Megéri a régió blue chipjeibe fektetni: gyorsan növekszik a legnagyobb hazai ETF
Befektetés

Megéri a régió blue chipjeibe fektetni: gyorsan növekszik a legnagyobb hazai ETF

Portfolio
Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. A termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre: a Portfolio most további részleteket is megtudott a fejlődéséről és a további tervekről.
Jön az új amerikai elnök, kifutnak a magas hozamú állampapírok, egyre alacsonyabbak a kamatok, adódik a kérdés: mibe érdemes most befektetni? A kérdésre profi szakemberek hozzák a válaszokat, befektetési ötleteket, november 6-án jön a Portfolio Investment Day 2024. Most érdemes jelentkezni!

Az OTP Alapkezelő a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy egyetlen negyedév elég volt az áprilisban elindult befektetési alapnak, hogy meghússzorozza nettó eszközértékét, amellyel a legnagyobb hazai ETF-é vált. A kelet-közép-európai régió blue chipjeit tartalmazó alap teljesítményére sem lehet panasz az árfolyama alapján, és mivel ez a régió még mindig erősen alulértékelt, van tere a további fejlődésnek. Idén áprilistól vásárolhatók meg az alap befektetési jegyei, amely

a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeiből legfeljebb huszonötöt tartalmazhat.

Az alap a Budapesti Értéktőzsde CETOP NTR indexét követi, tehát a konstrukcióval az is kiszámítható, hogy miként jelenik meg az ETF-ben új befektetések forrásaként az érintett részvények utáni osztalék.

Fazekas Gábor, az OTP Global Markets igazgatója lapunknak elmondta, az eredmények egyik fő okának azt tartja, hogy a régió blue chipjeit még nem tömörítette ennyire átfogóan egy ETF sem, így hiánypótló termékről van szó. Az ETF Kelet-Közép-Európa részvényárfolyam és kapitalizáció alapján leginkább versenyképes vállalatainak papírjait tartalmazza. Ráadásul a reálgazdaságba mélyen beágyazott, értékteremtő vállalatokról van szó, egy olyan gazdasági ciklusban, amikor ezektől a cégektől hosszú távú, felívelő teljesítményt várnak a befektetők.

Mi az az ETF?

Az Exchange Traded Fund (ETF) egy speciális befektetési alap, amelynek a befektetési jegyeivel a tőzsdén kereskednek. Noha ez elsőre bonyolultnak tűnhet egy sima részvényhez képest, amely csak saját magát reprezentálja, az ETF valójában egyszerűsít: egyetlen instrumentum megvásárlásával tehetünk szert egy jellemzően komplex befektetési portfólióra.

„Az OTP CETOP ETF-el régiós tapasztalatunkra alapozva kaput nyitottunk Kelet-Közép-Európa blue chipjei felé. Az új, hiánypótló lehetőségre leggyorsabban a lakossági befektetők reagáltak, de mára már az intézményi szereplők is megjelentek a vásárlók között belföldről és külföldről egyaránt. Az eddigi eredmények mellett, amelyekre kifejezetten büszkék vagyunk, dolgozunk azon, hogy az ETF-t további nyugat-európai, sőt a tengerentúli és a távolkeleti piacokon is bevezessük” – válaszolta megkeresésünkre Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója, aki úgy látja, hogy a részvényalap illik abba a régiós befektetési banki építkezésbe, amelyet évekkel ezelőtt elkezdett az OTP Csoport pénz-és tőkepiaci szolgáltatásokat nyújtó üzletága.

Újabb ETF-ek is jöhetnek a magyar piacon

Mint megtudtuk, az OTP Csoport folyamatosan vizsgálja a fejlesztési lehetőségeket mind termékei, mind szolgáltatásai tekintetében. Ennek megfelelően a kelet-közép-európai régió piacaira vonatkozóan is vannak további elképzeléseik, hiszen a befektetői érdeklődés jól tapintható, ám – mint mondták - nem szeretnének túlságosan előre szaladni. Egy termék sikere a befektetőkön kívül a befektetési szolgáltatóknak is feltűnik, így idővel több versenytárs is megjelenhet a piacon. Az ETF egy nagyon kedvelt befektetési forma a nyugati piacokon, komoly infrastrukturális befektetés van a szereplők mögött.

Az OTP csoport jelenleg két ETF-fel rendelkezik, de „a közgazdasági racionalitás is abba az irányba mutat, hogy a megépített infrastruktúra és a felhalmozott tudás további termékek piacra vezetését segítse elő” – tették hozzá a pénzintézet szakértői.

Turner Tibor, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettese szerint a kelet-közép-európai régió részvénypiacai messze alulértékeltnek tűntek az elmúlt időszakban, és ennek előbb-utóbb rendeződnie kell. A folyamat a kötvényosztályok esetében már el is indult, a régiós részvénypiacokon azonban még hátra van. „A hazai értékesítés további erősítése mellett a következő lépés a külföldi befektetők még hatékonyabb megszólítása, ezen dolgozunk. A termék sikere és a bevezetést megelőző fejlesztések sok tudást és tapasztalatot hoztak, amit szeretnénk kiaknázni.”

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Jövőre megszűnik az Ügyfélkapu

2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségével, így semmilyen elektronikus ügyintézést nem tudsz majd elvégezni. A változás szüks

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1846577310(2)