Jól jöhet a havi plusz a nyugdíj mellé, mégis, sokan nem ismerik ezt a különleges biztosítást
Bank

Jól jöhet a havi plusz a nyugdíj mellé, mégis, sokan nem ismerik ezt a különleges biztosítást

Portfolio
Az elmúlt években kevéssé volt hangsúlyos biztosítási/megtakarítási termék a járadékbiztosítás, nem mondhatni, hogy ez lett volna a hazai biztosítók értékesítési-és marketingkampányainak fókuszában. Pedig több biztosító is rendelkezik ezzel a termékkel, és létjogosultsága is egyértelmű a piacon.

Járadéktermékkel több biztosító is rendelkezik, de ha a biztosítási piac járadékbiztosításból fakadó díjbevételének volumenét elemezzük, jól látható, hogy annak mértéke elhanyagolható a klasszikus-, a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) vagy éppen az Szja. törvény szerinti nyugdíjbiztosítások díjaihoz képest. Pedig a járadékbiztosítások szolgálhatják a nyugdíj kiegészítését, a mértéküket sok más mellett azonban nagyban befolyásolja, hogy fix tartamú vagy élethosszig terjedő járadékbiztosítást köt valaki.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a járadékbiztosítások lesznek azok a termékek, amelyek a nyugdíjbiztosítások egyösszegű elérési szolgáltatását havi nyugdíj jellegű kifizetéssé tudják majd átalakítani.

Hasonlóan a hagyományos életbiztosításokhoz, a szolgáltatás (járadék) mértékét a befizetett díj nagysága nagyban befolyásolja.

Mi a különbség a járadékbiztosítások és a nyugdíjbiztosítások közt?

„A legfontosabb azt kiemelni, hogy mindkét termék kiválóan alkalmas az öngondoskodásra, valamint célszerű és anyagilag is jó döntés minél fiatalabb korban megkötni a szerződést. A GRAWE termékei esetében az új ügyfelek mind a járadékbiztosítások, mind pedig a nyugdíjbiztosítás esetében a garantált technikai kamatláb maximált értékét kapják (forintos termékek esetében 2,3%, eurós termékek esetében 1,1%)” – mondta el a Portfolio-nak Hochmann András, a GRAWE Életbiztosító Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy ők például az ezen felül keletkező többlethozam legalább 85%-át az ügyfelek részére visszajuttatják.

A nyugdíjbiztosítás előnye a járadéktermékekkel szemben az akár évenkénti 130 ezer forintos adójóváírás, ezzel szemben a járadék konstrukciók előnye (főleg az azonnal induló járadékok esetében), hogy a járadék folyósítás a biztosítási szerződés megkötését követően sokkal hamarabb vagy – a választott terméktől függően - akár azonnal megindul. A járadéktermék mellett szólhat az is, hogy a biztosítási díj függvényében pontosan ki lehet kalkulálni azt a havi járadék összeget, ami a megálmodott életszínvonalat lehetővé tevő nyugdíj pótlásához szükséges.

„Az előnyökből kiragadott példákból az is jól látszik, hogy a két terméktípus együttes megléte szolgálhatja az ügyfelek hosszan tartó nyugalmát és kényelmét” – tette hozzá a vezérigazgató. A GRAWE stratégiája például az, hogy egyre inkább igyekszik fókuszba állítani a klasszikus életbiztosítási termékei mellett a járadéktermékeit is.

A termékfejlesztés során igyekeznek valamennyi ügyféligényt kielégíteni, hiszen forintos és eurós változatban ügyfeleik összesen 16-féle járadéktermék közül választhatnak. Értékesítési szempontból az viszont nehézséget okoz, hogy a járadéktermékek nem tekinthetőek a biztosítási piacon „slágerterméknek”, kevésbé ismertek az ügyfelek számára. Az ügyfelek így maguktól nem nyúlnak a termék után, sokszor a konstrukció alapvetéseinek ismertetésével kell a tanácsadást kezdeni.

Hochmann Andrástól megtudtuk azt is, hogy az adójóváírás kihasználása érdekében az ügyfelek általában folytatólagos díjfizetésű nyugdíjbiztosítást választanak, míg az egyszeri díjas járadékbiztosítások esetében a szerződés kezdetekor kell – jellemzően nagyobb összegű – biztosítási díjat fizetni.

A járadékbiztosítás konstrukciójából fakadóan nem érezzük úgy, hogy a termékek versenyeznének az egyéb nyugdíj-előtakarékossági formákkal

– tette hozzá. A vezérigazgató megjegyezte azt is, hogy a „járadék” kifejezés sokak számára egy időskori szolgáltatás szinonimájaként jelenik meg, de akadt már olyan nyugdíjas ügyfelük, aki éppen az unokája felsőoktatási tanulmányainak finanszírozását segítette egy járadékbiztosítással. Ez a termék tehát több élethelyzetben, az élet több szakaszában szolgálhat anyagi megoldásként.

De ki a célcsoport, és melyik a legnépszerűbb konstrukció?

A járadéktermékek 16 és 80 év között mindenkinek ajánlhatóak, akik olyan terméket keresnek, amelynél a díjat csak a szerződéskötéskor kell megfizetni, valamint a biztosítási tartam vagy élethosszig minimum havi 25 ezer forint vagy 100 euró összegű járadékkal szeretnék kiegészíteni jövedelmüket, nyugdíjukat.

Noha látszik, hogy a termékek már a fiatalabb korosztályt is megszólítják, a GRAWE-nál jellemzően középkorú vagy még idősebb szerződők vannak. A biztosítónál egyébként cél is az ügyfélállomány „fiatalítása”, ez azonban nem csak a járadékbiztosítások, hanem a klasszikus- és nyugdíjbiztosítási szerződőikre is igaz.

A biztosító portfóliójában megkülönböztetnek fix tartamú és élethosszig tartható járadékbiztosításokat, forintos és eurós módozatban is. Utóbbi esetben addig fizetik a havi járadékot, ameddig valamelyik biztosított életben van, illetve garanciaidőn belül haláluk esetén a kedvezményezettnek a garanciaidő lejártáig.

A termékpaletta ugyanakkor a fix tartamú és élethosszig tartható járadékbiztosításokon túl nagyban igazodik az ügyfelek kockázatvállalási hajlandóságához is.

Termékeik megköthetőek védelmi elemek nélkül is, ahol ügyfelek magasabb havi járadékban részesülnek. Ugyanakkor az ügyfelek – a kockázatok csökkentése érdekében – a járadék-szolgáltatás mértékének enyhe csökkenésével egyidejűleg járadékátvitelt is választhatnak és / vagy garanciaidőt is kiköthetnek a szerződésekben.

A járadékátvitel esetében nem egy, hanem két biztosítottat kell megjelölni, és amennyiben az első biztosított a járadékfizetési tartam alatt elhalálozik, a havi járadék szerződésben meghatározott – akár 100%-os - részét a második biztosított kapja amíg életben van, de maximum a járadékfizetési tartam lejártáig. Ki lehet kötni a szerződésekben garanciaidőt is, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a járadékszerződésben rögzített biztosított vagy biztosítottak garanciaidőn belüli elhalálozása esetén a GRAWE a havi járadék összegét a szerződésben meghatározott kedvezményezettnek fizeti meg a garanciaidő lejártáig, akinek lehetősége van arra, hogy azonnali kifizetésként kérje a még hátralévő járadékösszegek egyösszegű értékét.

A cikk megjelenését a GRAWE Biztosító Zrt. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
diák, egyetemista, tanuló, szoba