Befektetés

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk

Egyre többen választják a lakossági állampapírokat megtakarításaik számára. Egyrészről érthető a döntés, hiszen alacsonyabb kockázat mellett mégiscsak magasabb hozammal kecsegtetnek, mint a bankbetétek, másrészt viszont nem árt tisztában lenni azzal, hogy mibe is fektetjük a pénzünket. Az alábbi cikkben összeszedtünk mindent, amit érdemes és fontos tudni az állampapírokról.
Többek között erről és ehhez hasonló témákról is szó lesz az október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás konferenciánkon.



Lakossági állampapírok - Mit kell róluk tudni?

Ha most körülnézünk a piacon, 10 olyan állampapír típust találunk, ami a lakosság számára is elérhető befektetési lehetőséget jelent. Amennyiben állampapírok mellett döntünk, nem árt tisztában lenni a fontosabb részletekkel, mint például:
  • futamidő,
  • kamat/hozam mértéke,
  • fizetendő adó, valamint
  • elérhetőség (hol kapható?).

1. Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK): 3 és 5 éves futamidővel bocsátják ki. Változó kamatozású állampapír, a kapott kamat egy kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kamatbázis mindig az előző év inflációs mértékével egyenlő és erre jön még jelenleg egy 3%-os prémium.

2. Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK): 4, 6 és 10 éves futamidőre bocsátják ki, a PMÁK-hoz hasonlóan ez is változó kamatozású. A kamat ebben az esetben is kamatbázisból és prémiumból tevődik össze, habár itt kissé bonyolultabban számítják a bázisértéket (a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy, 12 hónapos DKJ-aukció átlaghozamát súlyozzák az aukción elfogadott mennyiségekkel). A kamatbázison felül a 4 éves futamidejű 1,25%-os, a 6 éves 2%-os, míg a 10 éves papír 2,5%-os prémiumot biztosít.

3. Kincstári Takarékjegy (KTJ): A kincstári takarékjegyeket 1 és 2 éves futamidővel vehetjük meg a Magyar Postán, több címletben is. A KTJ egy fix, lépcsős kamatozású értékpapír, ahol a kamatokat a tőkével együtt a visszaváltás napján fizetik ki. Tehát visszaváltáskor a kifizetendő kamat a vásárlás napján érvényes kamat alapján kerül meghatározásra a visszaváltás és a KTJ megvétele között eltelt idő függvényében.

4. Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJ Plusz): a KTJ egy új változata, amelyet 1 éves futamidővel bocsátanak ki fix, lépcsős kamatozással. Hetente új sorozatot hoz forgalomba az ÁKK, a kamatot és a tőkét, hasonlóan a KTJ-hez, a visszaváltás napján fizetik ki az ügyfeleknek.

5. Kamatozó Kincstárjegy (KKJ): 1 éves futamidejű, jelenleg 2,5%-on ketyegő értékpapír. A kamatot és a tőkét a futamidő végén írják jóvá.

6. Féléves Kincstárjegy (FKJ): 6 hónapos futamidejű, fix kamatozású értékpapír, ahol a kamatot és a tőkét lejáratkor egy összegben fizetik ki.

7. Diszkont Kincstárjegy (DKJ): 3 és 12 hónapos futamidővel rendelkezik, nevéből adódóan a névértékük alatt (diszkont áron) bocsátják ki őket. Éppen ezért lejáratkor a névértéket kapjuk meg, további kamatot nem, hiszen a hozam mértéke maga a névérték és a vételár közötti különbség.

8. Magyar Államkötvény: 3, 5, 10 és 15 éves futamidejű, fix vagy változó kamatozású értékpapír. Attól függően, hogy éppen milyen sorozatot választunk, félévente és évente kaphatunk kamatot (de például a 2017/C változó kamatozású kötvény negyedévente fizet kamatot).

9. Babakötvény: futamideje a kibocsátástól számított 19 év. Változó kamatozású értékpapír, ahol a kamatbázis a kamat megállapításának évét megelőző év inflációs mértékével egyezik meg, a kamatprémium pedig jelenleg 3%. A kamatot minden évben a Start-értékpapírszámlán írják jóvá, amit a Magyar Államkincstárnál kell megnyitni a gyermek javára.

10. Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK): 3 éves futamidejű, változó kamatozású értékpapír. A kamat ebben az esetben is kamatbázisból és kamatprémiumból tevődik össze, ahol a kamatbázis a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti eurózóna-infláció, és erre jön jelenleg 2% feletti prémium.

A felsorolt állampapírok között vannak olyan állampapírok is, amelyeket nemcsak az elsődleges piacon vehetünk meg, hanem másodpiacokon is elérhetőek. Ilyen a PMÁK, BMÁK, PEMÁK, és egyes magyar államkötvények is. Ekkor azonban nagy figyelmet kell fordítani a másodpiaci árfolyamokra, ami kellemetlen meglepetések forrása is lehet, hiszen az időzítéstől függően árfolyamveszteséget is elszenvedhetünk. Erről, valamint a lakossági kötvények visszavásárlásáról bővebben is írunk majd egy soron következő cikkünkben.

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk
Hol tudjuk megvenni az állampapírokat?

Az attól függ, milyen papírt választunk. Általánosságban elmondható, hogy szinte mindegyik típus kapható a Magyar Államkincstárnál, a Webkincstár elektronikus oldalán, továbbá a Portfolio Profit honlapján keresztül is, de például vannak olyan értékpapírok, amelyekkel csak a postán találkozhatunk. Azoknak sem kell elkeseredniük, akiknek a közelében nincs államkincstári kirendeltség, hiszen ma már számos bank is értékesíti az állampapírokat. Ráadásul a bankokon keresztüli állampapír-vásárlás nem terhel ránk plusz költséget, így ugyanolyan feltételek mellett vásárolhatunk az adott bankfiókban is, mint az államkincstárban.

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk
Mekkora a jelenleg elérhető hozam?

A tisztán lakossági állampapírok hozama jelenleg 2-5% között szóródik (specialitását tekintve a babakötvényt most hagyjuk figyelmen kívül). A prémium- és a bónusz magyar államkötvény hozama külön is figyelmet érdemel, ami megmagyarázza, hogy miért ilyen népszerűek. A lakosság által is megvásárolható magyar államkötvények közül jelenleg egyedül a 15 év futamidővel rendelkező papírok hoznak 4% feletti fix hozamot. A hosszú kötvények esetében is jól kiütközik az alacsony hozamkörnyezet hatása, hiszen például 2 évvel ezelőtt a 15 éves államkötvényekkel még 7,30%-os hozamot tudtunk elérni éves szinten.

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk
Melyek a lakosság kedvencei?

Az utóbbi időszakban jelentősen megnövekedett a lakossági állampapírok állománya. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy az ÁKK maga is ösztönzi a lakossági értékesítést annak érdekében, hogy az államadósság a hazai finanszírozás felé tolódjon el. Ha az elmúlt két éves időszakot nézzük, láthatjuk, hogy 2012 szeptembere óta folyamatosan csökken a forint bankbetétek kamata, ami több változást is beindított a lakossági befektetők körében.
  • Egyrészről az alacsony kamatok a nagyobb kockázatot rejtő és ezáltal magasabb hozammal kecsegtető befektetések felé terelik a megtakarításokat (például befektetési alapok felé). Ezzel pedig a likviditást nyújtó és könnyebben hozzáférhető befektetésektől a hosszabb távú befektetések irányába mozdulnak el a megtakarítók.
  • Másrészről mindazok, akik nem kívánják feladni a nagyobb biztonságérzetet, továbbra is az alacsonyabb kockázatot hordozó papírok közül választanak, és itt jönnek képbe az állampapírok.

A teljes időszakot nézve a kamatozó kincstárjegy állománya jelenleg a legmagasabb a lakossági állampapírok körében, augusztus végén közel 1120 milliárd forintot tett ki. Nem panaszkodhatnak azonban a bónusz- és prémium magyar államkötvények sem, hiszen az utóbbi hónapokban dinamikus állománynövekedést mutattak fel. Míg júliusról augusztusra a kincstári takarékjegyek állománya csökkent, addig a BMÁK és PMÁK iránti kereslet töretlennek bizonyult, a legutóbbi adatok szerint 721 milliárd forintot meghaladó állományról beszélhetünk.

Most fektessünk állampapírokba? - Minden, amit tudni kell róluk
Egyre kézzelfoghatóbb a befektetési időtáv kitolódása

Változnak a befektetői preferenciák, ezt mutatja a befektetési alapok és az állampapírok iránt megnőtt érdeklődés is. A 2% alatti bankbetéti kamatok már nem elég vonzóak a befektetők számára, nem hiába választják sokkal inkább a bónusz- és prémium magyar állampapírok magasabb hozamait, még akkor is, ha ez a befektetési időtáv növekedésével jár együtt. Egyelőre tehát úgy tűnik, a lakossági befektetők elégedettek az állampapírok nyújtotta lehetőségekkel. Az talán árnyalhatja a vonzóbb hozamokat, hogy állampapírok vásárlása esetén sem mentesülünk a kamatadó megfizetése alól, ugyanakkor erre is van már megoldás: tartós befektetési számla nyitása. Ennek segítségével csökkenthetjük, illetve elkerülhetjük a kamatadót. Hogy miként, arról majd egy következő elemzésben írunk részletesebben.

A témához kapcsolódó korábbi cikkeink 2014.09.12 06:05 Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan! 2014.09.24 15:24 10% felett hozott 1 év alatt - Érdemes még beszállni? 2014.10.02 10:55 Ez a legjobb befektetési lehetőség?

Befektetési alapok világa
Magas hozamú befektetéseket keres, de nehezen igazodik ki a bankok, befektetési szolgáltatók ajánlatai között? A Portfolio Profit oldalon mindent megtalál, ami befektetés vagy megtakarítás. Segítségünkkel megismeri a befektetési alapok világát, és megmutatjuk Önnek a befektetési alapok választásának fortélyait.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
turul budapest szobor madár