Megvannak az ESG-törvény részletszabályai
Üzlet

Megvannak az ESG-törvény részletszabályai

Portfolio
Az ESG-törvény részletszabályairól tartott előadást Molnár Csaba Gábor, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának ESG vezetője a Sustainable World 2024 konferencia délelőtti előadásai során. Szó volt többek között a hazai beszállítói ESG átvilágítás során alkalmazott kérdőívről, ami 151 kérdés tartalmaz, valamint az ESG Kalkulátorról is.
Szeptember 4-én rendezzük meg az év üzleti fenntarthatósági rendezvényét, a Sustainable World konferenciát. Zöld gazdaság, ESG a gyakorlatban, zöld pénzügyek, megújuló energia, zöld mobilitás és ingatlanpiac és zöld agrárium egy helyen. Részletek a linken.

Nagy várakozás övezte a magyar ESG törvény részletszabályainak megalkotását a vállalati és a szakértői oldal felől egyaránt. Ahogy a törvény, úgy a rendeletek kapcsán is általános elvárás volt, hogy a fenntarthatósági átvilágításról szóló uniós jogalkotás élesítése előtt a magyar vállalkozásoknak egy olyan felkészülési időszakot biztosítson a jogalkotó, ami a magyar vállalatok ESG szempontú megfelelésének támogatásával erősíti a gazdaság versenyképességét, illetve megerősíti a hazai szakértői tudásbázist is.

Az augusztusban napvilágot látott 6 rendelet olyan részletszabályokat tartalmaz, amik széleskörű egyeztetések során születtek, és az ESG törvény céljának megfelelően a hazai gazdaság érdekeit szolgálják - mondta el az előadás során Molnár Csaba Gábor, ESG vezető, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága.

A hat részletszabály:

  1. 244/2024. (VIII.8.) Kormányrendelet, ESG tanácsadókat oktató intézmények akkreditációs követelményei
  2. 30/2024. (VIII.8.) NGM rendelet, ESG tanácsadókat oktató intézmények akkreditációs eljárási szabályai
  3. 29/2024. (VIII.8.) NGM rendelet, ESG tanácsadók akkreditációs követelményei
  4. 11/2024. (VIII.8.) SZTFH rendelet, ESG tanácsadók akkreditációs eljárási szabályai
  5. 12/2024. (VIII. 15.) SZTFH rendelet, ESG beszámoló, ESG szoftver és ESG minősítő nyilvántartási szabályai
  6. 13/2024. (VIII. 15.) SZTFH rendelet átvilágítási kötelezettségek, ESG beszámoló és ESG kérdőív követelményei

Az ESG vezető arról is beszámolt, hogy a fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségekről, az ESG beszámolóról és az itthon alkalmazható ESG kérdőívről szóló SZTFH rendelet szabadságot ad a kockázatkezelési rendszer, a belső felelősségvállalási stratégia, a kockázatelemzések, megelőzési és korrekciós intézkedések, illetve a beszállítói átvilágítások gyakorlati alkalmazásában.

BV_20240904_0011

Az ESG kérdőív észszerű határt szab az adatigénylések mértékével és mélységével kapcsolatban, amit területi és méret szerinti szűkítések is egyszerűsítenek. A hazai beszállítói ESG átvilágítás során alkalmazott kérdőív észszerűsíti az adatszolgálatás tartalmát, hiszen a hazai cégeknek egy szűkített adatkör tekintetében kell tudniuk nyilatkozni működésükről, vállalati politikáikról és jövőbeli terveikről, célkitűzéseikről.

Az ESG kérdőív összesen 151 kérdést tartalmaz, amit területi- és méret szerinti szűkítéssel lehet alkalmazni, tehát például egy magyar mikrovállalkozásnak maximum 51 kérdés tehető fel.

Az SZTFH az adatkéréseket magyarázatokkal, útmutatókkal, illetve az összetettebb kérdések megválaszolását az ESG Kalkulátorral segíti.

Az ESG törvény és a hozzá kapcsolódó új részletszabályok a minőségi szakértői kapcsolatok kialakítását is támogatja a képzések és az akkreditációs követelményrendszerek szabályozásával. Így a hazai vállalatok a jövőben olyan ESG tanácsadók közül választhatnak, akik a komplex ESG megfelelésben is képzettek és rendelkeznek megfelelő minőségű és mennyiségű referenciával.

Címlapkép forrása: Berecz Valter / Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tesla-tőzsde-Microsoft-részvény-Apple-alphabet-nvidia-esés-meta