Üzlet

Drága pálinka, drága gyümölcslé - Ezt hozzák a fagykárok idén

Portfolio
Fájdalmas lesz a fagykár hatása a mintegy 2000 milliárd forint termelési értékű hazai élelmiszeripar idei teljesítményére. A konzerv-, hűtőipari cégek akár 30-60 százalékkal megugró alapanyagárakra számíthatnak, de a rostos üdítőitalokat gyártók és a mézfeldolgozók is átírhatják üzleti terveiket. A fagykár által sújtott gyümölcstermelés brutális árnövekedést hozhat a pálinkák piacán is.
A pálinkabarátok nem is sejthették, hogy a Húsvét hétfőről keddre virradó éj leple alatt bekövetkező meteorológia jelenség komoly változásokat generál majd kedvenc hungarikumuk piacán úgy fél-egy év múlva. A kajszi-termés több mint felét már virág formájában leszüretelt hajnali fagyok miatt ősztől a kelleténél kevesebb, sőt átmeneti hiány is lesz az addigra meg is dráguló barackpálinkából, de a szilva-, cseresznye-, és meggypárlatokkal sem lesz ez másként.

Hiába mutat az élelmiszerek kiskereskedelmi eladása értékben 6 százalékos növekedést, mennyiségben pedig stabilitást az idei első 4 hónapban a Nielsen piackutató adatai alapján, régen indult ilyen baljósan az év az élelmiszer-feldolgozóknak. Csak a húsvéti fagyok - egyik napról a másikra - becslések szerint - több mint félszáz milliárd forintot húztak ki a piaci szereplők zsebéből. A kertészetekben, szántóföldeken, akácerdőkben bekövetkezett fagykár és emiatt a feldolgozóiparban várható alapanyag-mizéria, elmaradó export együttesen már az előzetes adatok alapján is legalább 60 milliárd forinttal csökkenti majd az élelmiszergazdaság idei bevételeit és az évnek még csak a harmadán vagyunk túl.

Drága pálinka, drága gyümölcslé - Ezt hozzák a fagykárok idén
Mindebből egyelőre csak a közvetlen kertészeti károkról állnak rendelkezésre egyelőre előzetes adatok. Eszerint a gyümölcsösökben közvetlenül okozott fagykár jelentősen meghaladhatja a tavalyi, mintegy 15 milliárd forintot. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke főleg a barackosok esetében 60-70 százalék fagykárt is valószínűsít, de az átlagos - mintegy 40 százalékos - kár is jóval meghaladja a gyümölcsösökben a tavalyi 30 százalékos kiesést. Egyes térségenként ennél nagyobb, 40-50 százalékos - Bács-Kiskun megye kajszi-ültetvényeiben 60-80 százalék, az őszibarackosaikban 50-60 százalékos kárt is regisztráltak.

Begyűrűző fagykárok

Eszerint országosan legalább 20-25 milliárd forintra tehető a közvetlenül a gyümölcsösökben keletkezett fagykár, de az alapanyag-szűke miatti bevételkiesés - más szakértők számításai alapján - azonban ennek két-háromszorosa is lesz majd a feldolgozóiparban. Ebben nem szerepelnek olyan, más szektorokat érintő tételek, mint a szőlő. Baja környékén 70-80 százalékot is elérheti az összesített fagykár, a Csongrádi és a Kunsági Borvidék déli részén is tarolt a lehűlés, amely a Mohács környéki és a Szekszárdi Borvidék szőlőit is károsította.

Az országban átlagos évjáratonként megtermelt 800-900 000 tonna gyümölcs helyett, amelyből 500 000 tonna szokott lenni az alma, ugyanis maximum 450-500 000 tonnát tudnak majd betakarítani a gazdák az idén. A szokásos gyümölcstermés felét adó almásokat ugyan - Békés megyét és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkány térségét kivéve - általában nem tizedelte olyan mértékben a fagy, mint a csonthéjasokat, ezért az almafeldolgozás várhatóan nem fog akkora kárt szenvedni, mint a többi gyümölcsféléé, de a bevétel borítékolhatóan így is elmarad a jobb évektől. (Tavaly, szintén a fagykárok miatt az almatermés 30 százaléka esett ki: csupán 350 ezer tonnát szüreteltek le.) Az alma várhatóan jobb idei termése így javíthat a feldolgozók idei üzleti számain, de még nincs vége az évnek. Értékben azonban rendre a csonthéjas gyümölcs: a meggy, a kajszi-, az őszibarack adja a gyümölcsszektor - tavaly mintegy 87 milliárd forint - termelési értékének nagyobbik felét.

Az elmaradó bevétel legelőször a korai fajtákkal, júliusban induló kajszi, illetve a még koraibb érésű meggynél és a cseresznyénél mutatkozik először. A fagykárról beérkezett előzetes adatok alapján a csonthéjasok termése így is elegendő lesz a hazai friss gyümölcs igények ellátására, Mártonffy Béla se vár hiányt, de a szokásos exportvolumenhez már nem lesz elegendő. A kis termés - az alapanyaghiány - miatt jelentősen visszaszorulhat a kivitel olyan jól bevezetett nyugat-európai piacokra, mint a német, ahol piacvezető a magyar kompótmeggy. Némi reménysugár az exportálóknak, hogy főleg az érdi meggy fajták károsodtak leginkább a fagytól, az újfehértói későbbi fajták - az első benyomások alapján - kevésbé, és a gyászos országos képen még valamit szépíthet az utóvirágzás.

Komoly károk a pálinkabizniszben

A korai gyümölcsöket ért fagykár mellett nagy gond a szárazság és a hirtelen, átmenet nélkül érkezett nagy meleg is, emiatt még rosszabb termésre lehet számítani, erősítette meg Losó József, a Mirelit-Mirsa Zrt. vezérigazgatója is. Ám a rossz gazdasági helyzet miatt nem biztos, hogy az áremelést az indokolt mértékben végre is tudja hajtani az iparág.

Nehéz szezon vár tehát a konzerv és hűtőipar mellett a rostos gyümölcslégyártókra is. Az égi csapás nem kímélte ugyanis a gyümölcsitalaival piacvezető Sió-Eckes Kft. integrációjába tartozó dél-balatoni, Siófok alatti, somogyi térséget sem. Az évi mintegy 20 000 tonna gyümölcsöt, ebből 1500 tonna kajszit felvásárló Sio-Eckes-nél azonban még becsülni sem merik az elkerülhetetlen alapanyagár-emelkedés mértékét, hiszen a pálinkafőzdék is fokozzák a keresletet. A drágulás felső határát azonban értelemszerűen a nemzetközi piaci árak szabják meg. Az azonban már látszik, hogy a költségnövekedést csak részben tudják a gyümölcslevek nagykereskedelmi árában érvényesíteni a léüzemek, mert rugalmatlan a fogyasztás, nem fogadja el az áremelést. Így is 4 év alatt egyharmadával csökkent a gyümölcslevek hazai eladása, az újabb alapanyag-drágulás így - az érintettek szerint - padlóra küldheti a feldolgozókat.

A pálinkafőzdékben szintén aggódva figyelik a fagykárról érkező jelentéseket, hiszen az alapanyaghiány, a túl drága gyümölcs ellehetetlenítheti az idei feldolgozást. A kiéleződött versenyben még a prémium pálinka árát nem tudják a költségnövekedés arányában - például palackonként 5000 forintról 7000 forintra - emelni, mert nem fogadja se a viszonteladó, se a fogyasztó, a jövedelmezőség így az idén a kritikus határ alá csökkenhet, mint legutóbb a 2010-es évjáratnál. A pálinka eredetvédett termék, csak hazai gyümölcsből készíthető a jogszabályok szerint, ha kevés a gyümölcs, akkor kevesebb termék is lesz. Átmeneti hiány is várható egyes márkák bizonyos pálinkáiból.
MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde