Hiába az EU-s ingyenpénz, ha nincs már ember, akit fel lehetne venni?
Uniós források

Hiába az EU-s ingyenpénz, ha nincs már ember, akit fel lehetne venni?

Portfolio
Az őszi-téli hónapokban két olyan uniós pályázat is megnyílik, amely 60-100%-os vissza nem térítendő támogatást kínál a foglalkoztatás bővítéséhez, de egyrészt a szigorú feltételek, másrészt az akut munkaerőhiány miatt kérdéses, hogy mennyire tudják majd kihasználni ezeket a lehetőségeket a cégek.

Két uniós foglalkoztatásbővítési pályázat is nyílik nemsokára, amelyek kapcsán nehézségek mutatkoznak céges szemszögből a Világgazdaság cikke szerint. Ez egyrészt érhető, hiszen a legutóbbi KSH adatok alapján csúcsra érhetett Magyarországon a foglalkoztatás. A két pályázat:

  • november 26-án nyílik meg a 10 milliárd forint keretösszegű Új gyakornoki program (Ginop-5.2.4), amely 100%-os támogatási intenzitást tartalmaz
  • várhatóan jövő január 27-én nyílik meg a Foglalkoztatásbővítés ösztönzése című 12 milliárd forintos (Ginop-5.3.2) című pályázat, amely kisvállalkozás esetén 70%-os, középvállalkozás esetén 60%-os támogatási intenzitást kínál.

A fenti első, két hét múlva megnyíló GINOP-5.2.4 pályázat főként a közepes méretű, termelő-gyártó cégeknek kedvezhetne, de az érdeklődésük egyelőre visszafogott a szabályozói keretek miatt– jegyezte meg a lapnap Tóth Ádám Ferenc. A European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője arra utalt: a gyakornoki programnak az a nehézsége, hogy az Ifjúsági garancia program irányelveinek megfelelően szigorúak a feltételek.

Egyébként is nehéz embert találni, nemhogy 25 év alattit, aki a kiírás szerint felsőfokú végzettséggel sem rendelkezhet még a munkaviszony létrejötte előtt – emelte ki. Sokakat eltántoríthat az is, hogy a munkaviszony létrejötte előtt a gyakornokként foglalkoztatott fiatalokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat területi kirendeltségein is regisztrálni kell a garanciaprogram alanyaként.

Előzmények és konkrét megkötések

A 2016-os kiírású GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására című elődkonstrukcióban a Támogató közel 3000 darab támogatói okiratot bocsátott ki több mint 22 milliárd forint értékben.

A 2019-es kiírású GINOP-5.2-4-19 Új gyakornoki program a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó, azaz új státusz betöltését eredményező foglalkoztatás esetén bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok (legfeljebb 6 fő) foglalkoztatásához valamint a vállalati gyakornoki kapcsolattartói (két fő gyakornokonként maximum 1 fő) tevékenység ellátásához kapcsolódóan hat hónapon keresztül. Lehetőséget teremt továbbá megváltozott munkaképességű gyakornok foglalkoztatása esetén a munkavégzés segítésével foglalkozó személy (1 fő) foglalkoztatására. A felhívás biztosítja a gyakornoki munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítását is, melynek költségei átalány alapú egyszerűsített költségelszámolás keretében kerülnek elszámolásra. Az átalány mértéke a gyakornok és a vállalati gyakornoki kapcsolattartó személyi jellegű ráfordításainak 40%-a.

Az új gyakornoki program is az Ifjúsági Garancia rendszer részeként valósul meg, ezért a gyakornokként foglalkoztatott fiatalokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat területi kirendeltségein (Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya) regisztrálni kell az Ifjúsági Garancia alanyaként, még a munkaviszony létrejöttét megelőzően.

Az idei évi felhívás is hozzájárul a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban meghatározott „A gyakornoki program vagy vállalkozóvá válást támogató programok eredményeként munkatapasztalatot szerzett vagy önfoglalkoztatóvá vált résztvevők” 6800 fős, célértékének teljesítéséhez, valamint a gyakornoki, illetve vállalkozóvá válást segítő programban résztvevők 12 000 fős 2023-ra teljesítendő célértékének teljesítéséhez.

A jövőre megnyíló GINOP-5.3.2 iránt várhatóan nagyobb lesz az érdeklődés Tóth Ádám Ferenc szerint a fém-, műanyag- és faipari cégek körében a 60-70%-os támogatási intenzitás ellenére is. Amint a társadalmi egyeztetésre kitett verzió alapján megírtuk: a munkaerő tartalékok miatt csak 4 vidéki régióban lehet pályázni erre a forrásra (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl,  Észak-Alföld, Észak-Magyarország) és legalább 3, legfeljebb 15 főt kell felvenni. Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke a becsült 2 teljes éves bérköltség 70%-a lehet kisvállalkozás esetén, illetve 60%-a lehet középvállalkozás esetén.

Az ECC szakértője szerint nagyobb lehetne az érdeklődés, ha nemcsak ezekben a régiókban lehetne pályázni, hiszen a nyugat-dunántúli és közép-dunántúli részen is lenne erre igény, ahonnan sokan mehetnek Ausztria irányába, ha nem fizetik meg őket. Az is növelné a cégek mozgásterét, ha az új foglalkoztatotti határokat 2-50 főre tágítanák és ha mód nyílna kis összegű eszközbeszerzésre is. Előremutatónak értékelte a kiírás tervezetében azt, hogy a cégméret szerinti támogatási intenzitást összehangolták a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációját segítő pályázattal (GINOP-1.2.10) , hiszen számottevő átfedés lehet a kedvezményezettek között.

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
eu zaszlo eu