá a magyar MAVA Befektetési Kft.-vel és a BanKonzult Commerce Kft.-vel (ez utóbbi két cég Matolcsy György unokatestvéreihez tartozik).

Leveri a kormány a Heineken vörös csillagát?

Ma megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt jegyez. Meglehet, hogy a törvény miatt befellegzett a Heineken logójának nálunk.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mérgező víz folyik a csapból? Itt a térkép, több százezer magyart érinthet
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.