Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne
Uniós források

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Portfolio
Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó, 7. cikk szerinti vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amely még a Jog és Igazságosság Párt kormánya által végrehajtott bíróságokat érintő reformot orvosolná.

Tusk megválasztása a Varsó és Brüsszel közötti kapcsolatok szélesebb körű normalizálódásához vezetett, amelyek az előző kormány alatt évekig feszültek voltak. Az enyhülés egyik jele, hogy Brüsszel beleegyezett a jogállamisági viták miatt befagyasztott 137 milliárd eurós uniós pénzeszköz felszabadításába, és a múlt hónapban 6,3 milliárd euró értékben kifizette az országnak a helyreállítási alap első részletét.

Az uniós végrehajtó szerv 2017-ben indított 7. cikk szerinti eljárást Lengyelország ellen az igazságügyi reformok miatt, amelyek Brüsszel szerint sértették a hatalmi ágak szétválasztását. A büntetőeljárás – amelyet Magyarország ellen az Európai Parlament indított el – akár meg is foszthat egy országot szavazati jogától az Európai Tanácsban, az uniós tagállamokat képviselő testületben, de ehhez az összes fennmaradó ország egyhangú támogatására van szükség, ami évek óta nem lépett előrébb Magyarország vétója miatt.

A lengyel terv a tavaly leváltott, konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt kormánya által végrehajtott reformok visszavonására irányuló lépéseket tartalmaz. Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta, hogy álma, hogy a 7. cikkely feloldása egybeeshet Lengyelország 2004. május 1-jei EU-csatlakozásának 20. évfordulójának megünneplésével.

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a szükséges reformok végrehajtása még mindig folyamatban van.

A hétfői bejelentés „úgy tekinthető, hogy az Európai Bizottság jutalmazza az új lengyel kormánynak a jogállamiság helyreállítására irányuló erőfeszítéseit és terveit” – mondta Jakub Jaraczewski, a berlini székhelyű Democracy Reporting International szervezet kutatási igazgatója a Financial Timesnak.

„De ez egyben annak beismerése is, hogy a [7. cikk szerinti] eljárás – mind a kialakítása, mind a politikai akarat hiánya miatt - nem érte el a kitűzött célokat” – értékelte a helyzetet Jaraczewski, aki szerint az eredményeket az érte el, hogy a jogállamisági eljárással befagyasztották Lengyelország uniós támogatásainak kifizetését.

Címlapkép forrása: EU

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőszivattyű, fűtési rendszer, fűtésbekötés