Uniós források

Új pályázat jöhet a kiscégeknek, hogy napelemet telepítsenek

MTI
Hatalmas volt az érdeklődés a cégek megújuló energiahasználatát, illetve épületeik energiahatékonyságának növelését célzó fejlesztéseket támogató uniós pályázat iránt - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár ismertette, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) megjelent kiírásra mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhattak, és a fejlesztéseik költségeinek legfeljebb 55 százalékára kaphattak támogatást, minimum 3 millió, maximum 100 millió forint értékben.    

A felhívásra január 15-éig a rendelkezésre álló, több mint 20 milliárd forintra mintegy 24,8 milliárd forint értékben érkezett pályázat. A  projektek értékelése még zajlik, a pályázatokat a kapott pontszámuk alapján rangsorolják, és a keret erejéig biztosítják a támogatást - tette hozzá.     

Schanda Tamás elmondta, hogy a pályázat a vállalatok rezsicsökkentését szolgálta, a gyakorlatban napelemes rendszerek kiépítésétől kezdve a szigetelésen át a beltéri világítási rendszerek korszerűsítéséig számos lehetséges fejlesztési formát jelenthetett.    

Február 27-én Építőipar 2020 konferencia. Most érdemes jelentkezni:

A pályázati lehetőségnek köszönhetően évente várhatóan 0,6 petajoule-lal csökken a primerenergia-felhasználás, évente 0,4 petajoule-lal nő a megújuló energiaforrásból előállított energia-mennyiség, és 95 megawattnyi megújulóenergia-kapacitás jöhet létre, emellett csaknek 81 ezer tonnával csökkenhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.     

Az államtitkár kiemelte, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel a közeljövőben várhatóan egy újabb kört is indítanak ebben a pályázatban, hogy minél több magyar cégnek legyen lehetősége gazdaságos és egyben a természetet is kímélő energetikai beruházásokat, korszerűsítéseket végrehajtani, ennek részletei azonban még kidolgozás alatt vannak.    

Kitért arra is, hogy a  hazai mikro-, kis- és középvállalkozások jelentik a gazdaság motorját. Ezek a cégek foglalkoztatják a magyar munkavállalók kétharmadát,  termelékenységük javulása  2010 és 2018 között a leggyorsabban nőtt a visegrádi országok között és az egész unióban is. Erről az ITM tavaly őszi elemzése:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
P058679-2311