Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég
Üzlet

Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

Portfolio
A várakozásokat felülmúló negyedéves számokat közölt első negyedéves gyorsjelentésében a Microsoft, a folyó negyedévre megfogalmazott kilátások azonban vegyesek a menedzsment bevételprognózisa kisebb csalódást okozott. A mesterséges intelligencia beruházások felpörögtek a Microsoftnál, a szektortársakhoz hasonlóan, és a költekezés a következő negyedévekben is fennmarad a menedzsment közlése szerint. A befektetők jól fogadták a negyedéves számokat, a Microsoft árfolyama közel 4 százalékot emelkedett zárás után.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A negyedév főbb számai:

  • 61,9 milliárd dollár bevételt ért el a Microsoft a január-márciusi negyedévben, ami 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és a várt 60,8 milliárd dollárt is felülmúlta
  • az egyes szegmensek közül a termelékenység és üzleti folyamatok, amely az Office-t is magában foglalja, 12 százalékos bevételnövekedést könyvelt el, az intelligens cloud (szerverek és Azure) bevétele 21 százalékkal, a személyi számítógépek divízió pedig, amely a Windows és az Xbox bevételeit tartalmazza, 17 százalékkal nőttek
  • a bruttó fedezeti szint 70 százalékra emelkedett
  • a működési eredmény 23 százalékkal nőtt, az EBIT-marzs 45 százalékot ért el
  • a nettó eredmény 21,9 milliárd dollárt tett ki, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szintről, az egy részvényre jutó eredmény pedig 2,94 dollárra rúgott, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat, a konszenzus ugyanis 2,82 dollár volt

A menedzsment 64 milliárd dolláros bevételt prognosztizál a folyó negyedévre, ami kissé elmarad az elemzői várakozásoktól, a konszenzus ugyanis 64,5 milliárd dollár. A működési eredményszintre vonatkozó előrejelzés azonban felette van a piaci várakozásoknak, 42,3 százalék a 41,5 százalékos konszenzus helyett.

A negyedéves gyorsjelentésből az is kiderül, hogy a tőkeberuházások 79 százalékkal ugrottak meg a negyedévben az egy évvel korábbi szintről, ilyen mértékű költekezésre 2016 óta nem volt példa. Még ennyi befektetés mellett is hiány van a Microsoft adatközpont-infrastruktúrájában, kifejezetten a mesterséges intelligencia-modellek telepítéséhez – mondta el a vállalat pénzügyi igazgatója, Amy Hood. A vezető elmondta, hogy a tőkekiadások jelentősen növekedni fognak a jelenlegi negyedévben, főként a felhőinfrastruktúra területén.

A negyedéves eredményeknek kedvező volt a fogadtatása a befektetők körében, közel 4 százalékkal emelkedtek a Microsoft részvényei.

icrosodfotarfolyam0426

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde