Üzlet

Megremegett az olajpiac - Évek óta csalhatnak a cégek az olajárral?

A nemzetközi bankrendszert megrázó, tavalyi LIBOR-botrányhoz hasonló fenyegeti az olajpiacot, miután az Európai Bizottság versenyfelügyeleti szerve vizsgálatot indított amiatt, mert gyanúja szerint több nagyobb olajtársaság összejátszva torzított adatokat közölt a világ vezető olajpiaci referenciaár közlőjéhez. A hatóságok több országban tartottak előre be nem jelentett házkutatásokat, a feltételezett visszaélésben érintett több szupemajor és a világ vezető olajpiaci árjegyzője is, de egy magyarországi etanolgyártó neve is bekerült a nemzetközi sajtóba az ügy kapcsán.
Milyen ügyben indított eljárást az Európai Bizottság?

Az EB egyelőre nem nevesítette a megindított eljárást, azonban keddi közleményben megerősítette, hogy előre be nem jelentett házkutatásokat tartott több olyan társaságnál is, amelyek aktívak a kőolaj, a finomított olajtermékek és bioüzemanyagok piacán, illetve az ezekhez kapcsolatható szolgáltatások területén.

A nemzetközi sajtóban nem sokkal később már nevesítve is megjelentek a vizsgálat alá vont társaságok, a meglepetésszerűen megjelenő bizottsági tisztségviselők a brit-holland Shell, a brit BP és a norvég Statoil több irodáját vonták zár alá, illetve ugyancsak kiszálltak a Platts adatszolgáltató társaság londoni irodájába is.

A Reuters később arról számolt be, hogy az olasz Eni olajtársaságtól szintén kértek be adatokat a versenyügyi ellenőrök, de a társaságot nem vonták vizsgálat alá. A francia Total úgy nyilatkozott, hogy irodáit nem keresték fel a hatóságok. A vezető kereskedőházak, mint a Glencore, a Vitol, a Trafigura, a Gunvor vagy Mercuria szintén úgy tájékoztattak, hogy nem keresték meg őket az üggyel összefüggésben.

Az EB álláspontja szerint a vizsgálat alá vont olajtársaságok összejátszhattak egymással, és torzított adatokat szolgáltathattak a Platts számára, amiből fakadóan tudatosan eltéríthették a piacon általánosan elfogadott - Platts által publikált - referenciaárakat, illetve felmerült annak lehetősége is, hogy számos piaci szereplőtől megvonták annak lehetőségét, hogy adataikkal közreműködjenek a benchmark ár képzésében.

A Bizottság álláspontja szerint még a kisebb torzítások is érdemi hatással lehetnek a nyersolaj, a finomított olajtermékek és a bioüzemanyagok árára, ami által károsulhatnak a végfogyasztók. Lapinformációk szerint a feltételezett manipulált adatközlése akár már 2002 óta folyamatosan jelen lehet, ugyanis ekkor vezette be a Platts Európában a most vizsgálat alá vont ár-meghatározási rendszerét.

Mi az a Platts?

A Platts a világ meghatározó energia- és nyersanyagpiaci adatszolgáltatója, amely már az 1900-as évek eleje óta foglalkozik olajpiaci adatok gyűjtésével, feldolgozásával és referenciaárak publikálásával. A társaság a McGraw-Hill média és pénzügyi csoport tagja, amely magában foglalja a Standard & Poor's hitelminősítőt is.

A Platts által publikált áradatokra a világ számos pontján tekintenek referenciaként, így megtalálhatók rövid és hosszú távú kereskedelmi/ellátási szerződésekben, a kiskereskedelmi árakat meghatározó jogszabályokban, alkalmazzák őket a különböző járadékok meghatározásánál, de a készletek értékét is rendszerint a Platts által közölt árak alapján határozzák meg. A társaság által közölt referenciaárak Magyarországon például jelen vannak a földgázárak képzésében, de a MOL által meghatározott üzemanyagárak is követik a Platts árjelzéseit.

