Uniós források

Derékba törték Juncker "bulldózer" jobbkezének karrierjét

MTI
Martin Selmayr, az Európai Bizottság eddigi német főtitkára lesz novembertől a testület ausztriai képviseletvezetője - jelentették be szerdán Brüsszelben. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az eddigi 30 ezer ember helyett pár tucatot fog irányítani a Bizottság kötelékében ősztől, ami masszív lefokozásnak tűnik az ő kaliberéhez képest.
A vitatott körülmények között kinevezett Selmayr előző héten számolt be a tervezett lemondásáról, kiemelve, erre azon aggályok eloszlatása érdekében van szükség, amelyek szerint Ursula von der Leyen elnökké választásával túl sok lenne a német a Bizottság vezetésében.

A tájékoztatás szerint Selmayr augusztus 1-től a mostani mandátum lejártáig még Jean-Claude Juncker elnök különleges tanácsadójaként fog dolgozni, november 1-től pedig átveszi majd a bécsi képviselet vezetését.

Bennfentes források szerint Jörg Wojahn, a jelenlegi bécsi képviseletvezető Berlinben folytatja a munkát hasonló tisztségben.

Az Európai Bizottság tagjainak szerdai ülésén megállapodás született, hogy ideiglenesen a lett Ilze Juhansone fogja betölteni a főtitkári posztot, amíg az Ursula von der Leyen vezette új testület ki nem nevezi az utódot.

Az ülésen megköszönték a távozó tisztségviselők, Selmayr mellett Margarítisz Szkínász vezető szóvivő, valamint a versenypolitikai főigazgatóságot vezető Johannes Laitenberger kiváló munkáját.

Úgy gondolom, hogy a Juncker-bizottság öt éve ebben a formában nem lett volna elképzelhető Selmayr nélkül

- közölte Günther Oettinger költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős uniós biztos.

Többen bírálták a "hivatali visszásságokat", amelyeket szerintük elkövettek a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász tavaly februári kinevezésekor. Az egyesek által "buldózerként" jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayrt a nyilvánosság számára teljességgel váratlanul választották meg, az EU-s ombudsman szerint egyenesen "puccsszerűen".

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával és így mintegy 30 ezer ember munkáját irányítja.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
P058679-2311