Zöldítésbe fektetni? Nem kérdés, nincs más út
Üzlet

Zöldítésbe fektetni? Nem kérdés, nincs más út

Portfolio
Mennyire éri meg a zöldítésbe beruházni? Többek között ezt a kérdést is körbejárták a Portfolio Sustianable World 2024 konferenciájának vállalatvezetői kerekasztal-beszélgetésén, ahol kiemelték: a zöld átállásba történő befektetés nem arról szól, hogy megéri-e vagy sem a fenntarthatóságot célzó beruházás, ugyanis ez egy szabályozási kérdés is, a cégek nem is tudnak mást csinálni, különben mindenféle adókkal, pénzügyi kötelezettségekkel kell szembenézniük, így a legjobb megoldás az előre menekülés.

A fenntarthatósági szempontok figyelembevételének top prioritásnak kell lennie - mondta Gereben Mátyás, a CPI Hungary ingatlanbefektető, -fejlesztő és -üzemeltető vállalat országmenedzsere. "Nekünk, nagy felelősségünk van abban, hogy átadjuk annak a környezetnek, akivel mi érintkezünk, az ügyfeleknek, a beszállítóknak, az ingatlanokat bérlőknek a fenntarthatósági szempontokat".

Kiemelte: a fenntarthatóságban elért eredményeknek sok szegmense van, ennek csak egyike az, hogy milyen kibocsátású az épület. Más kérdéseket is figyelembe kell venni, pl. hogyan szerezzük be az energiaforrásokat, hogyan tudjuk a bérlőinket rávenni arra, hogy fenntarthatóan működjenek az épületeinkben.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mennyire éri meg a zöldítésbe beruházni azt emelte ki: ez nem megérés kérdése, van egy szabályozási kérdés a másik oldalon, nem tudunk mást csinálni, különben mindenféle adókkal, pénzügyi kötelezettségekkel kell szembenézni.

Előre kell menekülni, épületirányítási, gépészeti megoldások kellenek, amelyek a leghatékonyabbá tudják tenni az épületeket, figyelembe véve a megtérülést - tette hozzá.

A zöld átállás folyamatának elkerülhetetlenségéről szólva Horváth Péter, a takarmánygyártó, takarmányalapanyag-kereskedő UBM vezérigazgatója elmondta:

ebből a folyamatból már nincs visszaút, nem lehet belefáradni a zöldítési folyamatba, az, hogy szeptember elején 34 fok van, nem normális dolog, ez a feladat előttünk van.

A zöld átállás folyamatának kísérőjelenségeként felhívta a figyelmet arra, hogy az intenzív állattenyésztés és az ehhez kapcsolódó takarmánygyártás át fog helyeződni Észak- és Nyugat-Európából a térségünkbe. "Erre stratégiát lehet alkotni, ennek legalább évtizedes kihatása lesz" - jegyezte meg.

STA_9131
Fotó: Stiller Ákos / Portfolio

Az idei nyárból kiindulva elképzelhető, hogy pár év múlva nem lesz jogosultsága a nyári fesztiváloknak - ezt már Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója emelte ki a jelenlegi időjárás kapcsán. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Művészetek Völgye, mint fesztivál kutatható bázist ad a vállalatoknak a különböző zöld megoldásaik kipróbálására. "Kontrollcsoportos tesztelésére lehetőség áll így fenn, tesztterep lehet a fesztivál különböző zöld megoldásoknak."

Kitért arra is, hogy a fesztivál 2018-ban kitiltotta a műanyag eszközöket a kitelepülő vendéglátóhelyeknél, jóval azelőtt, hogy elfogadták az egyszer használatos eszközök betiltásáról szóló hazai jogszabályt.

Tibor Dávid, az építőanyaggyártó Masterplast elnöke saját szektoráról elmondta: a fenntarthatóság kérdésében az építőipar sokszorosan érintett. Nincs más lehetőség, ebben a szektorban foglalkozni kell ezzel a kérdéssel, miután az épületek felelősek a globális energiafogyasztás 40%-áért.

Itthon az épületek jelentős részénél fűtjük az utcát, elpazaroljuk az energiát, még akkor is, ha az adott energiát zölden állítjuk elő - mondta.

A hazai épületállomány 80-90 százalékához hozzá kell nyúlni. Ez egy borzalmasan nagy szám, és ezt nem lehet pár év alatt megtenni, ez tényleg több évtizeden átnyúló dolog.

Kiemelte, hogy a Masterplast jövő héten országos homlokzat hőszigetelési kedvezményprogramot indít. A program lényege, hogy a homlokzati hőszigeteléssel elért energiamegtakarításért cserébe a vásárlók 50 százalékos kedvezménnyel, féláron juthatnak hozzá a felújításhoz szükséges Hungarocell hőszigetelő anyaghoz.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tesla-tőzsde-Microsoft-részvény-Apple-alphabet-nvidia-esés-meta