Portfolio signature

Súlyos dolgokra derült fény: Mitől függ a magyar dolgozók élete?

A külkereskedelemben és a globális ellátási láncokban elfoglalt pozíció alapvetően befolyásolja a gazdaságok teljesítményét két szempontból is: egyrészt meghatározza egy ország külső sérülékenységét, másrészt befolyásolja egy gazdaság fejlettségét és fejlődési potenciálját. Az erről szóló két részes cikksorozat első részében azt mutatom be, hogy a magyar gazdaság foglalkoztatottsága miként függ az exportpiacaink teljesítményétől. Az idei év második negyedéves GDP-adat a vártnál rosszabb eredményt mutatott a gazdaság teljesítményéről, melynek egyik legfőbb okaként az export visszaesését jelölik meg. Vajon Magyarország tényleg ennyire kitett a külpiacainak? Mi a helyzet a régió többi országával?
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A magyar gazdaság növekedése

A Magyar Központi Statisztikai hivatal július végén tette közzé a magyar GDP második negyedéves eredményét, amely szerint a hazai gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal kisebb volt az előző negyedévhez képest. Ha hosszabb időszakra tekintünk vissza, akkor az látható, hogy az elmúlt 8 negyedévből 4 alkalommal is csökkent a gazdaság teljesítménye negyedéves alapon, és 2024 közepéig nem sikerült visszatérni a korábbi növekedési pályára.

A bruttó hazai érték (GDP) alakulása Magyarországon. Forrás: KSH, Portfolio. Saját szerkesztés. Megjegyzés: Szezonalitással és naptárhatással igazított értékek.

A rosszabb teljesítmény egyik fő indokaként az exportpiacok gyenge teljesítményét jelölik meg. Az export adatok valóban azt a képet erősítik meg, hogy a külpiacok gyengélkedése (részben) magyarázza az elmaradt gazdasági növekedést.

A magyar export értékének változása (forintban). Forrás: KSH. Saját szerkesztés.

Tehát, ha a világ más tájain visszaesik a kereslet a magyar termékek iránt, akkor az csökkenő exporthoz vezet, amely negatívan hat a GDP-re is.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés