Bank

Mi vár a bankokra 2013-ban? - Megszólalt a hét vezér

Portfolio
Hitelválságban, árfolyamgátban, konfliktusokban és adóban gazdag év volt 2012 a magyar bankszektor számára, de mit hozhat 2013? Az előző évek hagyományainak megfelelően a Portfolio.hu ezúttal is három kérdéssel fordult a nyolc hazai nagybank vezetőihez, közülük heten válaszoltak is az alábbiakra:

1. Hogy értékeli 2012-t saját bankja és a bankszektor szempontjából?
2. Mik lesznek a legnagyobb kihívások saját bankja, illetve a magyar bankszektor számára 2013-ban?
3. Mely termékek és szolgáltatások területén hozhat növekedést 2013 saját bankjánál, illetve a bankszektorban?

1 2

A bankvezérek válaszait bankjuk 2011. végi mérlegfőösszege alapján állítottuk sorrendbe.
OTP, Erste, K&H, MKB.


Mi vár a bankokra 2013-ban? - Megszólalt a hét vezér
Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, OTP Bank

1-3. A 2012-es évben az OTP Csoport mind nemzetközi szinten, mind Magyarországon sikeres évet zárt, az eurózóna elhúzódó válsága és a hazai gazdaságban jelentkező problémák ellenére is. A csoport teljesítményében egyre nagyobb szerepet játszik orosz leánybankunk, amelynek hitelállománya dinamikusan nő. Ukrajnában is megkezdtük az Oroszországban bevált áruhitelezési modell bevezetését, ez egy új sikertörténet kezdetét jelentheti.

A magyar piacon az OTP Bank megtartotta, sőt egyes szegmensekben növelni is tudta piaci részesedését. Az eredmény visszaigazolja az elmúlt években választott stratégia helyességét: a szolgáltatási színvonal folyamatos fejlesztését állítottuk a középpontba, legyen szó a fióki kiszolgálásról, vagy az elektronikus bankolásról. Az OTP Bank a magyar piacon szinte egyedülálló módon képes új helyszíneken fiókokat nyitni, amelyek mellett természetesen folytatja a meglévő fiókjainak korszerűsítési programját is. A különböző ügyfélcsoportok részére differenciált szolgáltatási modelleket alakítottunk ki. Miközben például az összetettebb tranzakciókat is igénylő prémium ügyfeleket magasan képzett, dedikált tanácsadók fogadják, addig a pályakezdő fiataloknak a Simple márka bevezetésével díjmentesen kínáljuk szolgáltatásaink széles körét az e-csatornákon. A kedvezmények körének kiterjesztésével pedig a bankunkhoz hűséges ügyfelek lojalitását háláljuk meg.

A technológiai fejlesztések terén sem lassítunk, az elmúlt évben több ezer kártyaleolvasó terminálon vezettük be az érintésnélküli fizetést lehetővé tevő PayPass technológiát. Az OTPdirekt internetbank átfogó megújítása mellett idén került sor az okostelefonokra fejlesztett mobilbanki szolgáltatások elindítására is. Fejlesztéseink minőségét jelzi, hogy a Global Finance magazin a Magyarország legjobb internetbankja cím mellett az OTP Banknak ítélte a Közép-Kelet-Európa legjobb mobilbankja és a Közép-Kelet-Európa legjobb bankja a közösségi médiában díjakat is.

Látni kell azonban, hogy 2012-ben nehéz gazdasági környezetben folytattuk tevékenységünket és a külső körülmények várhatóan 2013-ban sem fogják megkönnyíteni munkánkat. Az eurózóna elhúzódó válsága mellett az elmúlt időszakban alkalmazott különutas gazdaságpolitikai eszközök miatt is csökkent a magyar gazdaság tőkevonzó képessége. Várhatóan jövőre is csökkennek a beruházások és a fogyasztás, így az idei zsugorodás után várhatóan 2013-ban stagnáló pályán marad a magyar gazdaság. Különösen fájónak érzem a beruházások csökkenését, ugyanis már a 2012-es szint is csak az amortizáció pótlására volt elegendő. A beruházások alacsony szintje pedig erősen korlátozza a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásait.

A hitelkínálati oldalról elmondhatjuk, hogy az OTP Banknál most is rendelkezésre áll a hitelezés bővítéséhez szükséges tőke, likviditás és termékkínálat. Feladatunknak tekintjük, hogy megtaláljuk azokat a szegmenseket, amelyekben még ilyen körülmények között is rejlik növekedési potenciál. Ezt elsősorban a kis- és közép-vállalati körben, valamint a mezőgazdaságban keressük. Az élelmiszeriparban elsősorban a nagyobb hozzáadott értékű szegmensekben adódhatnak lehetőségek, a teljes vertikumot átfogó cégek, cégcsoportok fejlesztéseinek finanszírozásában, az exportképes márkák erősítésében. Sajnos nem kizárható, hogy jövőre már a hitelállomány szinten tartása is jó teljesítménynek számít majd.

A magyar bankrendszer összességében várhatóan 2013-ban is veszteséges marad. A külföldi tulajdonú bankoknál előre láthatólag folytatódik a külső források visszafizetése. Nemzetgazdasági szinten mind a háztartások, mind pedig a vállalatok esetében várhatóan negatív lesz a nettó hitelkihelyezés. Az alacsony kereslet mellett ennek oka, hogy a szektor jövedelmezőségét igen negatívan érintő szabályozási lépések nyomán az anyabankok Magyarországon erősebben fogják vissza hitelezési aktivitásukat, mint a régió többi országában.

Az európai bankszektort a gazdasági válság elhúzódása mellett a bázeli és az EU-s szabályozás alapján egyre szigorodó tőkekövetelmények teljesítése is komoly kihívások elé állítja. Az OTP Csoport kiugróan magas, 18% feletti tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik, a versenytársak számára ugyanakkor jelentősen meg fogják drágítani a hitelezést a túlzónak tűnő tőkeelvárások, vagyis a pénzügyi szektor elszívhatja a tőkét a reálgazdaság elől. Ez középtávon is negatívan hathat a növekedési kilátásokra.



Mi vár a bankokra 2013-ban? - Megszólalt a hét vezér
Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Erste Bank

1. Nehéz év volt, mely során a bankot érő külső hatások, kihívások jelentős pénzt, időt és energiát kötöttek le. Először itt volt a végtörlesztés, majd jött az árfolyamgát, ami a csúcshitelezéshez hasonló munkával járt, de egyben nulla bevétellel. Sajnos mindezek rányomták bélyegüket az egész éves munkára, hisz a hitelezés helyett a múlttal kellett a hálózatnak foglalkoznia. A betételhelyezések jelentősen növekedtek, de az Erste lakástakarék terméke is nagyon keresett volt ebben az évben is. A még érezhető bankárellenes hangulat sajnos hatással volt a bankrendszer iránti bizalomra is, ami az ügyfelekkel való munkát nem könnyítette meg. Ilyen körülmények között azonban még inkább felértékelődnek a sikerek, még fontosabbá válnak a szakmai elismerések. Az idei esztendő egyik legjelentősebb elismerését az Erste Private Banking Euromoney díja jelentette, hisz minket választottak a legjobb magyarországi szolgáltatónak. Viszont pár héttel ezelőtt egy másik kitüntetés is érte az Erstét. A neves The Banker pénzügyi szaklap a kelet-közép-európai régió legjobb privátbankjának választotta az Erste Groupot. Az idei év másik, Magyarországot érintő szakmai sikerét az említett Euromoney díj második helyezettjének, a BNP privát banki üzletágának átvételével könyvelhettük el, amellyel bankunk érezhető mértékben erősíti meg piacvezetők közötti pozícióját.

2. Röviden és tömören: tranzakciós adó, árfolyamgát befejezése. Mindezek mellett pedig szinte biztos vagyok benne, hogy sajnos lesznek még más, "izgalmas" kihivások is, melyekkel szembetalálja magát a bankszektor a következő évben.

3. Számos területen várok növekedést, legyenek azok a betétek, TBSZ, NYESZ-R számlák, lakáspénztári megtakarítások, önkéntes nyugdíjpénztár, vagy éppen befektetési alapok. A mobilfizetést is kiemelném, ezen a területen is látok növekedési potenciált.



Mi vár a bankokra 2013-ban? - Megszólalt a hét vezér
Hendrik Scheerlinck vezérigazgató, K&H Bank

1. A K&H Bankcsoport 2012. szeptember 30-án továbbra is nyereséges volt, adózás utáni eredménye megközelítette a 15 milliárd forintot, ezzel mintegy 10% tőkearányos megtérülést ért el. A nem-teljesítő lakossági hitelek júniusban csökkenni kezdtek. Ez a pozitív tendencia egyrészt annak köszönhető, hogy egyre több ügyfél kezdi igénybe venni a kormány deviza jelzáloghiteleseket segítő programja keretében biztosított árfolyamgát és az ahhoz kapcsolódó gyűjtőszámla hitel lehetőségét, másrészt annak, hogy újra elérhetővé vált a bank saját fizetéskönnyítési programja, amit korábban ideiglenes jelleggel felfüggesztettünk. A kkv- és a vállalati portfolió folyamatosan stabil minősége és a fent említett kedvező lakossági trendek eredményeképpen az összes nem teljesítő hitelek aránya a harmadik negyedévben 13,3%-ról 12,7%-ra csökkent. Működési bevételeink 17%-kal csökkentek, mivel a nettó kamatbevétel elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése nyomán alacsonyabb hitelállomány, illetve a magas deviza finanszírozási költségek miatt csökkent. Működési költségünk reálértéken számolva csökkenést mutat. A hitelek iránti kereslet, minden - lakossági, kkv és vállalati - szegmensben továbbra is visszafogott. A szektorra romló hitelminőség, a bankadó, a végtörlesztés, és a devizahiteleseket segítő - kormány és bankszektor közötti - megállapodás (beleértve az árfolyamrögzítést) is nagy terhet rakott, amelyeknek 2012-ben is éreztük a hatását. A gyakori törvényváltozások jelentős IT befektetéseket és további adminisztratív erőfeszítéseket követelnek, amelyek növelik a bankszektor költségeit.

2. A magyar gazdaság tekintetében gyenge növekedési potenciálra számítunk, az alacsony belső és külső kereslet miatt, amelyek érintik az export szektorokat is. A hitelek iránti kereslet 2013-ban is nyomott lesz. A magyarországi beruházási ráta alacsony, a magánszektor beruházásai immár csak a GDP tizenkét százalékát adják, ami elsősorban a kiszámíthatatlan gazdasági és fiskális politikának tudható be.

3. Számos iparágban, például a gyáriparban, a vegyiparban, illetve a mezőgazdaságban - ahol a K&H vezető pozíciót foglal el - további, exporthoz kapcsolódó beruházási lehetőségek vannak. A lakossági szegmensben arra számítunk, hogy az ügyfelek tovább csökkentik adósságukat és növelik megtakarításukat. Ez tovább növeli a befektetési termékek és tanácsadói szolgáltatások fontosságát, amely területen az ügyfelek számíthatnak a K&H-ra.



Mi vár a bankokra 2013-ban? - Megszólalt a hét vezér
Simák Pál elnök-vezérigazgató, MKB Bank

1. Amikor 2011 végén újraterveztük a 2012-es esztendőt, szerettük volna, hogy a vállalati piacokat élénkítő export mellett a végtörlesztő ügyfeleknél maradó nagyobb jövedelem is segítse a magyar gazdaságot, meginduljon a fogyasztás, a beruházás, de a megtakarítások se apadjanak. Sajnos ennél lényegesen pesszimistább forgatókönyv valósult meg: 2012 változatlanul a gazdasági válság elhúzódó hatásainak jegyében telt. A magyar gazdaság recesszióba került, teljesítménye számottevően elmaradt a kilábalás folyamatában előbbre tartó régiós versenytársaitól. A lakosság tartós bizonytalansága nem oldódott, a munkaerőpiac nem vált kedvezőbbé. A vállalati szektor alacsony beruházási aktivitása és az alacsony szintről tovább romló fizetési képessége a hazai bankszektor teljesítményére is rányomta bélyegét. Mindezek mellett az elmúlt időszakban a kormányzat is számos, a szektor működését jelentősen befolyásoló szabályozási intézkedést hozott meg (az említett végtörlesztés mellett a bankok által vállalt árfolyamgát és a tartóssá váló bankadó), amelyek jelentősen visszavetették a bankszektor teljesítményét, valamint azt a képességét, hogy a gazdaság fejlődését támogassa.

2. Az elhúzódó hazai gazdasági kilábalás jelentősen befolyásolja magyar bankszektor 2013-as mozgásterét. A gyenge, a környezet hatására nem javuló portfolióminőség, továbbá a magas adóterhelés következtében a szektor profittermelő képessége továbbra is alacsony marad. Ez a szigorú tőkekövetelmények és a prudens hitelezési elvek miatt visszatükröződik a hitelezési lehetőségek szűkülésében, elsősorban a vállalati szektor irányában. Félreértés ne essék: a kitűnő vállalatok továbbra is hozzájuthatnak a finanszírozáshoz a magyar bankrendszertől, de a szűkebb lehetőségek mellett a bankoknak is kisebb a kockázatviselési hajlandósága. A tranzakciós illeték 2013-as bevezetése számos kockázatot hordoz a szektor számára. Gazdasági hatásai, illetve az ügyfélviselkedés változása előre nem láthatóak, de az biztosra vehető, hogy - magas mértéke miatt hatványozottan jelentkező - versenyhátrányt fog okozni a hazai bankszektor és gazdasági élet számára. 2013-ban a külföldi anyabankok mérlegalkalmazkodásának folytatódása várható egész Kelet-Európában. A gyenge gazdasági környezet azonban a hazai banki szereplők számára különös hátrányként jelentkezik, a külföldi forrásokért versengő más régióbéli országokkal szemben.

3. Nincsenek túlzott növekedési várakozásaink a bankrendszerben. A vezető elemzők 2013-ra semmilyen növekedést nem terveznek, legfeljebb csupán optikai jellegűt. Ilyen környezetben a bankoknak is csak óvatosan növekvő politikát szabad folytatniuk. Azt elmondhatjuk, hogy ebben a kockázatos környezetben az ügyfélkapcsolatok minősége, a bizalom hangsúlyosabbá válik. Van néhány olyan terület, amelyeken már jövőre láthatóvá válhat némi élénkülés. A lakáspiacon egyre nagyobb erővel jelentkezik az évek óta halasztott kereslet. Az előnyösen átdolgozott állami kamattámogatott hitelek elősegíthetik a hitelezés megindulását, ami több iparágat is kereslettel láthat el, nem utolsó sorban adóbevételeket is jelent. Szintén kedvező irányú elmozdulás következhet be a fedezetlen hitelek terén, különösen a hitelkártyák piacán mutatkozhat nagyobb verseny. Világszintű tendencia az erősödő innováció az elektronikus fizetési rendszereknél. Ezek meghonosítása nem pusztán a bankok piacát élénkíti, de a szürke és a feketegazdaság visszaszorítása miatt nemzeti érdek is. A bankok egy része a bankkártyás fizetések után nem hárítja át a tranzakciós illetéket, a fizetési kultúra javítása érdekében. Jelentős, már megítélt uniós keretek lehívása is várat még magára, amelyek tekintetében 2013 szintén kulcsfontosságú év lesz. Erős kormányzati prioritást kapott a források lehívása, amelynek gördülékennyé tételében a bankrendszer is kész az aktívabb szerepvállalásra, finanszírozás és tanácsadás révén. Várakozásaink szerint a jelenlegi gazdasági környezetben, a visszafogott kockázatvállalási hajlandóság mellett továbbra is kiemelkedő jelentőségűek maradnak az állami garanciás konstrukciók, mint a Széchenyi-kártya vagy az EIB refinanszírozási hitelek.
Ez a cikk folytatódik
1 2
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mobiltelefon mobilok telefonok mobilfizetés pos-terminál bankkártya