Így igényeld az Otthonfelújítási támogatást az MFB Pont Pluszokon: az OTP szakértője válaszol
Bank

Így igényeld az Otthonfelújítási támogatást az MFB Pont Pluszokon: az OTP szakértője válaszol

Portfolio
Felkészült szakemberek várják az MFB Pont Pluszokon az Otthonfelújítási Program iránt érdeklődőket, sok olyan ügyfél van, aki már megkötött kivitelezői szerződéssel érkezik - mondta el a Portfolio-nak Wolf László, az OTP Bank Nyrt. Kereskedelmi Banki Divíziójának vezetője. A szakembert a gyakorlati tudnivalók mellett arról is kérdeztük, milyen szerepük lesz az MFB Pont Pluszoknak a pályázat lezárása után.

Július elsejével indult az Otthonfelújítási program: mit tapasztaltak, mennyire volt roham az első napokban az MFB pontokon? Mi várható a következő hetekben?

Az Otthonfelújítási program lényege, hogy családi házak felújítása során a kiinduló állapothoz képest legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztás csökkenést kell elérni. Az uniós forrást nyílászárócsere, külső hőszigetelés, fűtés korszerűsítés és használati melegvíz korszerűsítésre lehet fordítani.

A program érdekessége és előnye, hogy a korábban említett módon

vissza nem térítendő támogatással is kombinálva van, tehát az igénybe vett összeg meghatározott részét az ügyfeleknek nem kell visszafizetni.

A pályázati kiírás végleges változatát június 17-én hirdették ki, így az érdeklődők nagyobb része most még csak tájékozódik, ismerkedik a részletekkel, de vannak már olyan ügyfelek is, akik pontosan tudták, hogy mit szeretnének, megkötötték a szerződést kivitelezővel, elkészítették a költségvetést, felvették a kapcsolatot energetikussal és már komplett igénylőcsomaggal érkeztek az első napon, így sikeresen benyújtották hiteligénylésüket. Munkatársaink az MFB Pont Plusz fiókokban segítik az érdeklődőket abban, hogy hogyan kezdjék el megtervezni a korszerűsítési munkákat.

Eddig sokan nem találkoztak a már említett MFB Pontokkal: mi a szerepük, mivel foglalkoznak az itt dolgozók? Hogy kapcsolódik össze az OTP Bank és az MFB Pontok tevékenysége?

Az Európai Uniós források jelentős részét a Magyar Fejlesztési Bank közbeszerzésen kiválasztott kereskedelmi bankok által létrehozott úgynevezett MFB Pontok hálózatán keresztül juttatja el felhasználókhoz. Ezek a többnyire visszatérítendő támogatások kamat- és egyéb költségmentes hitelek, amelyek kombinálásra kerülhetnek vissza nem térítendő támogatásokkal is, tehát a kapott pénz meghatározott részét bizonyos esetekben nem is kell visszafizetni.

Ezek a konstrukciók nagyon népszerűek ügyfeleink körében. Az OTP Bank 2017 óta 167 db MFB Pontból álló országos hálózatával sikeresen vett részt ebben a közvetítői tevékenységben. Az előző EU-s költségvetési ciklusban 2020-ig nagyságrendileg 360 milliárd forint összegű támogatást közvetítettünk mintegy 24 ezer lakossági és vállalati ügyfélnek. Az előző EU-s ciklus programjai nagyon sikeresek voltak, de már lezárultak, viszont még évekig tartó feladatot jelent az MFB Pontok hálózatának a létrejött állomány kezelése, egészen az utolsó ügyletek visszafizetéséig.

Wolf László
OTP Bank, Kereskedelmi Banki Divízió, igazgatósági tag, vezérigazgató-helyettes
1983-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. A diploma megszerzése után a Magyar Nemzeti Bank Bankkapcsolatok Főosztályán dolgozott 8 évig, majd a BNP-KH-Dresdner Bank treasury vezet
Tovább
1983-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. A diploma megszerzése után a Magyar Nemzeti Bank Bankkapcsolatok Főosztályán dolgozott 8 évig, majd a BNP-KH-Dresdner Bank treasury vezet Tovább

Az új, 2027-ig tartó EU-s költségvetési ciklus várható támogatásainak közvetítésére új közbeszerzéseket írt ki az MFB, melynek keretében július 1-jétől már érhető az 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedéllyel rendelkező családi házak korszerűsítésére kiírt Otthonfelújítási Program.

A magyarországi lakásállomány energiafelhasználása magas, ennek csökkentését tűzte ki ez a program. Az új EU-s költségvetési ciklusban kiírt lakossági támogatásokat az ügyfelek többek között az OTP Bank 110 darab, országos lefedettséget biztosító lakossági MFB Pont Plusz hálózatában érhetik el. Az Otthonfelújítási Program mintegy 108 milliárd forintos keretösszegén túl a 2027-ig tartó EU-s költségvetési ciklusban még további több száz milliárd forint összegű EU-s támogatási forrás közvetítését tervezi az MFB ezen az értékesítési csatornán.

Hogyan készüljenek az ügyfelek, milyen dokumentációt vigyenek magukkal az MFB Pontokra? Érdemes előre időpontot foglalni? Jellemzően mennyi ideig tart a felújítási támogatás ügyintézése?

Az ideális ügyfélút mindenkinél más lehet, attól függően, hogy az ügyfél hol tart a korszerűsítés tervezésében. Azt javaslom, hogy az első lépés az MFB Pont Plusz felkerése legyen, ahol a legfontosabb tájékoztatásokat, dokumentumokat megkapják ügyfeleink. Ehhez a legjobb, ha időpontot foglalnak, így az előre egyeztetett időpontra érkezve sorban állás nélkül tájékozódhatnak.

Ahhoz, hogy megfelelnek-e a hitelprogram feltételeinek néhány egyszerű kérdésre kell választ adniuk, melyek az érintett ház területi elhelyezkedésével, az építési, illetve használatbavételi engedély évével, a tulajdonosokkal, a jövedelmi helyzettel kapcsolatosak. 

Az ügyfelek az MFP Pont Pluszokban így képet kapnak a feltételekről, a finanszírozási lehetőségekről, a szükséges önerő mértékéről és egyéb pénzügyi megoldásokról is.

Tekintettel arra, hogy a program feltétele a primer energiafelhasználás csökkentése, a következő lépések egyike egy energetikai tanácsadás lehet, ahol az energetikus felméri a ház jelenlegi állapotát és javaslatot tesz az elvégzendő munkákra, azok sorrendjére és meghatározza azt is, ha állagmegóvási munkákat is el kell végezni. Ennek alapján lehet a munkákat megtervezni, kivitelezőt keresni és összeállítani a hitelkérelmi dokumentációt. 

Mivel ez az előkészítő munka egy hosszabb folyamat és többféle szakértő együttműködését megkívánja, javasoljuk ügyfeleinknek, hogy vegyenek igénybe energetikai szakértői tanácsadást. Kollégáink várják az érdeklődőket és a hiteligénylőket, akár tájékoztatásra van szükségük, akár már a kérelem benyújtására érkeznek. Amennyiben ügyfeleik korszerűsítési igényei nagyobb léptékűek, szélesebb körűek, mint ami a pályázat kereteibe belefér, kedvező feltételekkel kínálunk a további beruházásokra saját konstrukciójú megoldásokat is.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Címlapkép forrása: OTP Bank

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Raiffeisen 3