A nagy emelés után csökkentette lakáshitelkamatait az OTP
Bank

A nagy emelés után csökkentette lakáshitelkamatait az OTP

Portfolio
Az elmúlt hetekben látott kamatemeléseket követően lehet meglepő, de az OTP Bank csökkentette lakáshitelének kamatát. Egy 20 millió forintos kölcsönön 20 év alatt akár 1 millió forintot spórolhat az, aki kivárt a hiteligényléssel - írja a Bankmonitor.
A lakossági bankolás innovációiról, jövőjéről kiemelt helyen lesz szó szeptember 17-én Future of Finance konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Lejárt az önkéntes kamatplafon számára meghatározott időszak június végével. Az OTP ezzel párhuzamosan azonnali kamatemelést hajtott végre a piaci kamatviszonyok megváltozása miatt, erről itt számoltunk be:

Az elmúlt hetekben látott kamatemelések után az OTP Bank augusztus 8-án azonban már csökkentette lakáshitelének kamatát. A pénzintézet az OTP 1X1 évnyerő Lakáshitelek normál, kedvezmény nélküli kamatát 7,74%-ról 7,49 százalékra csökkenti. Ez önmagában 25 bázispontos kamatvágást jelent.

Ráadásul a bank a különböző feltételekkel elérhető kedvezményeken is pozitívan változtatott. A bank augusztus 8-tól azok számára 0,5 százalékpont kamatkedvezményt biztosít, akik legalább havi 1,3 millió forint jövedelem-átutalást tudnak vállalni. Ez a kedvezmény korábban 40 bázispont volt.

Összességében 1 millió forint megtakarítást jelent ez a változás

Ez a két tétel összességében 0,35 százalékpont kamatcsökkentést eredményez. De mégis milyen hatása lehet ennek az intézkedésnek? Nézzük meg ezt egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel esetében. Az adós havi 1,3 millió forint nettó jövedelemmel rendelkezik.

Ilyen feltételekkel augusztus 8. előtt a banknál 7,34%-os kamat mellett kaphatott hitelt az érdeklődő, a THM értéke 7,79%. Az induló csak kamatot tartalmazó törlesztő 124 032 forint, ami a tőkefizetés megkezdésétől, a második évtől 164 116 forintra emelkedne. A két évtized alatt összességében 38 906 878 forintot kell visszafizetni a hitelre.

Jelenleg ugyanezen hitel már 6,99%-os kamat mellett elérhető a banknál, a THM értéke 7,40%. Az induló csak kamatot tartalmazó törlesztő 118 118 forint, ami a tőkefizetés megkezdésétől, a második évtől 159 872 forintra emelkedne. A két évtized alatt összességében 37 868 161 forintot kell visszafizetni a hitelre.

A változás miatt egy új hiteligénylő 1 millió forintot megtakaríthat.

Más kedvezményeit is módosította az OTP

A korábban említettek mellett még más kedvezményeit is módosította a hitelintézet.

  • A zöld lakáscélokhoz kapcsolódó kamatkedvezményt is megduplázta a bank: 25 bázispontról 50 bázispontra növekszik ez a kedvezmény. Vagyis az energiatakarékos, „zöld” céloknak megfelelő ingatlanok finanszírozása is olcsóbb lett.
  • A pénzintézet emellett az OTP Prémium Next, vagy privát banki szerződéssel rendelkező ügyfeleinek biztosított kedvezményt is megnöveli a korábbi 30 bázispontról 50 bázispontra.
  • Emellett bevezetésre kerül egy új kedvezmény azon ügyfelek számára, akik a piaci lakáshitel mellé CSOK Pluszt is igényelnének. Ezen ügyfelek a piaci hitelük kamatából 0,5 százalékpontos kedvezményt kaphatnak. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a kedvezmény nem jár az OTP 1×1 Lakáshitel választása esetén.

Többen kamatot emeltek, akkor hogy jött ez a csökkenés?

Az elmúlt hónapok trendje után nagyon is meglepő lehet az OTP döntése. Az önkéntes THM plafon kivezetését követően az OTP volt az egyik első bank, amelyik érdemben megemelte a kamatokat. Vagyis egy magasabb kamatszintről érkezett ez a csökkentés.

Azt is hozzá kell tenni, hogy az elmúlt hónapban a hitelezés banki költségeit jól tükröző pénzpiaci hozamok – legyen szó az állampapírhozamokról, vagy épp a BIRS mutatóról – érdemben csökkentek. Ez pedig teret adott a kamatcsökkentésre azon pénzintézeteknél, ahol korábban már érdemi kamatemelés volt. Azoknál a bankoknál nem várhatunk kamatcsökkentést, amelyek nem emelték meg a kamatokat az elmúlt hónapokban.

A lakossági bankolás innovációiról, jövőjéről kiemelt helyen lesz szó szeptember 17-én Future of Finance konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nekimegy Brüsszel a gépjárművel trükköző áfacsalóknak is