A Platts olyannyira beágyazódott a nemzetközi energiapiacba, hogy rendszeres támadások érik amiatt, hogy már-már túlzott hatalommal és befolyással bír az árak meghatározásában. Miközben az energiatársaságok rendszeresen támadják a szolgáltatót, mert az nem engedi be őket az árképzési rendszerébe, addig a Platts többnyire azzal védekezik, hogy nagyon szigorú iránymutatásokkal és minőségi feltételekkel dolgozik, aminek sok esetben nem felelnek meg a potenciális adatközlő vállalatok (piaci szereplők).

Magyar vonatkozása is van az ügynek

A történetnek magyar érdekeltsége is van, ugyanis a Dunaföldváron tavaly átadott amerikai-ír érdekeltségű etanolgyárat üzemeltető Pannonia Ethanol elsőként vállalta névvel, hogy megkereste az Európai Bizottságot a Plattsszel kapcsolatos negatív tapasztalatai miatt. A társaság a Reuternsek nyilatkozva elmondta, hogy azért kereste meg az EB-t, mert tavaly áprilisban jelezte a Platts felé, hogy szeretne bekapcsolódni a referenciaár-képzésbe, azonban az adatszolgáltató folyamatosan újabb és újabb adatigényléssel élt velük szemben, és nem adott egyértelmű iránymutatás az átvilágítási procedúrájával összefüggésben. Az etanolgyártó meglátása szerint a Platts viselkedése nagyon furcsa volt, ezért fordultak az Európai Bizottsághoz, amely meghallgatta panaszukat.

A Pannnonia Ethanol - amely évi 220 millió liter bioüzemanyagot szállít be az európai piacra - jelezte, hogy rendszeresen érékesít a Platts által közölt árszintek alatt. Hozzátették, társaságuk vélhetően egy kisebb elemét képzi a Bizottság átfogó vizsgálatának, de tapasztalatik relevánsak lehetnek a Platts működésére vonatkozóan.

Lehetséges következmények

Minden, a vizsgálatba bevont társaság jelezte, hogy együttműködik a vizsgálódó hatóságokkal, a CNBC pedig tegnap azt közölte, hogy a hatóságok szakemberei továbbra is jelen vannak még sszámos kedden vizsgálat alá vont irodában.

A Bloomberg a hét közepén készített egy kisebb felmérést olajkereskedők és -elemzők körében. A megkérdezettek 62%-a úgy vélte, hogy továbbra is a Platts által alkalmazott ún. "MOC-módszer" nyújtja leghitelesebb árakat a piac számára.

A megkérdezett elemzők közül többen arra hívták fel a figyelmet, hogy hatalmas problémát okozna a Platts árjegyzéseinek eltűnése a piacról, de volt olyan megkérdezett is, aki szerint az eljárás komoly reputációs problémát jelent a Platts számára, amelynek a jövőben várhatóan érdemben módisítania kell majd a referenciaár-képzési metodikáján.

A LIBOR bankközi kamatlábbal kapcsolatos manipulációs botrányt követően az Egyesült Királyságban ugyan elfogadtak egy olyan jogszabályt, ami hasonló eseteket bűncselekményekké minősít, de a helyi hatóságok közlése szerint az nem terjed ki az olajpiaci referenciaárakra, így a felmerült gyanú beigazolódása esetén ilyen jellegű jogi következménnyel nem kellene szembesülniük a csalást elkövető olajtársasági alkalmazottaknak, de az Európai Bizottság bizonyosan jelentős méretű bírságot vetne ki a tisztességtelennek talált társaságokra. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Platts rendszerét valóban éveken keresztül képesek voltak kijátszani a nagyobb olajtársaságok, akkor az érdemben befolyásolhatja a Platts olajpiaci pozícióját, és arra kényszerítheti a társaságot, hogy vizsgálja felül jelenlegi ár-meghatározási gyakorlatát.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde