Itt a nagy hír: könnyítettek a napelemes EU-pályázaton!
Uniós források

Itt a nagy hír: könnyítettek a napelemes EU-pályázaton!

Portfolio
Mivel már bő fél éve nyitva van a kisebb céges napelemes rendszerek telepítését támogató EU-pályázat, de a keretnek még az ötödét se kötötték le, ezért ma több helyen lazítottak a szabályrendszeren.

Hogy jutottunk idáig?

Még tavaly júniusban indult el a legalább 5, legfeljebb 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítését szolgáló, 1-3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kínáló uniós pályázat. Az eddig benyújtott 1732 darab támogatási igénnyel (4,3 milliárd forint) azonban még mindig csak a 23,92 milliárdos keret 18%-ánál jár a lekötött források aránya. Egyelőre 1039 kérelmet hagytak jóvá a pályázatban megcélzott 5-10 ezerből, amelyek 2,63 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyertek el, de kifizetés még nem történt egyetlen projektben sem.

Arra, hogy feltűnően lassan pörög fel a források lekötése, a szabályrendszer miatt gyenge a pályázói érdeklődés, egy november végi cikkünkben hívtuk fel a figyelmet. Mindezen előzmények után ma arról jelent meg közlemény a hivatalos pályázati oldalon, hogy módosították a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című (GINOP-4.1.3-19 kódszámú) felhívást.

Mik a főbb könnyítések?

A módosítások a gyakorlatban lényeges lazítást, a szabályrendszer könnyítését jelentik, hiszen:

  • Az önállóan támogatható tevékenységeknél eddig úgy volt a szabály, hogy a napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre, most ez azzal a kiegészítéssel változott, hogy „az épülethez kötődő parkolók árnyékoló építményeinek és az autóbeállók tetőszerkezetén” is elhelyezhetik azt.
  • A műszaki és szakmai elvárásoknál eddig hosszabb lista volt arra, hogy mi számít kiemelkedően jelentős kockázatnak, most ez mindössze erre rövidült, ami szintén lazításként értelmezhető: „a megvalósítási helyszín nem alkalmas a támogatási kérelemben jelzett tevékenység végzésére”.
  • A menetközben változó műszaki-szakmai tartalom jelzésénél rugalmasabb már a szabályrendszer, de arra figyelni kell, hogy csak egyszer lehet módosítani, ezt időben be kell jelenteni és a módosítás nyomán legalább 5, legfeljebb 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek támogathatóak.
  • Apróságnak tűnik, de fontos, hogy „a támogatás mértéke, összege” résznél „A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet” mondatból kivették a maximum kifejezést. De az benne maradt a szabályrendszerben, hogy „a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket”.
  • Teljes mértékben törölték az árajánlat tevők kapcsán az összeférhetetlenség megállapítását célzó szigorú szabályrendszert.
  • A támogatási kérelem elkészítése során, illetve a záró kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek listája kicsit módosult, itt is érzékelhető lazítás, könnyítés.

Újabb pályázat várható

A minap azt jelentette be a szaktárca, hogy a fenti uniós pályázat „nagytestvérénél”, a 3-100 millió forint közötti támogatást kínáló GINOP-4.1.4-19-es pályázatnál a 20 milliárdos keret túligénylése (24,8 milliárd forint) után újabb pályázat várható majd a közeljövőben.

Azt is elmondta a tárca államtitkára, hogy ennek a nagyobb napelemes telepítéseket szolgáló pályázatnak köszönhetően évente várhatóan 0,6 petajoule-lal csökken a primerenergia-felhasználás, évente 0,4 petajoule-lal nő a megújuló energiaforrásból előállított energia-mennyiség, és 95 megawattnyi megújulóenergia-kapacitás jöhet létre, emellett csaknem 81 ezer tonnával csökkenhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.     

Címlapkép forrása: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu zaszlo eu