Befektetés

Lecsengőben a nagy népi megtakarítási játék

Portfolio
Úgy tűnik, kezd lecsengeni egyes lakossági megtakarítók azon szokása, hogy a pénzüket bankbetétekbe helyezik át, amikor a betétek kamata meghaladja a pénzpiaci alapok múltbeli hozamait, és fordítva. A jelenség a pénzügyi válság alatt volt a leglátványosabb, amikor (az egyébként bankbetétekbe és hasonló hozamú biztonságos eszközökbe fektető) pénzpiaci alapok hozamai nem tudták tartani a lépést az egekbe ugró akciós betéti kamatokkal, aminek köszönhetően hatalmas tőkevándorlás indult meg a betétek felé. Bár az elmúlt hónapokban a jegybanki alapkamat többszöri emelésével párhuzamosan ismét némi tőkekiáramlás volt megfigyelhető a pénzpiaci alapoknál, ez egyelőre nem utal a jelenség kiújulására.
Az elmúlt félévben ismét tapasztalható volt, hogy egyre jelentősebb összegeket vontak ki a befektetők a legbiztonságosabbnak számító pénzpiaci alapokból, miközben növekvő érdeklődés volt megfigyelhető a bankbetéteknél. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a jellemzően meglehetősen kockázatkerülő, konzervatív hazai befektetők rendszerint a legnagyobb összegeket a bankbetétekben és a pénzpiaci alapokban tartják, a kamatok alakulásától függően.

Hazánkban jelenleg is a bankbetétek és a készpénz teszi ki a háztartások megtakarításainak több mint harmadát, míg a befektetési jegyek mindössze a - hiteleket nem számítva 28 500 milliárd forintos -megtakarítások 8 százalékát adják. Ráadásul a hazai befektetők kockázatvállalási hajlandóságáról sokat elárul, hogy a hazai befektetési alapokban álló tőke 35 százaléka - a leglikvidebb és legbiztonságosabb eszközökbe fektető - pénzpiaci alapokban, 12 százaléka garantált alapokban fekszik.

Lecsengőben a nagy népi megtakarítási játék
A pénzpiaci alapok tehát hazánk legnépszerűbb alapjai, amelyek nem is válságos időszakokban válnak igazán kedvelté, hanem akkor, amikor a bankbetétek kamatai elmaradnak a pénzpiaci alapok hozamaitól. A legnagyobb hiba, amit a befektetők gyakran elkövetnek a két eszköz mérlegelésekor, hogy a bankbetétek jövőbeli hozamát a pénzpiaci alapok múlt beli hozamával vetik össze, legalábbis erre lehet következtetni a hozamok különbsége és a pénzpiaci alapok tőkeáramlása láttán. Amikor a bankbetétek magasabb kamatot kínálnak, mint amekkora hozamot el lehetett érni a pénzpiaci alapokkal, akkor a tőke a betétekbe áramlott (például 2008 végén), és fordítva.

Lecsengőben a nagy népi megtakarítási játék
Az alapkamat emelésével a betéti kamatok is feljebb kúsztak, meghaladva a pénzpiaci alapok elmúlt éves hozamát. A betétek hozama a pénzpiaci alapokét egy adott időszakon vizsgálva azonban nem feltétlenül magasabb, mivel a pénzpiaci alapok is vagyonuk nagy részét kockázatmentes eszközökbe fektetik. A pénzpiaci alapok portfóliójában jelentős részben diszkont-kincstárjegyek, MNB kötvények és bankbetétek találhatók, ezért ezek bruttó hozama nem nagyon térhet el a bankbetétekétől. A költségek levonásával azonban már a pénzpiaci alapok teljesítménye évi 1-1,5 százalékponttal csökkenhet. A betétek előnye a pénzpiaci alapokkal szemben az, hogy hozamuk előre kiszámítható, míg a pénzpiaci alapok előnye, hogy nincs futamidejük, vagyis bármikor realizálható a rajtuk keletkezett profit.

Lecsengőben a nagy népi megtakarítási játék
Noha a legnagyobb pénzállomány a látraszóló számlákon fekszik, ezeknél csak relatíve kisebb és kiegyenlítettebb mozgást figyelhetünk meg hónapról hónapra, hiszen ezek a számlák csak minimális, vagy zéró kamatot fizetnek a likviditásért cserébe. A legnagyobb pénzmozgást az éven belül lekötött betétek mutatják (az éven túliak nem túl népszerűek), hiszen ha a kamatkondíciók változnak, az ezeknél a betéteknél jelent érdemi változást. Például 2008 végén az akciós kamatok megugrásával hatalmas összegek vándoroltak ezekbe a lekötött betétekbe, 2010-ben a kamatok mérséklődésével pedig enyhe pénzkiáramlást figyelhettünk meg. Az utóbbi hónapokban ismét a betétállomány enyhe növekedését tapasztalhattuk, ahogy vége szakadt a jegybank kamatcsökkentési sorozatának.

Lecsengőben a nagy népi megtakarítási játék
Miután 2009 közepétől kezdve folyamatos kamatcsökkentésbe kezdett az MNB, ezt szorosan lekövetve csökkentek a betéti kamatok, és romlott a pénzpiaci alapok, valamint a rövid kötvényindexek teljesítményét tükröző RMAX index múltbeli hozama is. Ezzel párhuzamosan megállt a pénzpiaci alapok tőkebeáramlása, sőt, a befektetők elkezdték kivonni pénzüket ezekből az alapokból, miközben a betétek is egyre kisebb állománnyal rendelkeztek, részben köszönhetően a kedvező piaci környezetnek és a kockázatvállalási hajlandóság javulásának.

Lecsengőben a nagy népi megtakarítási játék
A tavalyi év utolsó hónapjaiban azonban az MNB az alapkamat emelése mellett döntött, ami a betéti kamatok emelkedését eredményezte, ezzel vonzóbbá téve a betéteket a pénzpiaci alapoknál. Természetesen a pénzpiaci alapok hozamcsökkenése ezúttal is az alapok múltbeli hozamára vonatkozik, vagyis a jövőbeli betéti kamatokkal logikusan nem összehasonlítható. Mindenesetre a kamatemelést követően a betétekbe ismét egyre több pénzt fektettek a hazai megtakarítók, miközben a pénzpiaci alapokból folytatódott a pénzkivonás.

A jelenség a kamatemelést követően a korábbi tapasztalatokhoz képest enyhébben mutatkozott, ami azt jelentheti, hogy az MNB összesen 0,75 százalékpontos alapkamat emelése kevésnek bizonyult ahhoz, hogy jelentős tőkét mozgasson meg a két eszközosztály között - mondta a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója, Horváth István. Hasonlóan vélekedett a Budapest Alapkezelő termékmenedzsere is, aki szerint a válságban az akciós betéti kamatokkal a pénzpiaci alapok múltbeli hozama nem tudott vetekedni, most azonban a lassabb tempójú kamatemelés mellett már nem ösztönözte a tőke átcsoportosítására a megtakarítókat. Vasas Norbert szerint nem is igazán a tőke átcsoportosításáról, sokkal inkább az új pénzek eltérő allokálásáról van most szó.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
társasházi lakás