Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a legjobb hazai borvidékeken is egyre gyakoribb látvány, hogy megműveletlenül hagyják szőlőiket a gazdák. Ez nemcsak szomorú látlelet a szektor állapotáról, de kifejezetten veszélyes is, mivel a nem gondozott szőlőtől néhány év után érdemi termést nem lehet várni. A Portfolio Checklist mai adásában ezzel az egy témával foglalkoztunk, Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen piaci dinamikák vezettek a kialakult helyzethez, merre lenne a kiút, és hogy mi köze van ennek az egésznek az újvilági borokhoz. A Portfolio podcastjeiben kiemelten foglalkozunk a hazai borpiaccal, a Rókusfalvy Pál barmarketingért felelős kormánybiztossal készült interjúnk itt, Héja Csabával, az MBH Bank vezető elemzőjével készített adásunkat pedig itt érhető el.

Kedvezményes hulladékkezelési díjat alkudtak ki a borászok

Kedvezményes hulladékkezelési díjat alkudtak ki a borászok

A kormány a borászok kérését figyelembe véve, a rendkívül kiélezett borpiaci versenyben való eredményes helytállásuk elősegítése érdekében csökkenti a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjtétel mértékét, ami nem fog nagyobb anyagi terhet jelenteni az ágazat szereplői számára az eddig fizetett termékdíjnál - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Kiemelkedő művészeti gyűjtemények a borászatokban - Vasarely, Ackermann, Soto, Bourgeois alkotások és gigantikus szobrok kötik össze a kulináris és az esztétikai élményeket

Kiemelkedő művészeti gyűjtemények a borászatokban - Vasarely, Ackermann, Soto, Bourgeois alkotások és gigantikus szobrok kötik össze a kulináris és az esztétikai élményeket

A bor hazánkban is ékes kísérője a különböző művészeti eseményeknek, aukciós rendezvényeknek, kiállításmegnyitóknak, hiszen a minőségük kéz a kézben emeli az est kifinomult hangulatát. A műtárgy.com most olyan borászatoknak járt utána, amelyek kreatív módon mutatják be, hogy miként lehetséges még összekapcsolni a borászatot a művészettel.

Évezredes ágazatot menthetnek meg a robotok: így kerül biztos kezekbe az egyik kedvenc italunk

Évezredes ágazatot menthetnek meg a robotok: így kerül biztos kezekbe az egyik kedvenc italunk

A borkészítés egyes régészeti leletek szerint több mint 8000 éves múltra tekint vissza. Ősi jellege ellenére a borászat mindig is élen járt a legújabb technológiai vívmányok hasznosításában, és talán nem túlzás, hogy ez a leginnovatívabb tradicionális ágazat a világon. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan hasznosítja a borszakma az élvonalbeli technológiákat a robotizációtól a mesterséges intelligencián át a blokkláncig.

A Bodrog partján készülnek a csúcsminőségű ecetek, amik a legmenőbb éttermekbe is eljutnak

A Bodrog partján készülnek a csúcsminőségű ecetek, amik a legmenőbb éttermekbe is eljutnak

Négy év tervezés után indult el a Tokaji borvidék egyik központjában, Bodrogkeresztúron a Borecet Művek. A manufaktúra életében nagy nap volt a 2010. június 7-e: ekkor készült el ugyanis az első liter ecet. Az alapító házaspár, Képíró Anita és Formanek Ferenc vállalkozása pedig igazi gasztro-sikertörténetnek számít a borvidéken és Magyarországon egyaránt.

A borfesztivál, ahol egyszerűen ott kell lenni

30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget.

Jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak a tavalyinál

Jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak a tavalyinál

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Bock József: „Ma is minden nap lemegyek a pincébe, kivétel nélkül”

Bock József: „Ma is minden nap lemegyek a pincébe, kivétel nélkül”

Negyven éve dolgozik pincészetében önállóan Magyarország egyik legismertebb és legsikeresebb borásza, Bock József, akinek tételeiről a kilencvenes évek elején még azt gyanították a külföldiek, hogy átcímkézett francia borokról van szó. Az idén 73 éves borász élete a borkészítés körül zajlik, a családi indíttatástól, a szabadidős borászkodástól kezdve egészen a jelenlegi wellness-hotelig és nemzetközi borértékesítésig. Úgy látja, a magyar borok érettebbek, mint a magyar piac, de a figyelemreméltó újvilági dömping ellen csak a minőséggel és az egyedi terroir-jelleggel tud versenyezni a hazai ágazat.

Térképen mutatjuk meg az országos termőföldárakat: íme a legértékesebb területek

Térképen mutatjuk meg az országos termőföldárakat: íme a legértékesebb területek

Tavaly sem tört meg az évek óta tartó drágulási trend, a földárak növekedése az előző évit is meghaladta. Egyedül a szőlőkért kértek kevesebbet, mint egy évvel korábban és volt olyan régió, ahol több mint háromszorosára nőttek a termőföldek árai az elmúlt tíz évben. Óriási azonban a különbség az egyes területek között, míg a legdrágább, Hajdúszoboszlói járásban több mint 3 millió forintért lehetett egy hektár szántóhoz jutni, a Pétervásárai és az Aszódi járásban kevesebb mint 700 ezer forintért - derül ki a Takarék Termőföldindexéből.

Bock: áremelés kell a szőlő és a bor esetében is

Az időjárási anomáliák ellenére is jó lehet az idei szőlő- és bortermés, ha a szüretig hátralévő időben nem történik kirívó környezeti hatás – véli Bock József. Az ismert borász szerint azonban mind az alapanyag, mind pedig a bor esetében elengedhetetlen lenne az áremelés.

A soltvadkerti borok is felkerültek az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára

A soltvadkerti borok is felkerültek az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára

Az Európai Bizottság a mai napon jóváhagyta, hogy a „Soltvadkerti” pezsgő, a „Soltvadkerti” fehér bor és a töppedt szőlőből készült „Soltvadkerti” bor felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban – áll a Bizottság pénteki közleményében. Az oltalmi kérelmet még 2016 áprilisában nyújtották be, így tehát csaknem 4,5 évet kellett várni a végső döntésre.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mérgező víz folyik a csapból? Itt a térkép, több százezer magyart érinthet
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.