Üzlet

Az olaszok tudnak valamit - Fiat Panda

Hámor Iván
A kisautók tekintetében a Fiat egyértelműen az élmezőnybe tartozik. Mind a használhatóságot, mind a formát tekintve olyat tudnak alkotni, amit mások nem. A márka egyik legnagyobb volumenben gyártott és értékesített - 6,5 millió példány - modellje, a Panda idén érkezett el harmadik generációjához. Mivel több mint harminc éve készül ezen a néven autó, a járműtörténelem egyik leglassabban "fejlődő" autójáról van szó, mely így is milliók kedvence.
A Fiat Panda első generációja elsősorban egyszerűségének és árának köszönhette sikerét. A szűk sikátorokkal tarkított olasz városokban, illetve a keskeny, eredetileg nem is autós közlekedésre épített hegyi utcákban ez volt az ideális járműméret. Mivel nem került sokba, ezért "vigyázni" sem kellett rá, pár karcolás, néhány horpadás senkit nem zavart rajta. Az összkerék-hajtású kivitelnek köszönhetően nem csak a hegyi településeken élők, hanem az olasz hadsereg is nagyobb mennyiséget rendelt belőle, így a gyártása kifejezetten gazdaságos volt.

Az olaszok tudnak valamit - Fiat Panda
2003-ban óriási léptékű korszakváltáshoz érkezett a Panda. A korábbi háromajtós kivitelt felváltotta az ötajtós, a méretei jelentősen megnőttek, de abszolút értelemben még mindig kisautó maradt. A Fiat a városi fiatalokat célozta meg vele, akik már értékelték az öt ajtó praktikumát és a korábbinál sokkal attraktívabb külső és belső megjelenést - amit fokoztak a különböző "különkiadásokkal" is -, valamint a kényelmet.

Az olaszok tudnak valamit - Fiat Panda
A harmadik generációra alig nyolc évet kellett várni, viszont a rövidebb életciklusnak meg is van az eredménye. A harmadik Panda korántsem különbözik annyira a másodiktól, mint az az elsőtől. A hossza ugyan 11 cm-rel több, de ez elsősorban a biztonsági, azon belül is a gyalogosvédelmi előírásoknak köszönhető. A megjelenését tekintve még inkább lekerekítettebbé váltak - optikailag - a sarkai, de a lekerekített négyszög az utastérben is visszatérő motívum. Belül az utas előtti polc az ős-Pandát és a Cinquecentót idézi, míg a középkonzolra helyezett váltókar és ablakemelő kapcsolók a közvetlen előddel fennálló szoros kapcsolatra utalnak. A helykínálat hosszában elegendő, széltében már kompromisszumot kell kötni, de őshonos környezetében, a városban, vagy kistelepülések között autózva - rövid távon - ez nem teremt elviselhetetlen körülményeket.

Az olaszok tudnak valamit - Fiat Panda
Hazai körülmények között az 1,3 literes dízelmotoros változat kipróbálására nyílt lehetőség. Ereje és vezethetősége miatt kétségtelen, hogy ez az erőforrás illik a legjobban a Pandához. A motor működéséből fakadó zajokat és rezonanciákat sikerült távol tartani, így egyáltalán nem zavarják a használatot. Mindehhez roppant kedvező, városban is akár 5 liter alatti fogyasztás társul, ami a gazdaságos üzemeltetés egyik sarokpontja. Ugyan a szubjektív megítélés kategóriájába tartozik, de a Fiat Panda a kategóriatársaival összehasonlítva sokkal kellemesebb jelenség, mind a hangulatét, mind a vezethetőségét tekintve. Utóbbiban szerepe van a változtatható rásegítésű kormányzásnak is, mely révén pl. parkoláskor is játszi könnyedséggel tekerhető a kormány.

Az olaszok tudnak valamit - Fiat Panda
A Fiat Panda ugyan se nem nagy autó, se a presztízse nem tud vetekedni egy prémium modellel, de városi, és közvetlen város környéki használatra abszolút ideális, különös tekintettel a hazai autók átlag 1,2 fős kihasználtságára.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde